ABD'nin 768 milyon dolarlık savunma harcamaları tasarısında Türk SİHA'ları detayı

ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan 768 milyon dolarlık savunma harcamaları tasarısında Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programının yakın takibe alınması da yer aldı. Tasarıda YPG/PKK'ya desteğin devamı da yer alıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2021 09:48 GÜNCELLEME 08.12.2021 09:48 DÜNYA
ABD'nin 768 milyon dolarlık savunma harcamaları tasarısında Türk SİHA'ları detayı
ABD'nin 768 milyon dolarlık savunma harcamaları tasarısında Türk SİHA'ları detayı

ABD Senatosu ile Temsilciler Meclisinin üzerinde mutabakat sağladığı 2022 mali yılı savunma harcamalarını içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA), Temsilciler Meclisinde kabul edilerek oylama için Senato'ya gönderildi.

ABD Kongresinde son haftalarda büyük tartışmalara neden olan savunma bütçesi, Kongrenin iki kanadının üzerinde mutabakat sağladığı son haliyle tamamlanıp Temsilciler Meclisinde oylandı.

İngiltere'nin İHA yazılımı merakı! 'Türkiye meseleyi doğru anlamış'İngiltere'nin İHA yazılımı merakı! "Türkiye meseleyi doğru anlamış"

740 milyar doları Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesi, 27,8 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesindeki savunma harcamaları ve 0,4 milyar doları diğer savunma harcamaları için olmak üzere toplam 768,2 milyar dolarlık NDAA, Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda, 70'e karşı 363 oyla kabul edildi.

Tartışmalara neden olan birçok maddeyi içermeyen NDAA gelecek günlerde Senato Genel Kurulunda da oylanarak imza için ABD Başkanı Joe Biden'a gönderilecek.

 

- NDAA'DA NELER VAR?

Ordudaki cinsel taciz, aşırıcılık ve ırkçılıkla mücadele konusunda birçok madde içeren tasarı, askeri personel maaşlarına yüzde 2,7 oranında zam öngörüyor.

ABD ordusundan emekli olduktan sonra bir kişinin savunma bakanı olması için geçmesi gereken süreyi 7 yıldan 10 yıla çıkaran tasarı, genel sekreter olunması için ise emekliliğinin üzerinden geçmesi gereken süreyi 5 yıldan 7'yıla çıkarıyor.

Son dakika: Joe Biden'dan Ukrayna kararı!Joe Biden'dan Ukrayna kararı!

Ukrayna-Rusya gerilimi sosyal medyaya taşındı!Ukrayna-Rusya gerilimi sosyal medyaya taşındı!

Şok iddia: Olası işgale karşı ABD, Ukrayna'dan tahliye için plan yaptıŞok iddia: Olası işgale karşı ABD, Ukrayna'dan tahliye için plan yaptı

- UKRAYNA YARDIMLARINI ARTIRIYOR

Ukrayna'ya askeri yardım miktarını yıllık 250 milyondan 300 milyon dolara çıkaran tasarısı, Rusya'ya karşı Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 4 milyar dolar kaynak sağlanması ve Baltık ülkelerine 100 milyon dolarlık askeri destek verilmesini şart koşuyor.

Tasarı, Çin'e karşı Pasifik Caydırıcılık İnisiyatifi'ne 7,1 milyar dolar kaynak ayırırken, Sincan Özerk Bölgesinde Uygurların zorla çalıştırıldığı fabrikalardan üretilen ürünlerin Savunma Bakanlığı tarafından alınmasını yasaklıyor.

Bölgede Çin'in askeri adımlarının yakından takip edilmesini öngören tasarı, Tayvan ile gerekli savunma iş birliğinin devam edilmesini ve Tayvan ordusunun modern kalmasının sağlanmasını talep ediyor.

Tasarı, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra Amerikan ordusunun bu ülkede yürüttüğü 20 yıllık savaşı incelemek üzere bağımsız Afganistan Savaş Komitesinin kurulmasını öngörüyor.

New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez

- AZERBAYCAN VE TÜRKİYE TASARILARI DA EKLENDİ

Ermeni ve Rum lobisine yakınlığıyla bilinen New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in NDAA'ya ek olarak sunduğu Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programını yakın takibe alma ve Azerbaycan'a yapılan yardımların kesilmesini önleyen muafiyetin kaldırılmasına ilişkin tasarılar da NDAA'ya eklendi.

Türkiye düşmanı ABD'li senatörden skandal F-16 çıkışı!Türkiye düşmanı ABD'li senatörden skandal F-16 çıkışı!

ABD ve Fransa ile anlaşan Yunanistan'dan itiraf: 20 yıl önceki Türkiye yokABD ve Fransa ile anlaşan Yunanistan'dan itiraf: 20 yıl önceki Türkiye yok

ABD ile imzalar atıldı! Dendias küstahlaştı! Türkiye'yi tehdit ettiABD ile imzalar atıldı! Dendias küstahlaştı! Türkiye'yi tehdit etti

- YUNANİSTAN İLE SAVUNMA İŞ BİRLİĞI TASARISI EKLENDİ

Menendez ile Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio tarafından sunulan ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası” başlıklı tasarı da NDAA'ya eklendi.

Tasarı, Yunanistan’ın askeri modernizasyonuna tam destek verilmesi, yeni Amerikan askeri ekipmanlarının satışının onaylanması ve hızlandırılması ve GKRY-Yunanistan-İsrail-ABD iş birliğinin genişletilmesini öngörüyor.

Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı tedarik etmesi durumunda Amerikan Başkanı’nın tedarik ve teslim süreci hızlandırma yetkisinin bulunması da tasarıda yer alan maddeler arasında bulunuyor.

- YPG/PKK'YA DESTEĞİN DEVAM ETMESİNİ ÖNGÖRÜYOR

NDAA'da Irak ve Suriye'ye ilişkin de birkaç madde yer alıyor.

Irak güvenlik güçlerinin yanı sıra Suriye'de ABD'nin ortaklık ettiği SDG ismini kullanan YPG/PKK'ya da destek verilmeye devam edilmesini öneren tasarı, ABD Başkanı Biden'ın Suriye'ye yönelik kapsamlı bir strateji sunmasını talep ediyor.

Tasarı aynı zamanda, Suriye'de Beşar Esed'in gelir kaynaklarının ABD Dışişleri tarafından araştırılmasını şart koşuyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Poyrazim59 2 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldi heyy kâfir ABD sende belani bulacaksin en yakin zamanda Türkiye ile oyun oynamak neymiş.. Az kaldi o günler tek tek yaklaşıyor..
    Cevapla
  • Yusuf.ir 2 yıl önce Şikayet Et
    YPG PKK ve aslında İran'a desteğini.......
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    su uyur düşman uyumaz bizde abd yi takibe alalım. ..ülkemizdeki abd unsurlarını derhal çıkaralım. .rusya ülkemizi işgal edecek diye yazanlara yazık. abd her şeyini almış haberiniz yok. zaten rusya korkusu bizi batının kucağına itti.batının parası altın oldu hala batı diyoruz..sen güçlü olursan kimse sana sataşmaz..Ukrayna o kadar sıkıştı bizim gibi oda natoya girecek ..girsin abd belasını görsün. .ha rusya ukraynaya asla giremez girse bile ukraynada yok olur gider..ukrayna dik dursun yeter
    Cevapla
  • muhteşem 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu abd kongresi F-16 konusunda da bu kadar çabuk karar alabilse ya,F-35 ler konusunda gösterdiği karaktersizliğin aynını hala sürdürüyor,bu sefer acaba ne gerekçeleri var..!
    Cevapla
  • Misak- ı Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Suriye yıldırım operasyonları ile ilhak edilmeli, oradaki enerji yatakları Türkiye'nin hakkı, birincisi Misak-ı Milli sınırları içinde olan yerler Kuzey Suriye-Kuzey Irak, ikincisi bu bölgelerden 40 yıldır Türkiye'ye terör ve savaş yoluyla verilen trilyon dolarlık zarara karşılık tazminat olarak bile bizim hakkımız olan yerler, üçüncüsü haçlı itleri pkk/ypg teröristleri haklarımızı gasp edip petrolden kazandıkları milyarlarca dolar ile tekrar bize saldırıyorlar sırf bu yüzden bile Kuzey Suriye acilen ilhak edilmeli, her sene 50 milyar dolar paramız sadece enerji yüzünden yurt dışına çıkıyor, doları ancak bu operasyonlar durdurur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR