İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu

Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına karşılık NATO'dan neler talep ettiği belli oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2022 15:54 GÜNCELLEME 18.05.2022 15:57 DÜNYA
İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu
İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılmak için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Teröristleri teslim etmeyeceklerine dair mesajları var. Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ

Amerikan yayın organı Bloomberg'e konuşan ve ismi verilmeyen üst düzey Türk yetkililerin beyanlarına dayandırılan habere göre; Türkiye'nin NATO'dan talepleri şunlar:

  • Ankara, NATO üyeliği için herhangi bir yeni adayın, hem Türkiye içinde hem de Suriye ve Irak'ta sınırlarının ötesindeki terör endişelerini kabul etmesini istedi.
  • Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin verilmeden önce yalnızca terör örgütü PKK'yı değil, ona bağlı kuruluşları ve yapılanmaları da kamuoyu önünde kınamasını ve terör örgütü olarak tanınmasını talep etti.
  • Türkiye'nin YPG'yi sınırdan geri itmek için, 2019'da Suriye'ye girmesinin ardından İsveç ve Finlandiya'nın diğer bazı Avrupa Birliği (AB) üyeleriyle birlikte Türkiye'ye uyguladıkları silah ihracatı kısıtlamalarına son verilmesi istendi.
  • Türkiye, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra çıkarıldığı F-35 programına yeniden dahil olmayı talep etti.
  • Yeni F-16 savaş uçaklarının ve modernizasyon kitlerinin verilmesi istendi.
  • S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması talep edildi.

AYNI HATA BİR DAHA YAPILMAYACAK

Bloomberg'de yer alan habere göre Türk yetkililer, Yunanistan'ın yeniden NATO'nun askeri kanadına alınmasındaki gibi bir hatanın tekrar edilmeyeceğini söyledi.

Öncelikle, varolan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Türk yetkililer; geçmişten dersler çıkarıldığını kaydederek; "İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütleriyle ilgili duruşunu değiştirmesini istiyoruz" dedi.

KAYNAK : Haber7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 132 TÜMÜ
  • Mehmet Ali Uludağ 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kesinlikle bu Ülkelerin NTO ya alınmasına izin vermemeli.Ancak isteklerinin tamamını kabul ettirirse izin vermeli.
    Cevapla
  • Cemal Altın 1 yıl önce Şikayet Et
    Olof Palme gibi bir liderlerini kstleden PKK ,yi nasil himaye eder ki Işveç devleti. PKK,nin esas ana merkezi bu ülkedir.PKK,yi tasfiye etmeden Nato vizesini vermememiz gerekir.
    Cevapla
  • SERKAN ARSLAN 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet aklıyla hareket edilmeli itidalli olunmalı ve maksimum kar elde edilmeli yoksa 80 de olduğu gibi NATO üyeliklerini veto etmeyecek bir hükümeti (tasmalı) kesin bulurlar 80 ihtilali sonrası nereye bağlı olduklarını açıklayanlar 15 TEMMUZDA NEREYE BAĞLI OLDUKLARINI AÇIKLIYANLAR hepsi aynı aynı değirmene kan ve gözyaşı taşıyorlar BATININ İTLERİ yıldıramaz bizleri
    Cevapla
  • Ahmet Pakay 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırvatistanda olumlu konuşmuş. Geri çark etmezse yarın.
    Cevapla
  • Cem keser 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir damla petrol bir damla kandan değerlidir whiston Churchill Musul ve Kerkük misakı milli sınırları içerisinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR