Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Türk SİHA'larını almak istediğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin yerli ve milli İHA/SİHA'larını istediğini açıkladı. Riyad yönetiminin Türk İHA ve SİHA'larına olan ilgisi yeni değil. 2017'de imzalanan anlaşmalarla KARAYEL-SU İHA'sını aktif olarak kullanmaya başlayan Suudi Arabistan Ordusu, bu hava aracının kendi topraklarında üretimini de yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2021 10:23 GÜNCELLEME 18.03.2021 07:49 DÜNYA
Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Türk SİHA'larını almak istediğini açıkladı
Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Türk SİHA'larını almak istediğini açıkladı

Haber7.com / Detay Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN, RİYAD'IN SİHA TALEBİNİ DUYURDU

ERDOĞAN: BİZDEN SİHA TALEP ETTİLER

Burada Doğu Akdeniz'deki gelişmelere değinen ve Mısır halkının Türk halkıyla ters düşmeyeceğini söyleyen Erdoğan, sözü Yunanistan ile Suudi Arabistan arasındaki askeri tatbikata getirdi. Erdoğan, "Suudi Arabistan da burada (Doğu Akdeniz), Yunanistan ile bir ortak tatbikat olayı söz konusu. Bir diğer taraftan da Suudi Arabistan'ın şu anda Türkiye'den SİHA talebi var. O da son gelişmeler yani, kimin eli kimin cebinde belli değil" diyerek, Riyad yönetiminin Ankara'dan SİHA talep ettiğini doğrulamış oldu.

DUBAI AIRSHOW'DA KARAYEL İHA İÇİN RİYAD İLE ANLAŞMA

SUUDİ ARABİSTAN İLE VESTEL ARASINDAKİ İHA ANLAŞMASI

Suudi Arabistan'ın Türk İHA'larına ilgisi yeni değil.

2017 yılında Suudi Intra şirketi ile Vestel arasında yapılan ilk anlaşmada Riyad yönetimi, Vestel tarafından üretilen KARAYEL-SU İHA'sını satın almış ve envanterine katarak aktif olarak kullanmaya başlamıştı.

Anlaşmanın ikinci aşaması ise Suudi Arabistan'da açılacak üretim hattını oluşturuyordu.

Dubai'daki fuarda, Suudi Intra ile Vestel şirketi yöneticileri Karayel'in önünde bu pozu vermişti.

ORTAK ÜRETİM 2021 BAŞINDA BAŞLADI

Intra şirketi tarafından yapılan çalışma ile toplam 40 adet Karayel Riyad'da imal edilecek. Kritik parçaların üretimi ise Türkiye'de yapılacak. Üretimin 2025'te tamamlanması hedefleniyor. Karayel'in bazı elektronik parçalarının üretimi ise bir başka Suudi Arabistan merkezli savunma şirketi AEC (Advanced Electronics Company) tarafından yapılmaya başlandı.

Karayel, Suudi Arabistan'da "toz fırtınası" anlamına gelen "HABOOB" adını almış durumda.

Karayel'in özellikleri

KARAYEL'İN ÖZELLİKLERİ

Karayel'in ana mühimmatını ROKETSAN tarafından SİHA'ların kullanımına özel olarak geliştirilen MAM-L Mini Akıllı Mühimmat ve MAM-C oluşturuyor.

Karayel'in yeni nesil modeli havada toplam 20 saat görev yapabiliyor. 97 beygir gücünde motora sahip sistem, 120 kilogram kanatta, 50 kilogram da gövdede faydalı yük taşıyabiliyor.

Burnunda özel kamera sisteminin yanı sıra hedefini lazerle işaretleyen Karayel, Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri tarafından yoğun olarak kullanılıyor.

KAYNAK : Haber7 / Detay Haber
YORUMLAR 159 TÜMÜ
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Suudlara verilmeli.YAVUZ SULTAN SELİM HAN.Hz.lerin görüş ve istikametinde hareket edilmeli kutsal topraklarımız önemli !!!
    Cevapla
  • vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    batiya aktariyorlar 100 milyarlari, pakistan a yardim edip parayi geri istediler bu suudlar. Gagura beles
    Cevapla
  • Türkoğlutürk 3 yıl önce Şikayet Et
    herhangi bir savaş veya acil durumda kontrolü türkiye de olacak askeri malzeme veya silahları yurt dışına satılsın ama teknolojik silah olarak bize karşı kullanılacak olursa o zaman tehlikeli olur Dümana kendi elin le silah ve mühimmat vermiş oluruz bence üretilen son teknolojik silahların yurt dışına satılmamalı
    Cevapla
  • yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen doğru kardeşim
    Cevapla
  • strat 3 yıl önce Şikayet Et
    stratejik parcalarini sokun ayni fiyata satin nerden anlicaklar. uzaktan kumandali ucak gibi kullansinlar. uyaniklar ya
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıyı yani bizi sırtımızdan vuranlara vermek hata olur tarih tekerrür den ibarettir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR