Dodik ve Edi Rama'dan kritik Erdoğan talebi: O olmadan çözemeyiz!

Cumhurbaşkanı Arnavutluk dönüşü, aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Balkanlarda yaşanan gerilim ile ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2022 14:13 GÜNCELLEME 18.01.2022 14:13 DÜNYA
Dodik ve Edi Rama'dan kritik Erdoğan talebi: O olmadan çözemeyiz!
Dodik ve Edi Rama'dan kritik Erdoğan talebi: O olmadan çözemeyiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'ta aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan son dönemde Balkanlar'da yaşanan gerilim ile ilgili açıklamalar yaparken, Türkiye'nin bölgenin ve ülkelerin her zaman yanında olduğunu, uzlaşı için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk'ta gazeteciler ile bir araya geldi.

"TÜRKİYE'NİN OLMADIĞI TOPLANTIDAN HAYIRLI KARAR ÇIKMAZ"

Balkanlar'ın Türkiyesiz hiç bir zaman olamayacağını ifade eden Erdoğan, bölgenin de Türkiye'yi istediğini, herhangi bir sorunda uzlaşı için Türkiye'nin de adım atmasını beklediklerini ifade etti.

Erdoğan son olarak Sırbistan-Bosna Hersek arasında yaşanan gerilimde Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Dodik ile birlikte Arnavutluk başbakanı Edi Rama'nın sözlerine dikkat çekti:

"Balkanlar, Türkiyesiz olmaz. Balkanlar’da Türkiye olarak varız. Nitekim Sayın Edi Rama geçenlerde Bosna Hersek’te son gelişmeler üzerine katıldığı toplantıda “Tamam burada hepimiz varız da Türkiye nerede?” diye sormuş. Diğerlerine “Türkiye’nin olmadığı böyle bir toplantıdan hayırlı bir karar çıkmaz.” demiş. Aynı kanaati orada Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Dodik de sergilemiş. “Türkiye’nin olmadığı böyle bir toplantıda Birleşmiş Milletler, Amerika, İngiltere’den gelenlerle bu iş çözülmez” demiş. Bu ilginç bir şey. Bunu tabi daha önceki ziyaretimde, Bosna-Hersek’te hepsinin yanında yine söyledi. “Niçin biz şuradan şuradan arabulucu arıyoruz. Bunu Erdoğan yapsın, Türkiye yapsın.” dedi. Bugün Sırbistan Cumhurbaşkanı Sayın Vucic bize geliyor. Sayın Vucic ile Balkanlar’da atılabilecek adımları, Bosna-Hersek konusunu da ele alacağız. Ona da Bosna-Hersek’teki barış ve istikrarın bölge için taşıdığı önemi vurgulayacağım. Biz sorunların çözümünün taraflar arasında daha fazla diyalogdan geçtiğine inanıyoruz. İlerleyen süreçte diplomasi trafiğini yoğunlaştıracağız. Türkiye, bugüne kadar sergilediği kucaklayıcı ve objektif tutumuyla Bosna-Hersek’teki tüm tarafların ve bölgedeki aktörlerin mevcut sorun bağlamında katkısını aradığı bir ülke olarak, saygın konumunu krizin aşılması için devrede tutmaya devam edecektir."

TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle TİKA vasıtasıyla bölgede yürütülen faaliyetlere dikkat çekerken, Balkanlar'da aktif bir rol üstlendiklerini ifade etti:

Biz istiyoruz ki Balkanlar’da, her Balkan ülkesinde bir adım atalım; buralarda özellikle de TİKA ile tarihimize sahip çıkalım; kültür ve sanata yönelik de ne gerekiyorsa bunları biz TİKA ile yürütelim. TİKA, hemen hemen Balkan ülkelerinin tamamında şu anda aktif. Yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. İşte camiler, köprüler ve buna benzer bütün eserlere yönelik çalışmaları TİKA yoğun şekilde yürütüyor. Sadece Arnavutluk’ta bugüne kadar 568 adet eser yapıldı. Bunun haricinde yine Bosna-Hersek olsun, Kosova olsun, Makedonya olsun, buraların hepsinde de, Alevi Bektaşi Tekkelerine varıncaya kadar, bunları oralarda yoğun bir şekilde yapıyoruz. Hani bazıları konuşuyor “mezhep meşrep ayrımı vesaire” diye. Böyle bir şey yok. Böyle bir şey olmuş olsa bizim bunlara elimiz değmez. Ama hepsinde de varız, hepsine de elimizden gelen desteği veriyoruz ve oralarda da bunları inşa ve ihya ediyoruz.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Bülent duman 2 yıl önce Şikayet Et
    evet bizler insanların refah ve mutluluğu için varız.çıkar için değil.
    Cevapla
  • Ali rıza 2 yıl önce Şikayet Et
    Bin şükür ASLIMIZA DÖNÜYORUZ ecdadımız da seviniyordum eminim. Sebep olanlardan ALLAH RAZI OLSUN
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    balkanlar bize umut olamaz yugoslavyadan 7 devlet üretti avrupa halkınıda kendine köle etti 23 yıldir askerimiz orada nobet tutuyor ordusunu bile kurmuyor kosova bosna aylık 4 milyon dolar her ay turkiyeden gidiyor 23 yıldır 522 konut yaptı türkiye arnavutluk osmanlıdan kurtuluş günü kutlar her sene alman abd bayrakları açarak tabi reisi cumhur bunlarısa çözecek içerideki keneler bir bitse rabbin izni ile
    Cevapla
  • Yörükoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun senden REİS
    Cevapla
  • Amin 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin eski Türkiye yok mazlumların mağdurların umudu Türkiye
    Cevapla
  • millioğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    biiznillah dünyaya yetişiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR