Görüntüleri sızdı: Libya'da 'Şeytan'la anlaşan Hafter köşeye sıkıştı

The Times gazetesine göre; Hafter elinde tuttuğu bazı kritik bölgelerin kontrolünü Wagner'e kaptırdı. Hafter'in komuta kademesi bu durumdan son derece rahatsızlık duyarken, paralı askerler sadece Kremlin'den gelen emirleri dinlemeye başladı. Öte yandan Wagner'in kurucusu Dmitry Utkin'in, vücudunda çeşitli Neo Nazi sembolleri olan görüntüsü yayınlandı. Bloomberg de "BAE Hafter'e silah ve para desteğini kesiyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2021 13:03 GÜNCELLEME 01.03.2021 13:34 DÜNYA
Görüntüleri sızdı: Libya'da 'Şeytan'la anlaşan Hafter köşeye sıkıştı
Görüntüleri sızdı: Libya'da 'Şeytan'la anlaşan Hafter köşeye sıkıştı

Derleyen: Erkan Talu

Libya'da darbeci General Halife Hafter, ABD'nin "Şeytanla anlaşmaya varıyorsun, sakın yapma" ikazını dinlememiş, Rusya'nın Wagner Grubuyla el sıkışmıştı.

İsmini Adolf Hitler'in en sevdiği bestekar Richard Wagner'den alan bu karanlık yapı, Libya'da Hafter'in başına bela olmuş durumda.

KONTROL ARTIK WAGNER'DE

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre; Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de desteğiyle başkent Trablus'u ele geçirmek için Wagner ile anlaşmaya varan Hafter, ülkenin yarısını bu paralı askerlere kaptırdı.

Hafter'in Moskova'ya ziyaretinde Wagner'in başındaki Prigojin de hazır bulunmuştu.

Artık sadece Kremlin'den gelen emirleri dinlemeye başlayan ve Al Jufra gibi ülkenin kalbindeki bir üssü ele geçiren paralı askerler, Hafter ve BAE'nin kontrolünden çıktı.

The Times'a konuşan bir yetkili durumu şu sözlerle özetledi:

"Hafter'e yakın komuta kademesinde ciddi bir rahatsızlık var. Karar alma mekanizmasındaki kontrolü kaybetmeye başlayabileceklerini düşünüyorlar. Büyük bir huzursuzluk hakim. Patron artık Wagner'in paralı askerleri."

WAGNER NASIL KURULDU, BAŞINDA KİM VAR, HANGİ ÜLKELERDE AKTİF?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen iş insanı Yevgeniy Viktoroviç Prigojin'in başında olduğu şirket, Rus ordusu ve istihbaratıyla bağlantılı. Wagner'in asıl kurucusunun ise, aslen Ukraynalı Dmitry Utkin olduğu belirtiliyor. İlk kez 2014'te Kırım işgalinde ortaya çıkan ve Rusya'nın çıkarları doğrultusunda çok sayıda ülkede kanlı eylemler gerçekleştiren bu grup, özellikle Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu'da faaliyet gösteriyor. Kremlin ise Wagner ile bağlantısı olduğunu kabul etmiyor.

Yevgeniy Viktoroviç Prigojin ve Vladimir Putin

NAZİ İDEOLOJİSİ ÖN PLANDA

Bu yapı, Nazi ideolojisini de bünyesinde barındırıyor. The Times gazetesi; Utkin'in geçtiğimiz günlerde bir Telegram kanalında ortaya çıkan ve vücudunda çeşitli Neo Nazi sembolleri görülen fotoğrafını yayınladı.

Dmitry Utkin'in bir Telegram hesabından paylaşılan fotoğrafı

BLOOMBERG: BAE HAFTER'E DESTEĞİNİ KESİYOR

ABD tarafından CAATSA çerçevesinde yaptırım uygulanan bu gruba Libya'da en büyük desteği BAE veriyor. Yeni gelen Joe Biden yönetimi ise, Abu Dhabi'nin Wagner grubuna sağladığı mali desteği derhal kesmesini istiyor. Bloomberg de BAE'nin Hafter'e silah ve finans desteğini kesmeye hazırlandığını belirtti.

ABD DE DARBE TERTİPLEMİŞ

Hafter'i Wagner'e karşı uyaran ABD de Libya'da boş durmamış. Geçtiğimiz günlerde, Washington'ın kontrolü altındaki Blackwater şirketi de Libya'da Hafter'e askeri ve istihbarat desteği sağlayarak meşru hükümeti iki kez devirme planları yaptığı ortaya çıkmıştı.

Blackwater'ın Libya'da hükümeti 2 kez devirme girişimi ortaya çıktı

LİBYA'DA SON DURUM

Ülkedeki krize siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 5 Şubat'ta Cenevre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu toplantısında, 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici yönetimin Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed Menfi, Başbakanlığa da Abdulhamid Dibeybe seçilmişti.

KAYNAK : Haber7 / Çeviri
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Hüso ağaya benziyo.
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğan görünümlü Şahin bu.. Adam Rus, Ortak çalıştıkları sözde müslüman, vücudundaki izlere bakarsan Alman Nazi..
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam bizim köydeki ne olduğu belirsiz militan birisine ne kadar benziyor. Bu da dindarlara düşman, devlete sövüp duran bir tip, demek böyleleri tek tip oluyor
    Cevapla
  • Hans 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir şeytanın kellesini ancak bir Melek uçurur yada Peygamber Askeri oda tek hak Türk Askeri dir bunu gavur beyninize sokun kefereler....
    Cevapla
  • dddd 3 yıl önce Şikayet Et
    bir tarafta Müslüman kardeşler örgütü +el nusra+öso +AMERİKA karşı taraf da mısır+ bae +halter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR