Suudi Arabistan medyasından çok konuşulacak iddia! Türkiye ile İHA yakınlaşması

Suud medyası, Riyad’ın dünyada büyük yankı uyandıran Türk İHA ve SİHA’larını istediğini ve Katar’da iki ülke heyetleri arasında bu yönde bir görüşme gerçekleştirildiğini yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.03.2021 07:37 GÜNCELLEME 17.03.2021 11:22 DÜNYA
Suudi Arabistan medyasından çok konuşulacak iddia! Türkiye ile İHA yakınlaşması
Suudi Arabistan medyasından çok konuşulacak iddia! Türkiye ile İHA yakınlaşması

Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle kopma noktasına gelen Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerinde yeni bir süreç başladı. Karşılıklı normalleşme açıklamaları sonrası en dikkat çeken adım Türkiye’nin tüm dünyada büyük yankı uyandıran İHA ve SİHA'ları ile ilgili atıldı. Suud medyası, Riyad’ın Türkiye’den silahlı ve silahsız insansız hava araçları istediğini ve Katar’da iki ülke heyetleri arasında bu yönde bir görüşme gerçekleştirildiğini yazdı.

Suudi Arabistan merkezli Sasa Post haber sitesi, ABD’nin Suudi Arabistan’a verdiği silahların Libya, Yemen gibi üçüncü ülkelerde kullanılmasını yasakladığını ve bu durumun Riyad için ciddi sorun teşkil ettiğini kaydetti.  Yemen savaşında yaşanan zorluklara dikkat çekilen haberde, Husilerin bu durumu etkin bir biçimde değerlendirdiği ve Suud şehirlerine saldırdığı yorumu yer aldı.

Gazetemize konuşan yetkili bir isim, geçtiğimiz günlerde Katar’da gerçekleşen toplantıların önemine dikkat çekerek görüşmelerde İran’ın yer almadığını ve bu mesajın bölge denklemi açısından önemli olduğunu belirti. Türk yetkili, Türk ve Suud heyetleri arasında bazı görüşmeler gerçekleştiğini ve önümüzdeki günlerde daha net adımların atılabileceğini aktardı. Orta Doğu’da farklı bir dönemin başlayacağını söyleyen yetkili, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır denkleminin Libya, Yemen, Filistin, Lübnan başta olmak üzere Orta Doğu, Akdeniz ve Afrika’da ciddi anlamda eksen değişikliğine yol açacağını vurguladı.

Suudi Arabistan merkezli bir kaynak da Türk SİHA/İHA’larının Taif Askerî Üssüne ulaştığı iddiasında bulundu. Suud kaynak "Suud ekiplerin eğitimi başladı. Bu kapsamda Yemen-Mareb bölgesinde deneme uçuşları ve bazı özel operasyonlar gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda da olağanüstü sonuçlar alındı. Suudi Arabistan yönetimi ve ülke kamuoyu bu adımı Muhammed bin Selman’ın bugüne kadar aldığı en doğru karar ve Yemen denklemini değiştirecek bir hamle olarak görüyor’’ ifadelerini kullandı.

İRAN’A KARŞI ÖNEMLİ KOZ

Riyad ve Ankara arasında yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan uzman yorumlarında, Türkiye’nin Mısır, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile başlattığı diplomasi atağı ve yakınlaşmanın İran denklemi açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekildi. Yapılan analizlerde Körfez ülkeleri ve Mısır’la kurulan ilişkilerin Irak’ta Sincar, Kandil başta olmak üzere Suriye ile ilgili de İran’a karşı önemli bir koz olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Suriye Millî Ordu siyasi temsilcilerinden Mustafa Seceri de Yemen’de artan İran etkisine dikkat çekerek “Bu ittifak, İran ve İran’ın terör kolları ve bu faaliyetleri destekleyen ülkelerin kurduğu kirli masayı kendi üstlerine yıkacaktır. Suudi Arabistan’ın bu doğrultuda adımlar atmasının zamanı geldi. Yoksa hepimiz içinde bedel çok ağır olacak”  dedi.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Kayıboyu 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıştığında abd'den, israil'den, yunan itinden destek alarak müslümanlara silah gösteren, bu adi densiz suudilere asla yardım yapmayalım. Yarın müslümanlara ve ülkemize karşı kullanılsın diye işbirlikçilerine verir bu adiler. İki yüzlü hainler.
    Cevapla
  • Ekrem 3 yıl önce Şikayet Et
    Sudilere değil İHA -SİHA yağmurlu günde şu verene hakkımı helal etmem.
    Cevapla
  • Bursalı Genç 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Yemen'de çocuk katlediyor terör örgütlerini destekliyor yazılımı sende olunca bomba atamiycakmi
    Cevapla
  • ezo 3 yıl önce Şikayet Et
    Asla ! ABD'nin İsrail'in iti olmaktan kurtulmadikca asla
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer ki bu kansızlara saha satılsın bir sonraki seçimde akpartiye oy falan vermem.
    Cevapla
  • Zeki Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    SİHA kardan daha ekverişlisi AKINCI VE TİHA lar ayrıca çok sık yazılım değişikliği yapıldığından sırrına eremiyorlar. Bu tür satışlarda ki amaç ! Tarihte ülkeler arası kız alıp vererek akraba olma siyaseti gibidir . Sen takma kafana .
    Cevapla
  • Hamdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen merak etme kardeşim, satılırsa şartlı şurtlu satılır, ve kontrolü bizde olur, artı TB2'nin kralı verilmez, verilse bile bizde TB2'den cook daha üstün sıhalarımız var zaten Elhamdulillah...
    Cevapla
  • Avvar 3 yıl önce Şikayet Et
    merak etmeyin mühim olan yazılım. yabancı ülkelere satılan iha lar bizde kullanılanlarla farklı yazılım olarak. örnek olarak ABD nin 9 ülke ile ortak ürettiği F35 savaş uçaklarının ABD de kullanılan uçaklarla yazılım olarak farklı yani en iyisini ABD kendine saklıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR