Miçotakis açıkladı! Yunanistan ve Libya'dan ortak karar

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Yunanistan ve Libya, Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması görüşmesi için tekrar başlama kararı aldı" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2021 15:08 GÜNCELLEME 14.04.2021 15:39 DÜNYA
Miçotakis açıkladı! Yunanistan ve Libya'dan ortak karar
Miçotakis açıkladı! Yunanistan ve Libya'dan ortak karar

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Miçotakis, "Yunanistan ve Libya, Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması görüşmesi için tekrar başlama kararı aldı" dedi.

Libya hükümeti tam kadro Ankara'da! Türkiye ile yeni anlaşmalar

MENFİ'DEN AÇIKLAMA

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi de gelişmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Menfi, olası Yunanistan-Libya deniz yetki sınırları anlaşmasına ilişkin, "Mevcut yönetimin Cenevre Anlaşması uyarınca Yunanistan ile herhangi bir anlaşma imzalaması mümkün değil. Mümkün olan tek şey müşterek komitelerin aktif hale gelmesi ve gelecekte seçimle göreve gelecek olan yönetimler için her türlü anlaşma için hazırlık yapması. Buna deniz yetki sınırları anlaşması da dahil" dedi.

DİBEYBE - MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Geçtiğimiz hafta Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmüştü.

Miçotakis ile görüşen Libya Başbakanı: Türkiye ile anlaşmamız sürecek

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söylemişti:

"Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."

Miçotakis, Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakları kapsamında imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin ise, Avrupa Konseyi'nin kararlarına göre herhangi bir yasal güce sahip olmadığını" savunduğu bu "belgelerin" iptal edilmesi gerektiğini ileri sürmüştü.

İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ DÖNEM

"İki ülke arasındaki bazı zorlu dönemlerden sonra yeniden gayet verimli bir dönemin başlangıcında olunduğu" aktarılan açıklamada, karşılıklı ziyaretlerin yoğunlaştığının altı çizildi.

El-Menfi ise Miçotakis ile görüşmesinde, Libya ve Yunanistan arasındaki tarihi ilişkilere dikkati çekerek "İlişkilerimiz bir noktada bazı zor zamanlardan geçtiyse de bu diyalog yoluyla çözülebilir" diye konuştu.

Libya'nın Atina Büyükelçiliği görevinde bulunduğunu hatırlatan El-Menfi, Yunan şirketlerin Libya'daki varlığını güçlendirmek için çalıştığını ve bu aşamada ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesini arzu ettiğini aktardı.

Libya'nın egemenliğine değinen el-Menfi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya destek vermelerinin önemli olduğunu belirterek Atina'nın da tüm uluslararası platformlarda kendilerine desteğini sürdürmesi ümidini dile getirdi.

El-Menfi, Miçotakis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile de bir araya geldi.

MENFİ'DEN CEVAP

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi de gelişmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Menfi, olası Yunanistan-Libya deniz yetki sınırları anlaşmasına ilişkin, "Mevcut yönetimin Cenevre Anlaşması uyarınca Yunanistan ile herhangi bir anlaşma imzalaması mümkün değil. Mümkün olan tek şey müşterek komitelerin aktif hale gelmesi ve gelecekte seçimle göreve gelecek olan yönetimler için her türlü anlaşma için hazırlık yapması. Buna deniz yetki sınırları anlaşması da dahil" dedi.

İSTENMEYEN ADAM İLAN EDİLMİŞTİ

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Denias, 6 Nisan'da Trablus'u ziyaret ederek Trablus yönetiminde Türkiye ile yaptığı deniz yetki alanları anlaşmasını iptal etmesini talep etmişti.

Burada el-Menfi ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile bir araya gelen Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliğinin açılış törenine katılmıştı.

Dışişleri Bakanı Dendias, bu ziyaretin ardından 12 Nisan'da Libya'ya tekrar giderek Yunanistan'ın Bingazi Konsolosluğunun açılış törenine katılmıştı.

Daha önce Libya'nın Yunanistan Büyükelçisi olarak görev yapan el-Menfi, Türkiye ve Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasına karşı beyanat vermesine yönelik Atina'nın talebini reddettiği gerekçesiyle 6 Aralık 2019'da Yunanistan tarafından "istenmeyen kişi" ilan edilerek ülkeden sınır dışı edilmişti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 5
  • erdemir 2 yıl önce Şikayet Et
    yuzsuz yunan ac karnini doyur once
    Cevapla
  • Basri 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunan a Akdeniz de yer yok,defolup gideceksiniz.
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 2 yıl önce Şikayet Et
    bu yunanla bizim bay kemalin farkı varmı?Elbette yok ikiside cahil bilgisiz soytarı
    Cevapla
  • tunctunc 2 yıl önce Şikayet Et
    kilicdaroglu cok daha yüzlü:-)Bu yunanFistan kadar yüzsüz utanmaz rezil kepaze gurursuz bir benzer siyasetcier daha yok.Hmm var be birde almanlar var.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Dilenciliğinde bu kadarı pes yani.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR