Son dakika: Dünya bu projeyi konuşuyor! 'Türkiye'nin kapısını çalabilirler'

Son dakika haberi: Türkiye'nin TCG Anadolu gemisinde S/İHA kullanacağı açıklaması dünya gündeminin de radarına girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2021 07:37 GÜNCELLEME 14.04.2021 07:56 DÜNYA
Son dakika: Dünya bu projeyi konuşuyor! 'Türkiye'nin kapısını çalabilirler'
Son dakika: Dünya bu projeyi konuşuyor! 'Türkiye'nin kapısını çalabilirler'

TCG Anadolu'nun üzerine S/İHA konuşlanması projesi başta İspanya olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde savunma sanayii uzmanları tarafından en çok tartışılan konulardan biri oldu.

Selçuk Bayraktar'dan çok sert tepki! Şam şeytanları...

ABD'nin tutumu nedeniyle TCG Anadolu'daki F-35 planını değiştiren Türkiye, yeni planlar üzerinde çalışmalarını sıklaştırdı. TCG Anadolu'ya yerli ve milli S/İHA'ların konuşlanabileceğini söylemek mümkün. Ayrıca BAYKAR Savunma tarafından TCG Anadolu'ya özel yeni bir platform üzerinde de çalışıyor. Bu gemileri üreten ancak bugüne kadar üzerine S/İHA koymayı planlamayan çok sayıda ülke Ankara'nın bu konudaki adımlarını yakın takibe aldı.

Rusya'dan Türk SİHA'ları ile ilgili bomba itiraf

TRT Haber'de yer alan habere göre, TCG Anadolu'nun üzerine S/İHA konuşlanması projesi sadece Türkiye'de değil başta İspanya olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde savunma sanayii uzmanları tarafından en çok tartışılan konulardan biri.

TÜRKİYE'NİN KAPISINI ÇALABİLİRLER

Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük, "Daha düşük maliyetle çok hızlı ve başarılı çözümler üretebilmek" olarak tanımlanabilecek bu yeni yöntemin yabancı ülkeler arasında son derece dikkat çekici bir gelişme olduğunu ve Ankara'nın bu adımlarının ardından özellikle batılı ülkelerin insansız hava araçlarına daha farklı bir gözle bakmaya başladığını anlattı.

Son dakika: Dünya bu projeyi konuşuyor! 'Türkiye'nin kapısını çalabilirler'

Sahadaki kullanımın ardından şimdi TCG Anadolu'da mevcut veya daha gelişmiş S/İHA kabiliyetlerinin kullanılmasının da büyük yankı uyandırdığını hatırlatan Küçük, "Elbette Anadolu'nun üretiminde iş birliği yaptığımız İspanya dahil olmak üzere bu sınıfta (LHD) gemi kullanıcı ülkelerin dikkatini çekecektir. İspanya'da bu tartışmaların ortaya çıkması, bu tür gemilere sahip ülkelerin S/İHA konusunda Türkiye'nin kapısını çalmaları sonucunu doğurabilir" dedi.

NATO ÜLKELERİ DUYARSIZ KALAMAZ

Küçük, bu durumun kesinlikle batılı ülkeler için 'dikkat çekici' olduğunu anlatarak, genel çerçeveye ilişkin görüşlerini şu şekilde aktardı:

"Eğer aynı anda 5-10 adet gibi belirli bir sayının üstünde İHA'nın TCG Anadolu'dan kaldırılarak eş zamanlı operasyon icra etmesi sağlanırsa bu durum Batı ülkeleri başta olmak üzere bu tür gemi kullanan çok sayıda ülke için dikkat çekici olur.

Özellikle Türk Deniz Kuvvetlerinin bu konsepti bir muharebe ortamına uygulaması veya NATO tatbikatları gibi uluslararası tatbikatlarda sergilemesi durumunda bugün İngiltere'nin İHA alanında Türkiye'yi yakın markaja aldığı gibi çok sayıda ülke bu konuda Türkiye'yi incelemeye alır."

Gelecek dönemde Türkiye'nin uçak gemisi sahibi olmak gibi bir planı olduğunu anımsatan Küçük, "O platformda kullanılacak insanlı uçakların yanında yeni nesil yerli ve milli S/İHA'ları da görebiliriz. Peki bu ne demek? Deniz havacılığı konusunda pek de iddialı bir konumda olmayan Türkiye'nin bu alanda yeni konseptler oluşturan bir ülke konumuna yükselmesi demek... Ancak bu tür süreçlerin oldukça zorlu, maliyetli ve vakit alan bir yapısı olduğunu unutmamak gerekir." şeklinde konuştu.

YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • Cengiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun...
    Cevapla
  • Muşlu... 2 yıl önce Şikayet Et
    Bayraktar uzaklarımız iyi ses getiriyor maaşallah TUSAŞ in AKAsindan pek ses gelmiyor Galiba pek çaba gösterilmiyor gibi Iyiki varsın selçuk bayraktar
    Cevapla
  • FM.. 2 yıl önce Şikayet Et
    Çağdaş (!) olup heykel yapmak varken ne uğraşıyorsunuz , paraları boşa harcıyorsunuz o kadar para ile ülkeyi baştan başa heykelle donatıp dünyan en çağdaş(!) ülkesi olacaktık
    Cevapla
  • goktuglord 2 yıl önce Şikayet Et
    evet heykellerimiz oldumuydu s400 s500 ne gerek var sihalara bol bol heykey yapalım bize kim saldıracakki :))))))
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık savunma sanayiinde seyreden ülke konumundan level atlayarak, seyredilen, ilgiyle takip edilen bir ülke konumuna geldik. Çok şükürler olsun. Hükümetimizi sonuna kadar destekleyelim. Bu heykelseverlerde istedikleri kadar heykele ve konsere devam etsinler. Çatlayıp, kudursunlar...
    Cevapla
  • BALTACI 2 yıl önce Şikayet Et
    Sende hemen inandin ve teslim oldun .
    Cevapla
  • Nefer 2 yıl önce Şikayet Et
    Süper bir proje olur. Aynı anda 10 sıha yi gemi güvertesinden kaldırıp bir de bu sayı 50 ve daha üstü olup yapay zeka ile bunları yönettin mi işte o zaman ordunun çarpan etkisi tavan yapar. Denizlerde kimse karşında duramaz. Çünkü alışılmadık bir durum....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR