Pfizer'dan aşı itirafı: Başta Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin teklifini reddetmiştik

BioNTech'le aşı geliştiren Pfizer, Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kendilerine yaptığı "Kovid-19 aşısını mRNA tabanlı geliştirme" teklifini başlarda olumsuz karşıladıklarını açıkladı. Ancak Şahin ve Türeci durmayarak çalışmalarına devam etti

ABONE OL
GİRİŞ 12.09.2021 10:29 GÜNCELLEME 13.09.2021 13:44 DÜNYA
Pfizer'dan aşı itirafı: Başta Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin teklifini reddetmiştik
Pfizer'dan aşı itirafı: Başta Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin teklifini reddetmiştik

Pfizer başkan yardımcısı Dr. Phil Dormitzer, BioNTech'in kurucuları Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci ile aralarında geçen görüşmeyi kamuoyu ile paylaştı.

Pfizer yöneticileri, virüsün hızla kontrol altına alınacağını düşündüğü için başlangıçta bir Kovid-19 aşısı geliştirme teklifini geri çevirmiş.

ŞAHİN VE TÜRECİ'YE OLUMSUZ YANIT VERDİLER

Ocak 2020'de mRNA teknoloji ile bir aşı geliştirme fikrini ortaya atan Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye Pfizer yetkilileri tarafından, "Arkadaşlar bu iş yürümeyecek" cevabı verildi.

mRNA teknolojisi, o zamanlar Dr. Phil Dormitzer tarafından da fazla deneysel olarak değerlendirildi. Dr. Dormitzer bu kararı için, "Çalışma varsayımım, (Covid-19'un) Sars ve Mers salgınları gibi kontrol altına alınacağıydı" itirafında bulundu.

ŞAHİN VE TÜRECİ OLUMSUZ CEVABA RAĞMEN PES ETMEDİ

Söz konusu olumsuz cevap, BionNTech'i mRNA tabanlı bir Kovid aşısı geliştirmeye karar vermesinden birkaç gün sonra geldi. Ancak Türeci ve Şahin ilk denemelerinin olumsuz yanıt almasına rağmen bu projeyi savundu.

MRNA TEKNOLOJİSİ VE BIONTECH AŞISI KENDİNİ KANITLADI

Türeci ve Şahin'in bu ısrarı milyonlarca insanın hayatını kurtardı. Zira araştırmalar Kovid-19 aşısı olmayanların hastalanma riskinin 4,5, ölüm riskinin ise tam 11 kat yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), nisan-temmuz aylarında görülen 600 bin Kovid-19 vakası üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, aşı olmayanların, olanlara kıyasla virüsü kapma riskinin ortalama 4,5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat fazla olduğunu açıkladı.

ÇİN DE MRNA TABANLI AŞI YAPMA KARARI ALDI

mRNA teknolojisinin başarısı sonrası Çin'den de flaş bir karar geldi. Çin merkezli Sinopharm yeni koronavirüs varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşı geliştirdiklerini duyurdu.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • ayşe 2 yıl önce Şikayet Et
    Uğur Şahin çok imanlı bir insan.Sağlık bakanımızla karşılıklı konuşurken enaz 9 kere İNŞAALLAAH DEDİ.Bakanda gülerek sizin dediğiniz gibi olsun cevap verdi.Allah yardımcıları olsun onlarında bizim de
    Cevapla
  • Konyalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok komiksin otrurup saydın mı kaç kere inşaallah dediğini? Kaç kere İnşaallah o kadar iman ha? 100 kere felan dese evliya diyecektin?
    Cevapla
  • Onur 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşıyı bulacaksın ama kendi bulduğun aşıyı vurmayacaksın iyimiş
    Cevapla
  • onur 2 yıl önce Şikayet Et
    Adnan oktar ne diyeceksin acaba maşallah inşallah diyordu
    Cevapla
  • son osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    sende daha uyu
    Cevapla
  • a.colak 2 yıl önce Şikayet Et
    Pfizer in ortaga ihtiyaci yok,benim kafama takilan soru su neden sizinle ortak olup one surdu bunu aciklarmisiniz once!?!
    Cevapla
  • a.colak 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben cevabini biyorum kendim eu da yasiyorum National Geographic kanaldan mi ogrenecegiz gercekkeri!?!pes yani ozaman italyan rai kanalinin 2013 de yapdigi izle!?! Guzel ve ilginc!?!
    Cevapla
  • Tufan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kafan basmamış senin. mRNA Teknolojisinin sahibi pfizer değil biontech.Birinde teknoloji var diğerinde büyük üretim alt yapısı var.Sonuç hızlı şekilde üretim ve satış kapito.
    Cevapla
  • Fuat 2 yıl önce Şikayet Et
    Pfizer-Biontech m-rna aşısına tek kişi yapmadı uluslararası Tim ile ARGE yaparak büyük bir çalışma sonucu başarıya ulaşıldı;). Böyle zor teknolojik komplex işler çok basit olmuyor anca uluslarası Timle oluyor uzman ekip gerek bu konuda internete youtube da ingilizce Video mevcut pfizer mission possible çok güzel ve ilginç belgesel National Geographic tarafından çekilmìş!
    Cevapla
  • Yavuz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ölüm yalnız Allah'ın elindedir.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    tedbir al takdir yaradanda
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Konuyla ne alakası var bunun ya, bu neyin kafası!
    Cevapla
  • Remzioğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kâfirlerle alay ermek, Cenab-ı Allah'ın işlerindendir. Bakabilirsiniz; Bakara Suresi, ayet 15.
    Cevapla
  • Selam 2 yıl önce Şikayet Et
    Ünlü Türk doktor
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    ayağına taş dolaşmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR