Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Karşılıklı açıklamalar

Son dakika gelişmesine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Erdoğan görüşmenin ardından yurda döndü.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2021 17:30 GÜNCELLEME 29.09.2021 20:03 DÜNYA
Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Karşılıklı açıklamalar
Son dakika: Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi! Karşılıklı açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Önemli konuların ele alındığı kritik zirve üç saat sürdü. Uzun soluklu süren görüşmenin ardından iki liderin ortak basın toplantısı açıklama yapılmadı.

LİDERLERDEN ZİRVE SONRASI AÇIKLAMA

Putin, görüşme sonrası Erdoğan'a ziyaret için teşekkür ederek, "Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise  "Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık." açıklamasını yaptı.

KORONAVİRÜS SOHBETİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, kendisinin yanında çalışan 30 kadar kişinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastalandığını anlatırken, en yakınında 24 saat çalışan bir kişi dahil bunların üçüncü doz Kovid-19 aşısını geç yaptırması nedeniyle virüs kaptığını kaydetti.

Buna rağmen kendisine bir şey olmadığını anlatan Putin, antikorunun çok yüksek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “antikor sayısının kaç olduğunu” sorması üzerine Putin, 15 veya 16 olduğunu ancak tam hatırlamadığını dile getirdi. Erdoğan’ın bu miktarın oldukça düşük olduğunu, kendisinin antikor sayısının 1000’in üzerinde olduğunu söylemesi üzerine Putin, antikor hesaplamalarındaki farklılıktan dolayı bu rakamların değişik olduğunu, kendisinin yüksek antikor sahibi olduğunu yineledi.

Putin, "Benim antikorum yüksek. Virüs kapan kişi ile gün boyu beraber olmamıza rağmen hasta olmadım." ifadelerini kullandı.

Putin'in Erdoğan’a 3'üncü aşıyı Rus "Sputnik" aşısı olmasını tavsiye etmesi üzerine Erdoğan, "Onu ben de BioNTech olarak aldım." dedi. Putin de bunun üzerine bir dahaki sefere Sputnik yaptırmasını önerdi.

Erdoğan ile tokalaşırken Putin, "Ziyaret için teşekkür ederim. Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YURDA DÖNÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'deki konuttan vedalaşarak ayrıldı. Havalimanına geçen Erdoğan buradan yurda dönmek üzere uçağa bindi. Erdoğan'ın uçağı 17:00 sularında havalandı.

İLK AÇIKLAMALAR

İki lider, baş başa görüşmeye geçmeden önce kısa açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin:

"Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor.

Türkiye ile iş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum.

Avrupa doğalgaz pazarında sallantılı bir dönemden geçiliyor, ancak Türkiye, TürkAkım'ın devreye girmesi ardından kendini güvende hissediyor.

Rusya ve Türkiye, pandemiden kaynaklanan ticaret kaybını telafi etmekle sınırlı kalmadı, ticaret hacmini büyüttüler de. Türkiye'nin Rusya yatırımları toplam 1.5 milyar, Rusya'nın Türkiye yatırımları 6.5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir.

İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Pandemi döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık.

Karabağ'da işbirliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

"Bu yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmekten çok memnunum. COVID birçok dostu bir birinden ayırdı. Dünyada COVID'den ölenlerin sayısına baktığınızda 4 milyon 700 bini geçiyor. Tüm tedbirleri almamıza rağmen mücadelemiz çok zor şartlarda devam ediyor.

Öncelikle benim sizlere tabi teşekkürüm var. Bu yangın ve felaketlerde bize vermiş olduğunuz destek nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Bu arada tabi gönderdiğiniz uçaklardan, iki tane eğitici pilot ve bizim 2 arkadaşımız maalesef şehit oldular. Telefonla gerçi bu konuyu görüştük ama onun için tekrar başsağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor.

Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı."

ERDOĞAN'I KALABALIK BİR HEYET KARŞILADI

Erdoğan, Soçi Uluslararası Havalimanı'nda, Krasnador Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Protokolü Genel Müdürü İgor Bogdaşev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Novorossisk Başkonsolosu Fırat Bayar ve büyükelçilik personeli tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de baş başa görüşme gerçekleştirecek. Gündemde Suriye olacak.

Erdoğan ilk olarak Tel Rıfat ve Münbiç’teki PKK varlığına dikkat çekecek, Astana anlaşmalarına uygun şekilde terör varlığına son verilmesine vurgu yapacak.

ERDOĞAN SOÇİ MUTABAKATINA VURGU YAPACAK

Rusya ile Ekim 2019’da imzalanan Soçi Mutabakatı, terör örgütü YPG’nin Fırat’ın 30 kilometre güneyine çekilmesini öngörüyordu. Ancak gelinen nokta, Türkiye’nin beklentilerinden uzak. Erdoğan, mutabakatın bir an önce uygulanması gerektiğini mevkidaşına iletecek.

Rusya’nın kontrol ettiği bölgelerden son dönemde Türkiye’ye yönelik saldırılar da gerçekleşiyor. Erdoğan, Putin'e bu konudaki rahatsızlığı da iletecek ve saldırıların engellenmesini isteyecek.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ İDLİB

Ankara ve Moskova, 2017'den bu yana İdlib'e özel mesai harcadı. İdlib çevresindeki insani felaketi önlemek amaçlandı, bölgedeki terör örgütlerinin de yok edilmesi için müzakere başlatıldı.

17 Eylül 2018'de Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in imzaladığı anlaşma önemli bir adım oldu. Bu sayede Rusya ve rejimin bölgedeki saldırılarının bir müddet önüne geçildi.

Taha Dağlı yazdı: ABD-Rusya-PYD üçgeni!Taha Dağlı yazdı: ABD-Rusya-PYD üçgeni!

Ancak Esed rejimi imzalanan anlaşmaları sık sık ihlal etti. Erdoğan ve Putin, artan gerginliği azaltmak üzere Moskova'da bir araya geldi.

İdlib sorunu son 3 yıldır Türkiye-Rusya ilişkilerindeki en kritik konu haline geldi. İki ülke liderleri Erdoğan ve Putin, ilişkilerin önündeki bu engeli aşmak için adeta bir mekik diplomasisi yürüttü. Bu konu Soçi'de yeniden bir araya gelecek olan taraflarca bir kez daha müzakere edilecek.

Soçi'de tarihi zirve! Dünyanın gözü buradaSoçi'de tarihi zirve! Dünyanın gözü burada

BÖLGESEL GELİŞMELER DEĞERLENDİRİLECEK

Suriye'den yeni bir göç dalgası tehdidi de masada olacak.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Libya ve Afganistan başta olmak üzere, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası meseleler de ele alınacak. Ayrıca Türkiye-Rusya ilişkileri gözden geçirilecek.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Soçi'ye gitti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • Havalimanından 2 yıl önce Şikayet Et
    yine uçak boşu boşuna yakıt masrafı apron telaşı lüks şatafat gırla sonuç ? doğalgaza zam
    Cevapla
  • Uzman 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden Biden ve ABD Etroĝanla arasi kŏtü nedense Erdoĝan 15 temmuzdan sonra onlarin adamlarini fetŏcű metőcü demeyip asıl dogru olani Masonlari içeriye tıktı şimdi de ABD nin eli kolu baglandi casusluk yapip bilgi alamiyor ama bitmedi Masonlar asla bitnez o yüzden Türkiyeyi düzeltmek için bu PKK li bu terörist bu ermeni bu rum bu yahudi deyiote bunlarin peşinden koşmayi birakip bunlari en sona birakip hasil asıl gizli şetani örgűtlerin kelumasonların peşine dűşmek fakat bu da çokj çok tehlikeli Atatürk onlara hamle yapar yapmaz Atatürkü zehirlediler bunlari twnizlemek kolay degil çünkü bunlar heryerden çikar ateist hristiyan müslüman altimdan çikar bakarsin Gül ,Babacan da Mason çikar
    Cevapla
  • masir 2 yıl önce Şikayet Et
    sayın cem patrıotu verdiler de biz mi ! almadık ........ tabiki ikinci partiyi alacağız
    Cevapla
  • ses 2 yıl önce Şikayet Et
    Barışçıl şekilde bölgesel ve ekonomik süreç değerlendirildi. Türkiye olarak Reisimizin ve bürokratların temsilciliğininde büyüklüğümüzü ve iyi niyetimizi gösterdik. Sıra askeri olan B planında. Bir gece ansızın girebiliriz...
    Cevapla
  • niksarlı 2 yıl önce Şikayet Et
    türke türkten başka dost yoktur...rusya iyi değil ama batı gibi iki yüzlü kalleş değil.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR