BBC: Erdoğan'ın hamlesi yeni bir krizi engelledi

Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyerek Türkiye'ye emir vermeye kalkan 10 büyükelçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "istenmeyen adam" çıkış sonrası geri adım attı. Yaşanan bu gelişme için BBC, "Erdoğan hamlesiyle krizi engelledi" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2021 08:07 GÜNCELLEME 27.10.2021 13:06 DÜNYA
BBC: Erdoğan'ın hamlesi yeni bir krizi engelledi
BBC: Erdoğan'ın hamlesi yeni bir krizi engelledi

Geçtiğimiz günlerde, Gezi olayları ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi davasında yargılanan iş adamı Osman Kavala'ya ilişkin çağrı yapan 10 büyükelçilik, birer birer geri adım atıyor.

Skandal Osman Kavala çağrısı sonrası Dışişleri Bakanlığı hızla devreye girerek, büyükelçileri bakanlığa çağırmıştı. Çağrının, Türk yargısına ve içişlerine müdahale olduğu belirtilerek kınama yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na talimat verdiğini, "Bunları en kısa sürede istenmeyen adam ilan etme işini halledeceksiniz dedim" sözleri ile duyurmuştu. Erdoğan, "Burası kabile devleti değil. Ya anlayacaklar ya da terk edecekler" ifadelerini kullanmıştı.

Kritik toplantı sonrası Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!Erdoğan: Saygı duymazsanız bu ülkede barınamazsınız

Eskişehir'de yaptığı konuşmada, büyükelçilerden gelen hadsiz çağrıya yanıt veren Erdoğan, "Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri'ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim. Türkiye'yi anlayacaksınız, bileceksiniz. Anlamadığınız gün terk edeceksiniz" ifadelerini kullanmıştı.

Büyükelçilikler'den Türkiye'nin içişlerine karışma açıklamasıBüyükelçilikler'den Türkiye'nin içişlerine karışma açıklaması

Büyükelçiliklerin geri adımına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk değerlendirmeBüyükelçiliklerin geri adımına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk değerlendirme

BÜYÜKELÇİLER GERİ ADIM ATTI

Erdoğan'ın resti sonrası büyükelçiliklerden peş peşe geri adımlar geldi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" denildi.

"ERDOĞAN'IN HAMLESİ YENİ BİR KRİZİ ENGELLEDİ"

Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, Almanya ve Fransa'dan da benzer açıklamalar gelirken büyükelçiliklerin geri adımı, İngiliz basınında geniş yankı uyandırdı. BBC, büyükelçiliklerin geri adım atmasında, Erdoğan'ın çıkışının etkili olduğunu vurguladı.

BBC haberinde "Türkiye ile ABD dahil 10 Batılı ülke arasındaki gerilim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçileri 'istenmeyen adam' ilan edeceğini duyurmasından sonra azaldı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın sınır dışı edilmelerini talep etmesinin ardından konuya müdahil olan ülkelerin açıklamalarını geri çektiğini vurgulayan BBC, Erdoğan'ın bu hamlesinin Batılı güçlerle yeni bir diplomatik krizi engellediğini söyledi.

Erdoğan'ın danışmanının konuya ilişkin açıklama yaptığını duyuran BBC, Erdoğan'ın bu geri adımı memnuniyetle karşıladığını ve sorunun neredeyse çözüldüğünü söylediğine de yer verdi.

KAYNAK : Sabah Gazetesi
YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika'nin Türkiye'ye verdiği zarar sabır edilir gibi değil 40.yıldır her türlü matdi manavi olarak türkiye bugün hala teröre şehit veriyorsa teröristlerin elinde olan silahların çoğunluğu Amerikan silahları türkiye'nin bundan böyle kaybedecek fazla bir şeyi yok Amerika düşünsün türkiye Amerika'nin düşündüğü gibi muz cumhuriyeti devleti değil kabile devleti hiç değil
    Cevapla
  • tur 2 yıl önce Şikayet Et
    bunlar zaten istenmeyen insan ilan edildi zaten bundan sonrasını kendileri düşünsün artık...
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Cahil adamla başedilemez,onun için de kendimizin, temsil ettiğimiz devlet ve halkın mağdur olmasına değmez diye düşündükleri içindir.Burada her ne kadar el altından türlü engellemeleri yaparak güya demokrasiye hukuk çizgisine ikiyüzlülükle davet ettikleri Türkiye haksız da olsa,adamlar haksızmış gibi sadece sinek vızıltı kadar da olsa cahilin hışmından kendilerini korumak içindir, hem geri adim değil.Daha sonra...kararlılıkla devam edeceğiz söylemeye,taviz yok gibi demeçler verildi basına.Ayni Hitlerin Saddamin karşısında olduğu gibi ne yapacaklarını sasirmislardir cahilin süpriz hiçbir kritere uymayan,eksikliklerini kaba kuvvetle bastırmaya çalışması karşısında.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Cahil diye bahsettiğin bu ülkenin başkanı, saygılı olacaksın ya da def olup beğendiklerinin yanına gideceksin.
    Cevapla
  • Faysal 2 yıl önce Şikayet Et
    Keşke demeçlerini onayladığın ülkelerden birinin vatandaşı olsaymışsın.
    Cevapla
  • aysel 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanım gerçekten lider olduğunu tekrar herkese gösterdin, Allah bundan sonraki süreçlerde de yolunu açık etsin yar ve yardımcın olsun sana ve davaya hizmet eden yol arkadaşları nasip etsin.
    Cevapla
  • Adanali 2 yıl önce Şikayet Et
    Keske bir yolu olsada icimizdeki hainleride istenmeyen adam ilan edebilsek defolup gitseler ülkemizden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR