Son dakika: Dodik ağzındaki baklayı çıkardı: Müslüman bir ordu istemiyoruz!

Son dakika haberi... Bosna Hersek Ordusunda Sırp ve Hırvat asker kotalarının doldurulamadığını savunan Dodik, "Çünkü bu orduya tabi olmak istemiyorlar. Bizim isteğimiz asker sayısının düşürülmesi, zira Müslüman bir ordu istemiyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2021 18:07 GÜNCELLEME 08.11.2021 18:17 DÜNYA
Son dakika: Dodik ağzındaki baklayı çıkardı: Müslüman bir ordu istemiyoruz!
Son dakika: Dodik ağzındaki baklayı çıkardı: Müslüman bir ordu istemiyoruz!

Son dakika haberi... Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemleriyle başlayan kriz her geçen gün daha da artıyor.

Dodik daha önce yaptığı skandal açıklamalara bir yenisini daha ekledi. Bosna Hersek Ordusunda Sırp ve Hırvat asker kotalarının doldurulamadığını savunan Dodik, "Çünkü bu orduya tabi olmak istemiyorlar. Bizim isteğimiz asker sayısının düşürülmesi, zira Müslüman bir ordu istemiyoruz." dedi.

Balkanlarda savaşın ayak sesleri! Arkasına Rusya'yı aldı: Bosna Hersek'i parçalayacağım Milorad Dodik: Bosna Hersek'i parçalayacağım!

Bosna Hersek'te devam eden siyasi krizi görüşmek üzere başkent Saraybosna'ya gelen Escobar, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Sırp üyesi Milorad Dodik ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Escobar, Dodik'in ayrılıkçı söylemleriyle büyüyen krize ilişkin, "Bosna Hersek'teki liderlerden duyacağınız tek şey burada savaş olmayacağıdır" dedi.

Dodik ve Sırp yetkililerin, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun soykırım inkarını suç sayan bir yasa çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla başlayan ve Sırp lider Dodik'in Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesiyle büyüyen krizi değerlendiren Escobar, "Dodik ile oldukça verimli bir görüşme yaptık. Aldığı kararlardan dönme ihtimali yüksek. Ülkedeki siyasi kriz yatırımcıların gelişini de olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Erdoğan'a dikkat çeken çağrı: Balkanlarda arabulucu olunTürkiye ve Erdoğan'a dikkat çeken çağrı: Arabulucu olun!

Komsic de ABD'nin Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na aykırı hiçbir adımı kabul etmeyeceğini ifade ederek "Escobar, Bosna Hersek'te savaş olmayacağını söyledi. ABD, krizin suni olduğu görüşünde" diye konuştu.

Dzaferovic de ABD'nin Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini belirterek bu gerilimlere en güzel cevabın Bosna Hersek'in Avrupa Birliği'ne (AB) entegrasyonu olacağını kaydetti.

Cemalettin Latiç: Türkiye buraya gelmeli, 3. Dünya Savaşı çıkabilirLatiç: Türkiye buraya gelmeli, 3. Dünya Savaşı çıkabilir!

KRİZİN BAŞ AKTÖRÜ DODİK'TEN "MÜSLÜMAN ORDU" AÇIKLAMASI

Bosna Hersek'te siyasi krize neden olan Dodik de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışma söylemlerinin hiçbir dayanağı olmadığını söyleyerek Escobar'ı kendi siyasi seçenekleri ile 6 ayda hazırlamayı planladıkları mevzuata ilişkin bilgilendirdiğini belirtti.

Bosna Hersek Ordusunda Sırp ve Hırvat asker kotalarının doldurulamadığını savunan Dodik, "Çünkü bu orduya tabi olmak istemiyorlar. Bizim isteğimiz asker sayısının düşürülmesi, zira Müslüman bir ordu istemiyoruz." dedi.

Dodik, Dayton'a karşı çıkmak yerine antlaşmanın gereğine uygun hareket ettiklerini ifade ederek "sorgulayıcı" kararlara karşı olduklarını sözlerine ekledi.

Bu arada Dodik'in hafta sonu Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile görüşmesi de dikkati çekti.

Son dakika... Milorad Dodik açık açık söyledi: Müslüman bir ordu istemiyoruz

BOSNA HERSEK'TEKİ SİYASİ KRİZ

Dodik ve Sırp yetkililerin, eski Yüksek Temsilci Valentin Inzko'nun 23 Temmuz'da soykırım inkarını suç sayan bir yasa çıkartmasını boykot etmeleri kararıyla başlayan siyasi kriz, Sırp lider Dodik'in RS'nin bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesiyle giderek büyümüştü.

Yüksek Temsilcilik Ofisinin (OHR) yürürlüğe koyduğu tüm yasal değişiklikleri inkar eden Dodik, savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması'nın özüne dönülmezse ordu, yargı ve vergilendirme sistemlerinde radikal adımlar atacağını ifade etmişti.

Dodik, ulusal düzeyde yetkili Bosna Hersek İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumunun yetkilerini RS bünyesinde kurulacak yeni bir kuruma devretmeye ilişkin kanun teklifinin RS Meclisinde kabul edilmesini sağlamıştı.

Entite düzeyinde kurulacak bir kurumun varlığı RS'nin "paralel" bir devlet hazırlığında olduğu şeklinde nitelendirilirken, Dodik'in bu ayrılıkçı söylemleri ve hareketleri Bosna Hersek'te yeniden savaş olur mu sorularını gündeme getirmişti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 67 TÜMÜ
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha bu arada...bazıları konusunda edinilen adisyon tecrübesi,senin üzerinde daha hızlı uygulanacaktır,EMİN OLABİLİRSİN.Öyle 3-5 yıl veya 10-15 yıl falan uzamaz bu defa.!...demedi deme.!!!...
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi lan oradan...! sizin ordu dediğiniz müslüman olmayan cani takımının yediği haltları ve yaptıkları soykırımı gördük.Yobaz beyinli herif.Müslüman orduda olacak,silah da vereceğiz,BİZ DE ORADA OLACAĞIZ!...fazla kaşınmayın.!
    Cevapla
  • K.Maraşlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Abi Dodük'ün ne işi var Bosna da? gitsin sırbistana.
    Cevapla
  • burada 2 yıl önce Şikayet Et
    Inşallah sonun bir müslümanin elinden olur.
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    İşgalci soykırımcı Hırvat ve Sırplar sizin zaten hali hazırda ülkeniz var defolun Bosna'dan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR