NASA, Amazon'daki 'altın nehirleri' uzaydan fotoğrafladı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından paylaşılan fotoğraflar, Amazonlar'da yaşanan doğa katliamını bir kez daha gözler önüne serdi. Fotoğraflarda görülen "altın nehirler" aslında bölgede yaşanan kıyımın büyüklüğünü ortaya çıkarıyor. Amazonlar'ın ekolojik çeşitliliği bölgenin "dünyanın ciğerleri" olarak tanılanmasına sebep oluyor ancak son yıllarda yaşananlar bu durumu büyük tehlikeye sokmuş durumda.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2021 12:40 GÜNCELLEME 12.02.2021 19:28 DÜNYA
NASA, Amazon'daki 'altın nehirleri' uzaydan fotoğrafladı
NASA, Amazon'daki 'altın nehirleri' uzaydan fotoğrafladı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayımlanan fotoğraflar Peru'da Amazon yağmur ormanlarındaki yasadışı altın madenciliğinin boyutlarını ortaya koydu.

NASA, fotoğraflarda "altın nehirleri" gibi görülen bölgelerin aslında ruhsatsız madenciler tarafından açılan çukurlar olduğunu söylüyor.

Normalde görülmeyen bu çukurların güneşin ışınlarının yansımasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.

NASA, fotoğrafların Aralık'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotlar tarafından çekildiğini açıkladı.

ORMANSIZLAŞMA VE HABİTAT KAYBI

Fotoğraflar, ülkenin güneydoğusundaki Madre de Dios'ta altın madenciliğin çevreye verdiği tahribatın boyutlarını yansıtıyor.

Peru, dünyanın en büyük altın ihracatçıları arasında yer alıyor. Madre de Dios'ta binlerce kişi geçimini, yasa dışı madencilikten sağlıyor.

Bu faaliyetlerin, bölgede biyoçeşitliliğe büyük zarar verdiği, aşırı ormansızlaşma nedeniyle pek çok canlı türünün habitatlarının yok olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, altının çıkarılması için kullanılan tonlarca cıvanın nehirleri ve atmosferi kirlettiğini söylüyor.

NASA, su havzaları gibi görünen çukurların etrafının çamurla çevrili olduğunu ve buradaki bitki örtüsünün yok edildiğini belirtiliyor.

Madenciler, eski nehirlerin güzergahını izleyerek tortularda altın arıyor.

Bölgenin bazı kesimlerinin maymun, jaguar ve kelebek türlerine ev sahipliği yaptığını belirten uzmanlar, ormansızlaşmanın ana nedeninin madencilik olduğunu söylüyor.

And Amazon Projesi İzleme Grubu'nun yayımladığı bir çalışmaya göre Peru'da 2018'de altın madenciliğinden kaynaklanan ormansızlaşma sonucu Amazon'da 22.930 dönümlük bir alan tahrip oldu.

Altın fiyatlarındaki yükseliş bölgedeki yoksul toplulukları madenciliğe yönlendiriyor. 2012 verilerine göre bölgede küçük ölçekli madencilik yapan 30 bin kişi vardı.

Peru'nun Lampa bölgesinde yaklaşık on yıldır süren madencilik faaliyetleri 2019'da durdurulmuştu. Beş bin kadar madenci bölgeden çıkarılmıştı.

KAYNAK : BBC Türkçe
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve ab diyorki siz altin çıkarmayın biz ekonomi olarak çevreyi kirletiyoruz zaten gelin bizim ülkeye köle olarak çalışın işimize gelmediğinde de gmkiciniza bir tekme vururuz diyor, adamlar altin varsa çıkartacak, bizde de tema diye alman firması halkı ayaklandirmaya çalışmıştı ,ab ve abd tüm zenginlikleri kendisi sahiplenmek istiyor aldanmayın
    Cevapla
  • Rizeli 3 yıl önce Şikayet Et
    chpkk duymasin okumasin ayaklanirlar Reis yapti diye
    Cevapla
  • avciTurk 3 yıl önce Şikayet Et
    Cozum aslinda cok basit dunyadaki silahlanmaya ayrilan parayi fakir ve muhtac insanlara is imkani icin harcasalar hem savaslar, hemde aclik sona erer.
    Cevapla
  • Çevreciler 3 yıl önce Şikayet Et
    o kadar çevreci aktivist var çevreciler var neden tepkisizler buna oranın hükümeti göz yumuyor demekki birleşmiş milletler dünyayla ilgili bir şeyler yapsın o zaman ülkeler arası çatışmalarla uğraşacaklarına, civa kullanımı sınırlandırılsın ya da yasaklansın!
    Cevapla
  • Alp 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaz dağlarında altın arandı onları neden haber yapmadınız
    Cevapla
  • Gerçekten mi 3 yıl önce Şikayet Et
    Pates soğancı geldi ne veriyim abime
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR