Erdoğan'dan Ermenistan ve ikinci S-400 anlaşması açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paşinyan'ın verdiği ılımlı mesajları değerlendirirken, Rusya ile ikinci bir S-400 anlaşmasının yapılabileceğinin sinyalini verdi.
ABONE OLBosna Hersek'e giderek önemli temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkeye dönüşte, uçakta bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.
Afganistan'da artan tansiyonu ve Taliban ile olan temasları değerlendiren Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Türkiye'ye verdiği mesajları ve olası ikinci S-400 anlaşması için açıklamalarda bulundu.
Erdoğan'dan son dakika Afganistan ve Taliban açıklaması
Paşinyan'dan Türkiye açıklaması: İlişkileri düzeltmeye hazırız
Paşinyan'dan çok çarpıcı Türkiye açıklaması
Rusya'dan S-400 açıklaması: Türkiye ile yeni anlaşma yakında imzalanacak
Rusya: İstenirse Türkiye'ye 5. nesil savaş uçağı üretmede yardımcı olabiliriz
"ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞABİLİRİZ"
25 Ağustos'ta yaptığınız açıklamada, "Dağlık Karabağ'daki işgalin sona ermesiyle birlikte bölgemizde kalıcı barış adına yeni bir fırsat penceresi açıldı. Ermenistan'ın bunu değerlendirmesi halinde biz de gerekeni yapacağız" demiştiniz. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türk kamuoyundan bazı olumlu sinyaller aldıklarını belirterek "Bu sinyalleri değerlendireceğiz" dedi. Bu açıklama ile ilgili görüşünüzü alabilir miyiz? Yeni dönemde ne beklemeliyiz ikili ilişkilerde?
Ermenistan'da kurulan yeni hükümetin bölge için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bölgemizde yeni, yapıcı yaklaşımlara ihtiyaç var. Görüş ve beklenti farklılıkları bulunsa da, birbirinin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı dâhil, güven temelinde iyi komşuluk ilişkileri geliştirmek için samimi bir çaba göstermek sorumlu bir hareket tarzı olacaktır. Yakın tarih, husumet kaynağı olmamalı; sürdürülebilir barış ve birlikte yaşama için yapıcı adımlar atılmalıdır. Tek taraflı suçlamalar yerine ileri bakan, gerçekçi yaklaşımlar hâkim olmalıdır. Bu yönde ilerlemeye hazır olduğunu beyan eden bir Ermenistan hükümeti ile ilişkilerimizi kademeli olarak normalleştirmek için çalışabiliriz.
Artık barış ve istikrarı kalıcı hale getirip, ekonomik kalkınma ve bölgesel iş birliği şartlarını sağlamalıyız. Benzer anlayışla, Azerbaycan da kapsamlı bir barış anlaşması için Ermenistan ile müzakereler başlatmayı öneriyor. 9 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyonda mutabık kalındığı üzere, tüm bölgenin birbirine bağlanması suretiyle, Güney Kafkasya'yı dönüştürecek yeni fırsatlar doğacaktır. Bu tarihi fırsatı iyi kullanmak isteyen tüm taraflarla çalışmaya hazırız. 5'li ya da 6'lı bir platform önerimiz ortada. Bu platformun içinde Türkiye, Azerbaycan, Rusya, İran ve Ermenistan var. Hatta biz dedik ki bunun içerisine Gürcistan'ı da koyalım. Eğer bu platform bu şekilde kabul edilmiş olsa öyle zannediyorum ki bölge çok daha rahatlayacak. Çünkü bölgede demiryollarının, otoyolların yapılması gerekiyor. Bu platform olduğu takdirde bu yollar, gönülleri de birbirine bağlayacaktır. Böyle bir adımın atılmasıyla da bölgedeki sıkıntıları aşmış oluruz diye düşündük. Sayın Putin’le bunları görüştüğümüzde mutabık kaldık. Aynı şekilde İlham Aliyev’le mutabık kaldık. Bu arada İran'da Cumhurbaşkanı değişikliği oldu. İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Sayın Reisi ile de bunu konuşabiliriz. Sonra yeniden bu platformun hayata geçirilmesi için adımlarımızı atarız.
"S-400'DE İKİNCİ PAKET ALIMI KOSUNUDA TEREDDÜT YOK"
Geçtiğimiz günlerde Rus yetkililerden ikinci paket S-400 alımıyla ilgili ilerleme sağlandığı açıklaması geldi. İkinci paket alım söz konusu mu? Bir de İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesiyle ilgili herhangi bir süreç var mı işleyen?
Rusya'yla ilgili, ikinci paketin alımı vesaire, bu konularda bizim herhangi bir tereddüdümüz yok. Rusya'yla bizim gerek S-400 konusu olsun, gerek savunma sanayine yönelik olsun, birçok adımımız var. Hatta daha değişik bir alternatifi söyleyeyim. Mesela bu yangınlarda onlardan gelen Ilyushin uçaklarını kullandık. Son telefon konuşmamızda da bu konuyu görüştük. Rusya seyahatimde de bütün bunların hepsini tekrar ele alacağız.
Diğer sorunuza gelecek olursak, biz İsrail ile ilgili durumları zaten Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşerek gözden geçirmiş bulunuyoruz. Yeter ki başbakan ve diğer bakanlarda bir sıkıntı olmasın. Eğer bu BM Genel Kurulunda Sayın Cumhurbaşkanı orada olursa belki onunla orada da bir görüşmemiz olabilir.
-
Ali 3 yıl önce Şikayet EtDOST bulmak mümkün değildir artık içimiz hayin dolu çok dikkatli olmak lazım.. yoksa durum hiç bir zaman iyi olmaz arkadaşlar BAYRAK VE EZAN GERISI TEFERUHAT OLMALI..SONSUZ selamlar olsun..Beğen Toplam 3 beğeni
-
Emrah 3 yıl önce Şikayet EtHer sırtını sivazlayanı dost zanedersek vay Bizim halimize bizi yakan bu zatenBeğen Toplam 3 beğeni
-
Akrep 3 yıl önce Şikayet EtBenim patronum ermeni, aile şirketi ama Tekstil sektöründe söz sahibi bir firma. 3 yıldır içlerindeyim. Şirketimizde mescidimiz var, abdest alanlar için özel yer yaptırdılar. Patronum bana bire bir kaldığımızda NAMAZLARINI AKSATMIYORSUN DEĞİL Mi diye sordu... Ermeni veya yunan bir tanıdığınız yoksa boşa yorum yapmayın yanılırsınız. Halklar nezdinde yunan, ermeni ve Türk halkı birbirine çok yakın ve hiç düşmanca tavır içinde değil. Ama maalesef Yunanistan ı da Ermenistan ı da ırkçı, azgın azınlık yönetiyor. Bizim CHP gibi..Beğen Toplam 30 beğeni
-
Evrene86 3 yıl önce Şikayet EtSenin patron belki müslüman olmuştur. Nerden geldiğine değil dinine bak. Sordunmu hiç dinini?Beğen Toplam 4 beğeni
-
Macun 3 yıl önce Şikayet EtOlum musluman olmayanlara ne yaparlarsa yapsinlar hiç guvenmeBeğen Toplam 3 beğeni
-
Agd 3 yıl önce Şikayet EtChp iktidarini cok gordun yaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Türk 3 yıl önce Şikayet EtErmenistan ile hiç bir şekilde işbirliği yapılmamalı azıcık güçlenseler çatışmaya girerler güvenilir değil uzak olsun sınır kapısı açılmalı Reis duy sesimizi hata edersinBeğen Toplam 14 beğeni
-
Memo 3 yıl önce Şikayet EtABD nin ülkelere hava savunma sistemi satma felsefesi. Ben satmıyorum sen de alamazsın kimseden .Beğen Toplam 13 beğeni