İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu
Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına karşılık NATO'dan neler talep ettiği belli oldu.
ABONE OLRusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılmak için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Teröristleri teslim etmeyeceklerine dair mesajları var. Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ
Amerikan yayın organı Bloomberg'e konuşan ve ismi verilmeyen üst düzey Türk yetkililerin beyanlarına dayandırılan habere göre; Türkiye'nin NATO'dan talepleri şunlar:
- Ankara, NATO üyeliği için herhangi bir yeni adayın, hem Türkiye içinde hem de Suriye ve Irak'ta sınırlarının ötesindeki terör endişelerini kabul etmesini istedi.
- Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin verilmeden önce yalnızca terör örgütü PKK'yı değil, ona bağlı kuruluşları ve yapılanmaları da kamuoyu önünde kınamasını ve terör örgütü olarak tanınmasını talep etti.
- Türkiye'nin YPG'yi sınırdan geri itmek için, 2019'da Suriye'ye girmesinin ardından İsveç ve Finlandiya'nın diğer bazı Avrupa Birliği (AB) üyeleriyle birlikte Türkiye'ye uyguladıkları silah ihracatı kısıtlamalarına son verilmesi istendi.
- Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra çıkarıldığı F-35 programına yeniden dahil olmayı talep etti.
- Yeni F-16 savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin verilmesi istendi.
- S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması talep edildi.
AYNI HATA BİR DAHA YAPILMAYACAK
Bloomberg'de yer alan habere göre Türk yetkililer, Yunanistan'ın yeniden NATO'nun askeri kanadına alınmasındaki gibi bir hatanın tekrar edilmeyeceğini söyledi.
Öncelikle, varolan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Türk yetkililer; geçmişten dersler çıkarıldığını kaydederek; "İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütleriyle ilgili duruşunu değiştirmesini istiyoruz" dedi.
-
Mehmet Ali Uludağ 2 yıl önce Şikayet EtTürkiye kesinlikle bu Ülkelerin NTO ya alınmasına izin vermemeli.Ancak isteklerinin tamamını kabul ettirirse izin vermeli.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Cemal Altın 2 yıl önce Şikayet EtOlof Palme gibi bir liderlerini kstleden PKK ,yi nasil himaye eder ki Işveç devleti. PKK,nin esas ana merkezi bu ülkedir.PKK,yi tasfiye etmeden Nato vizesini vermememiz gerekir.Beğen Toplam 3 beğeni
-
SERKAN ARSLAN 2 yıl önce Şikayet Etdevlet aklıyla hareket edilmeli itidalli olunmalı ve maksimum kar elde edilmeli yoksa 80 de olduğu gibi NATO üyeliklerini veto etmeyecek bir hükümeti (tasmalı) kesin bulurlar 80 ihtilali sonrası nereye bağlı olduklarını açıklayanlar 15 TEMMUZDA NEREYE BAĞLI OLDUKLARINI AÇIKLIYANLAR hepsi aynı aynı değirmene kan ve gözyaşı taşıyorlar BATININ İTLERİ yıldıramaz bizleriBeğen Toplam 6 beğeni
-
Ahmet Pakay 2 yıl önce Şikayet EtHırvatistanda olumlu konuşmuş. Geri çark etmezse yarın.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Cem keser 2 yıl önce Şikayet EtBir damla petrol bir damla kandan değerlidir whiston Churchill Musul ve Kerkük misakı milli sınırları içerisindeBeğen Toplam 2 beğeni