Mısır'dan Türkiye açıklaması: Biz iyi ilişkiler kurma konusunda istekliyiz

Mısır Dışişleri, Türkiye ile iki tarafın da faydasına olacak diyalog ve uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurmada istekli olduklarını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.04.2021 12:25 GÜNCELLEME 13.04.2021 10:47 DÜNYA
Mısır'dan Türkiye açıklaması: Biz iyi ilişkiler kurma konusunda istekliyiz
Mısır'dan Türkiye açıklaması: Biz iyi ilişkiler kurma konusunda istekliyiz

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin içeriğe ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu.

Yerel bir televizyon kanalına konuşan Şükri, "Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini" söyledi.

Siyasi göstergeler aşamasından, ilişkilerin çerçevesini belirleyen siyasi açılım aşamasına geçilmesine önem verildiğini belirten Şükri, Çavuşoğlu ile ramazan ayının gelişi münasebetiyle tebrikleşme kapsamında bir görüşme yaptıklarını ifade etti.

4 yıl sonra bir ilk: Mısır ile Türkiye arasında telefon görüşmesi

GÖRÜŞMENİN NEDENİ

Şükri, görüşmenin "Türkiye'nin Mısır'ın önemiyle alakalı yaptığı açıklamalar ve verdiği sinyaller üzerine gerçekleştiğini" kaydetti.

"TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLER KURMA KONUSUNDA İSTEKLİYİZ"

"Mısır, her iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve çıkarlara zarar verilmeden uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli" diyen Şükri, gerekli zemin oluştuğu zaman bunların siyasi görüşmeler şeklinde yapılmasına da önem verdiklerine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Nisan'da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile ramazan ayını tebrik etme amacıyla telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Mısır'dan Başkan Erdoğan'a D-8 teşekkürü

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ülkesinin D-8 Dönem Başkanlığında ortaya koyduğu çabalardan ötürü teşekkür ederim" demişti.

BU GÖRÜŞME ÖNEMLİ

2013'ten bu yana diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürüldüğü ve karşılıklı sert açıklamaların yapıldığı Mısır ve Türkiye arasında son dönemde bir yakınlaşma olduğuna dair yetkililerden açıklamalar geliyordu.

Çavuşoğlu ile Şükri arasında daha önce de telefon görüşmeleri ve uluslararası toplantılar kapsamında ikili görüşmeler yapılmıştı.

Ancak Mart ayı başında Çavuşoğlu'nun yaptığı "Mısır ile Türkiye arasında dışişleri bakanlıkları ve istihbarat yetkilileri arasında diplomatik düzeyde temasların başladığına" yönelik açıklama sonrası, bu telefon görüşmesinin yapılmış olması önemli.

Türkiye'den Mısır, BAE ve Suudi Arabistan açıklaması: Süreci resmen başlattık

Dışişleri Bakanı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Mısır'la istihbari, diplomatik, ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bu en üst düzeyde değil de en düzeyin şöyle bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısır ile olan bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirelim. Onun için bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra biz bunu daha ileri kademelere taşırız" açıklaması yapmıştı.

Doğu Akdeniz'de 18'inci parsel krizi! Mısır'ın Türkiye hassasiyeti Yunanistan'ı kızdırdı

MISIR'IN PARSEL HAMLESİ ATİNA'YI KIZDIRMIŞTI

Bu açıklamalardan önce iki ülke arasında olumlu bir gelişme yaşanmış; Mısır, Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetleri için çıktığı ihalede ilan ettiği alanı 28. meridyenin doğusunda, yani Türkiye'nin 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırında sınırlandırmıştı.

Bakan Çavuşoğlu, Mısır'ın Türkiye'nin kıta sahanlığına saygı gösteriyor olmasını olumlu karşıladıklarını kaydederken, Kahire'nin bu tavrını geçen sene Yunanistan ile imzaladığı deniz yetkilendirme anlaşması sırasında da gösterdiğini anımsattı.

KAHİRE'NİN ISRARI ATİNA'YA GERİ ADIM ATTIRMIŞTI

Türkiye'nin tepkisine neden olan 6 Ağustos tarihli anlaşmayla Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz'de deniz sınırlarını belirlemiş ancak Kahire yönetimi Atina'nın girişimlerine karşın sınır çiziminin Meis Adası'ndan başlatılmasına karşı çıkmıştı. Yunanistan da böylece adaların otomatik olarak kıta sahanlığı yarattığı tezinden geri adım atmış olmuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 64 TÜMÜ
  • Ersan çebi 2 yıl önce Şikayet Et
    Dost olmak istiyorsanız Türkiye düşmanı FETÖCÜlerin faaliyetlerini durdurun.
    Cevapla
  • Yusuf.ir 3 yıl önce Şikayet Et
    O harita gerçekten harika çok özel.
    Cevapla
  • Yine aynı 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem ilişki kurulacak 4 yıldır ne kazandık bşz Mısırla çatışarak. Diplomaside duygusallık olmaz kardeşim. Süreci kabullenip önümüze bakacaktık.
    Cevapla
  • ökkeş 3 yıl önce Şikayet Et
    nasıl gerekiyorsa öyle yapılmıştır
    Cevapla
  • kardeş mısır 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile Mısır et ile tırnak gibidir. Mısır halkı hem dost hem de kardeş halktır. Türkiye Mısırın ve Mısır halkının daima yanındadır.
    Cevapla
  • Dikkat edin 3 yıl önce Şikayet Et
    Darbecilerle ilişki kurulmamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR