Le Monde Türkiye'nin Afrika'daki "Oyun değiştirici" stratejisini yazdı

Fransız gazetesi Le Monde Afrika'da Türkiye'nin uluslararası aktörlere özellikle Fransa'ya karşı yükselişini yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2021 13:05 GÜNCELLEME 06.08.2021 13:51 DÜNYA
Le Monde Türkiye'nin Afrika'daki "Oyun değiştirici" stratejisini yazdı
Le Monde Türkiye'nin Afrika'daki "Oyun değiştirici" stratejisini yazdı

2002'de Afrika'daki büyükelçilik sayısı 12 iken, 2020 itibarıyla 42'ye çıkaran hem ticaret hacmini hem de diplomatik nüfuzunu güçlendiren Türkiye, uluslararası aktörler özellikle uzun zamandır kıtayı sömüren Fransa için bir tehdit olarak görülüyor.

Fransız gazetesi Le Monde'da Uluslararası Kriz Grubu'ndan (ICG) Hannah Armstrong'un kaleme alınan analizde Fransa'nın 2014 yılından bu yana Sahel ülkelerinde (Eritre, Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan) yürüttüğü Barkhane Operasyonu'nu durdurup askeri birliklerin en az% 40'ını geri çekme kararıyla oluşacak 'boşluk' ve Türkiye etkisine dair önemli değerlendirmeler yer aldı.

Fransa'dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldiFransa'dan tarihi Afrika kararı. Macron: Artık zamanı geldi

OYUN DEĞİŞTİRİCİ HAMLE!

Türkiye'nin "Sahal'deki emelleri"ni sorgulayan yazıda Armstrong bugüne kadar Türkiye'nin Afrika'daki açılımının sadece ticari olarak değerlendirildiğini ancak yaşanan gelişme ve imzalanan anlaşmaların bölge için 'oyun değiştirici' olacağını yazdı.

Fransa'nın sömürgeciliği katliamlarla doluFransa'nın sömürgeciliği katliamlarla dolu

FRANSA İLE KRİTİK EŞİK AŞILDI

Türkiye 2020'de Nijer ile imzaladığı, detayları gizli tutulan "Terör örgütü Boko Haram'a karşı mücadelede Nijer güçlerini eğitme ve destek için Türk askerlerinin Nijer'e göndermesini de" kapsadığı iddia edilen anlaşma ile bölgede Fransa'ya karşı "kritik eşiği açtı" denildi. Mali'deki darbe sonrası Fransa'nın aleyhine yaşanan diplomatik gelişmelerin Türkiye-Fransa ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğu ifade edildi.

'BOŞLUK' TÜRKİYE İÇİN FIRSAT!

Armstrong, Fransa'nın Sahel bölgesinden askeri güçlerini çekmesiyle oluşan boşluğun uzun yıllardır bölge ülkelerinin kalkınması için insani yardım, yeniden yapılanma ve dini bağlarıyla atağa geçen Türkiye için bir fırsat yarattığını belirterek uluslararası oyuncu olarak Türkiye'nin kıta halkı nazarında Avrupa, Rusya ve Çin'den daha fazla kabul gördüğünü söyledi.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Gattarzalim 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibi geriye doğru düşünenler Türkiyemizin ileri gitmesini istemeyenler.. çoğu yurdisina giden askerlerimiz meslegi olmayan Türkiye icinde is bulamayan gençlerimiz onlar devleten maaş alan askerlerimiz ve gönülü gidenler.. Türkiyemizin yeni gelistirmis yada geliştirmekte olduğu Silahlari deneme öğrenme firtsatlari oluyor busayede...vs. dahasi cok var.. onun icinde ne yapıp ne edip Türkiyemizi iceride tutmak istiyorlar.. anladinmi...bilip bilmeden yorum yapmıyorsunuz ya .... O Kadar
    Cevapla
  • kahrol chpkk 2 yıl önce Şikayet Et
    durun kafir fransa bu daha fragman...osmanli geliyor izleyin alcaklar...
    Cevapla
  • Sabır Meşhur İzle 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edin Fransa'daki gazete Fransa hükümetini neden Afrika'dayız diye eleştirmiyor, neden Afrika'daki hakimiyeti Türkiye'ye karşı kaybediyoruz diye eleştiriyor. Yani yaptıkları muhalefet devletlerinin çıkarına, devletlerini küçültmek üzere muhalefet yapmıyorlar bizdekinin aksine.. Bizde ana muhalefet, muhalefet değil gerçi, ana kriptolar..
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'nın Afrika'nın çeşitli ülkelerinde o kadar silah ve askeri var. Kimseden ses yok. Biz Libya'ya el attık diye yaygaraya bak.
    Cevapla
  • Erol Karakaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Devam edin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR