Putin, Biden'la zirve sonrası dünyaya duyurdu: ABD ile anlaşmaya vardık

Son Dakika haberi; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmede her 2 ülkenin büyükelçilerinin ülkelerini temsilen Washington DC ve Moskova'ya dönmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2021 18:58 GÜNCELLEME 17.06.2021 00:49 DÜNYA
Putin, Biden'la zirve sonrası dünyaya duyurdu: ABD ile anlaşmaya vardık
Putin, Biden'la zirve sonrası dünyaya duyurdu: ABD ile anlaşmaya vardık

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İsviçre'nin Cenevre kentindeki zirve sona erdi. Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasında TSİ 14.40 sularında başlayan zirve, yaklaşık 4 saat sürdü.

Putin, Biden'la zirve sonrası dünyaya duyurdu: ABD ile anlaşmaya vardık

Putin, "Biden ile görüşmede herhangi bir düşmanlık yoktu, tam aksine, toplantı ilkeli şekilde gerçekleşti. Birçok konuda pozisyonlarımız ayrılıyor. Ancak her iki taraf da birbirimizi anlama ve pozisyonların yakınlaşması konusunda, yol arayışı konusunda isteğini gösterdi. Görüşme, oldukça yapıcıydı." dedi.

- BÜYÜKELÇİLER GÖREV YERLERİNE GERİ DÖNECEK

Biden ile görüşmede stratejik istikrar, siber güvenlik, bölgesel meselelerinin yanı sıra ticaret alanındaki ilişkiler ve Arktika'daki iş birliği ile ilgili konuları ele aldıklarını dile getiren Putin, iki ülkenin büyükelçiliklerinin daha önce istişareler için kendi ülkelerine çağrıldığını anımsatarak, "Büyükelçiler meselesini çözdük. Rusya ile ABD büyükelçilerinin yeniden görev yerlerine dönmeleri konusunda Biden ile anlaştık." ifadelerini kullandı.

Putin, iki ülkenin dışişleri bakanlıklarının diplomasi alanında istişarelere başlaması konusunda anlaştıklarını belirterek, "Burada konuşulacak çok şey var. Gördüğüm kadarıyla, ABD dahil her iki taraf da sorunlara çözüm bulmak istiyor." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın doğusundaki meseleyi de Biden ile görüştüklerini dile getiren Putin, söz konusu meselenin Minsk anlaşmaları çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Minsk anlaşmalarının uygulanmasını teşvik etmek zorunluluğumuzdur. Eğer Ukrayna tarafı buna hazır ise bu yoldan gideceğiz." dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilime değinen Putin, Rusya'nın kendi topraklarında tatbikat düzenlediğine dikkati çekti.

Putin, "ABD'nin sınırına silah taşıyarak tatbikat yapmıyoruz. Ne yazık ki ABD bunu şu an yapıyor. Bu nedenle ABD tarafı değil, Rus tarafının bu konuda endişeli olması gerekiyor. Bu da görüşme konularından biri." diye konuştu.

- SİBER GÜVENLİK ALANINDA İSTİŞARELER

Putin, iki ülkenin dünyadaki stratejik istikrardan sorumlu olduğunu söyledi.

Putin, "Biden ile siber güvenlik alanında istişarelerin başlatılması konusunda anlaştık. Bu çok önemli." şeklinde konuştu.

ABD'nin Rusya'yı siber saldırı konusunda suçladığına dikkati çeken Putin, "Amerikan kaynaklara göre, dünyada en fazla siber saldırısı ABD'nin siber alanından yapılıyor. Bu konuda ikinci yerde Kanada bulunuyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ile İngiltere geliyor. Rusya bu listede yer almıyor." ifadelerini kullandı.

BIDEN'IN PUTİN'İ KATİL OLARAK TANIMLAMASI

Biden’ın kendisini "katil" olarak tanımladığını anımsatan Putin, şunları kaydetti:

"Biden beni telefonda aradı. Bu konuyu konuştuk. Bu açıklamaları uygun gördüm. Biden bana görüşme teklifinde bulundu. Görüştük ve görüşmemiz çok yapıcı geçti. Bir kez daha Biden'ın tecrübeli biri olduğunu gördüm. Yaklaşık iki saat yüz yüze görüştük. Her bir liderle bu kadar ayrıntılı yüz yüze görüşme olmuyor."

Afganistan ve Irak meselelerinden örnek veren Putin, burada birçok insanın öldürüldüğüne dikkati çekerek, "Siyasi yönetim ve devlet başkanları ülkelerdeki olanlardan sorumludur. Amerikan kentlerinde her gün çeşitli organizasyonların liderleri dahil birileri öldürülüyor." dedi.

Biden ile insan hakları konusunu da görüştüklerini belirten Putin, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın Rus yasalarını ihlal ettiği için hapiste bulunduğunu söyledi.

ABD'nin Rusya'da bazı siyasi örgütleri destekleyeceğine dair yasa kabul ettiğini ve Rusya'yı "düşman" olarak ilan ettiğini anımsatan Putin, kendilerinin de buna karşılık siyasi örgütleri yabancı ajan olarak ilan ettiklerini anlatarak, "Ancak bu örgütlerin çalışması yasaklı değil. Yabancı ajan olarak ilan edilen örgütler faaliyetlerini sürdürebilir." şeklinde konuştu.

- MAHKUMLARIN DEĞİŞİM KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Putin, Biden ile mahkum değişimi konusunu da ele aldıklarını dile getirerek, "Rusya ve ABD vatandaşı mahkumların iadesi konusunda bazı tavizler verilebilir. İki ülkenin dışişleri bakanlıkları bu yönde çalışacak." dedi.

Biden'ın kendisine ABD'ye ziyaret gerçekleştirme teklifinde bulunmadığını belirten Putin, "Ben de Biden'ı Rusya'ya davet etmedim. Bana göre, bu tür ziyaretler için gerekli koşulların oluşması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Biden'ın "yapıcı" ve "dengeli" birisi olduğunu vurgulayan Putin, ikili ilişkilerinin her zaman "pragmatik" olduğunu belirterek, "Bana göre, genel olarak aynı dilde konuştuk. Birbirimizin ruhlarımızın içine bakmamıza ve birbirimizi sonsuz seveceğimize dair yemin etmemize gerek yok." şeklinde konuştu.

Joe Biden'dan Putin'le zirve sonrası ilk açıklama

Putin, ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım uygulaması olasılığını değerlendirerek, "ABD'de iç siyasetteki ruh halini ve güç dengelerini bilmiyoruz. Yani biz bunları biliyoruz, ancak olanları tam olarak anlamakta zorlanıyoruz. Rusya ile iyi ilişkiler kurulmasından yana olanlar var. Buna karşı çıkanlar da var. Ancak görüşme sonrası 2016'da atılan adımlar tekrar atılacaksa, bu, kaybedilen bir fırsat anlamına gelecek." dedi.

- TOLSTOY'DAN ÖRNEK ILE BİDEN'A MESAJ

Vladimir Putin, Biden ile görüşmesi sonrası ikili ilişkiler konusundaki beklentilerle ilgili Rus yazar Lev Tolstoy'un sözlerinden örnek vererek, "Hayatta, mutluluk yok, sadece hayatının kıvılcımları var. Bunlara değer verin. Bana göre bu durumda aile güveni olamaz, ancak kıvılcımlar uçup geçti." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

PUTİN VE BIDEN'DAN CENEVRE'DEKI ZİRVE SONRASI ORTAK BİLDİRİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından yayımlanan ortak bildiride, nükleer savaşta kazananın olmayacağı belirtilerek, böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılık teyit edildi.

Kremlin, bugün Cenevre'de gerçekleşen Putin ve Biden arasındaki görüşmenin ardından üzerinde uzlaşıya varılan ortak bildiriyi yayımladı.

Bildiride, Rusya ve ABD'nin, gerginlik dönemlerinde dahi, stratejik alanda öngörülebilirliği sağlama, silahlı çatışma risklerini ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya yönelik ortak hedeflere doğru ilerleme kaydedebileceklerini gösterdikleri belirtildi.

"NÜKLEER SAVAŞTA KAZANAN OLMAZ"

ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmasının (Yeni START) kısa bir süre önce uzatıldığına işaret edilen bildiride, "Yeni START’ın uzatılması, nükleer silahların kontrolüne olan bağlılığımızın bir kanıtıdır. Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılığımızı tekrar teyit ediyoruz." denildi.

Söz konusu hedeflere ulaşılması için Rusya ve ABD arasında kısa bir süre içerisinde kapsamlı istişarelerin başlayacağının belirtildiği bildiride, "Stratejik istikrar konusunda sağlam ve güçlü, kapsamlı bir ikili diyalog başlatılacak. Söz konusu diyalog vasıtasıyla, gelecekteki silah kontrolü ve risk azaltma önlemlerinin temelini atmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Pambuk gilin Eşref 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben bildim bileli ikiside sürekli rakip yâda rakip görünüyor. Birbirine tehditler savuruyor, silahlanma ve uzay yarışına giriyorlar. Yani misal bizim Ortadoğu nun İran İsrail atışması, kavgası gibi bir şey. Ne İsrail İran'ı vurur, nede İran İsrail'i vurur. Ama birbirlerini hep tehdit ederler ve Ortadoğu'da rakip görünürler. Ne hikmetse Ortadoğu'da İran İsrail savaşı görülmüş değildir.. Rus Amerika kapışması da aynı şekilde.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    siz zaten hiç bir zaman düşman olmadınız ...düşman taklidi yapıp müslümanları kandırdınız...
    Cevapla
  • Mesut 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Zaten hic bir sebep yok
    Cevapla
  • Habib 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne hakkinda anlastilar acaba putinin katil oldugu konusundami Bidon in bunakligi konusunda mi . Yoksa birilerini öldurmek icin mi
    Cevapla
  • Osman Temür 2 yıl önce Şikayet Et
    Velevki nükleer silahların kazananı olmayacağını biliyorsunuzda neden bu silahları elinizde tutuyorsunuz hepsini imha edin ki samimiyetinize inanalım
    Cevapla
  • emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendileri çalıp kendileri oynuyor, her türde kendileri kazançlı çıkacağını biliyor, birbirlerine pas atıyorlar. Bunlar gerçekten çok yuzsüz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR