Libya komplosunu ortaya çıkaran İngiliz general ülkeden kovuldu

İngiliz ordusunda görevli bir generalin, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i desteklemek ve karşıtlarını kaçırmak ya da öldürmek için hazırlanan komplonun bozulmasına yardım ettiği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.02.2021 15:05 GÜNCELLEME 24.02.2021 15:07 DÜNYA
Libya komplosunu ortaya çıkaran İngiliz general ülkeden kovuldu
Libya komplosunu ortaya çıkaran İngiliz general ülkeden kovuldu

İngiliz The Times gazetesinin özel haberine göre, Ürdün'de askeri danışman olarak görev yapan General Alex Macintosh, Libya'ya yönelik silah ambargosunu kırmak ve Hafter'e askeri destek sağlamak için yürütülen 80 milyon dolarlık komployu açığa çıkardığı için 2019'da Ürdün'deki görevinden kovularak İngiltere'ye geri gönderildi.

Haberde Ürdünlü kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, Macintosh, İngiliz iş kadını Amanda Perry ile bağlantılı paralı askerlere silah satışının engellenmesinde kilit rol oynadı.

İngiliz silahlı kuvvetlerindeki görevine devam eden Macintosh’un bu müdahalesinin, Ürdün Kralı'nın danışmanlarından bazılarını kızdırdığı ve generalin birkaç ay içinde Londra'ya geri gönderildiği aktarıldı.

Blackwater'ın Libya'da hükümeti 2 kez devirme girişimi ortaya çıktı

HÜKÜMETİ DEVİRME PLANI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Birleşmiş Milletlerin (BM) 20 Şubat'ta ortaya çıkan gizli raporunda, Perry'nin yanı sıra ABD'li Blackwater şirketinin kurucusu Erik Prince ve Batılı özel güvenlik uzmanlarının, darbeci Halife Hafter'e askeri ve istihbarat desteği sağlayarak meşru hükümeti iki kez devirme planları gün yüzüne çıkmıştı.

AA muhabirinin ulaştığı BM Güvenlik Konseyi Libya Yaptırım Komitesi uzmanlarının gizli raporuna göre, Haziran 2019'da Hafter'e destek için saldırı helikopteri, istihbarat desteği, keşif uçağı ve denizden destek ile son derece iyi finanse edilmiş bir operasyon planlandı. 

Opus (Project Opus) adı verilen operasyonda önemli üst düzey isimlerin kaçırılıp öldürülmesi planları da yer aldı. 

Operasyonun plan aşaması, yönetimi ve finansmanı için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli 3 şirket (Lancaster 6 DMCC, L-6 FZE ve Opus Capital Asset Limited FZE) kullanıldı. 

Bu üç şirket, Perry ile birlikte Avustralyalı Christiaan Paul Durrant ve Güney Afrikalı Stephen John Lodge tarafından yönetilip kontrol edildi. 

İlk planda Hafter'e destek için kullanılacak askeri helikopterlerin Ürdün'den alınması tasarlanırken Ürdünlü yetkililer, Macintosh sayesinde plandan haberdar olunca helikopterler satışını 18 Haziran 2019'da askıya aldı. 

Bunun üzerine "Opus" operasyonu için Güney Afrikalı bir şirketten 3 askeri helikopter, BAE'deki bir şirketten 3 helikopter, Bermudalı bir şirketten "Antonov AN-26B" modeli bir askeri uçak, Bulgar bir şirketten "LASA T-Bird" model keşif uçağıyla Avusturyalı bir şirketten "Pilatus PC-6 ISR" model keşif uçağı satın alındı.

BM uzmanları, Batılı 3 güvenlik uzmanını ve Irak'ta sivillerin öldürülmesi skandalıyla anılmasının ardından kapatılan ABD'li güvenlik şirketi Blackwater'ın da kurucusu Eric Prince'i BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ihlal etmekle suçladı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • rassputin 3 yıl önce Şikayet Et
    doğru anladıysam komplo lübnan da hazırlanmış bak işe şimdi işler daha enteresan olmaya başladı acaba diyorum lübnandaki patlama kimin sayesinde oldu çok merak ettim şimdi eyer doğruysa patlamaya sevindim iyi olmuş
    Cevapla
  • aykut 3 yıl önce Şikayet Et
    Reise bak nelerle uğraşıyor biz evimizi zor yönetiyoruz reis dünya yı yönetiyor. Allah yardımcın olsun reis
    Cevapla
  • Eski Diplomat 3 yıl önce Şikayet Et
    Ürdün'ün ne alçak Türk düşmanı oluğu belli.Libya'daki Türk menfaatlerinin düşmanı Hafter'e nasıl da gizlice destek veriyorlar.Ürdün'de ayaklannma çıkartmak şart oldu.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR