İsveçli gazeteci: Türkiye'nin karşıt tutumu haklı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyeliği konusundaki olumsuz görüşü İsveçli Dagens Industri gazetesinden Nilsson'un da gündemindeydi. Nilsson Türkiye'nin ülkesinin NATO üyeliğine karşı çıkarken haklı nedenlerinin olduğunu belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2022 15:24 GÜNCELLEME 19.05.2022 17:53 DÜNYA
İsveçli gazeteci: Türkiye'nin karşıt tutumu haklı
İsveçli gazeteci: Türkiye'nin karşıt tutumu haklı

İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'nin olumsuz tavrı ıuuslararası gündemin en önemli maddelerinden biri. Türkiye, İsveç'in kabulü için şartlarını açıkça sunarken, PKK konusunda Ankara'nın Stockholm'e yönelik şeffaflık tavrı bu maddeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Türkiye'nin tutumuyla ilgili uluslararası basında çok sayıda yazı kaleme alınırken, İsveçli Dagens Industri'den gazeteci Nilsson Türkiye'nin tavrındaki haklılık ile ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

"TÜRKİYE'NİN HAKLI GEREKÇELERİ"

İsveç ve Finlandiya'nın Brüksel'de NATO'ya üyelik başvurusu ve Türkiye'nin tutumuna ilişkin kaleme aldığı köşe yazısında, "Temel sorun, Türkiye'nin İsveç karşısında haklı gerekçesinin bulunması" değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal Demokrat Partinin, Magdalena Andersson'un Başbakan seçilmesindeki ön koşulunun bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh ile yaptığı "anlaşma" olduğunu belirten Nilsson, şunları ifade etti:

"Bu anlaşma tuhaf olduğu kadar da anayasaya aykırı bir anlaşmaydı. Anlaşma Suriye'de YPG/PKK ile iş birliğini derinleştirmek içindi. Bu anlaşma, İsveç'in Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak tanımladığı YPG üzerinden, dış politikasını tek bir milletvekilinin dikte ettiği anlamına gelir. Savunulamaz olan bu anlaşma Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin belirttiği gibi Türkiye açısından bir 'yanlış anlama' olmadığını açıkça gösteren bilinen ve yayınlanmış bir gerçektir" ifadesini kullandı.

PKK İLE İLİŞKİLER

İsveç'te Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson 29 Kasım 2021'de parlamentoda yapılan oylamada, tek oy farkla Başbakan seçilmişti.

Oturum öncesi konuşma yapan aşırı sağ İsveç Demokratlar Birliği Partisi lideri Jimmie Akesson, Sosyal Demokrat Partinin hükümeti kurmak için terör örgütü PKK ile müzakere yürüttüğünü söylemişti.

Erdoğan haklı çıktı: İsveç'ten skandal PKK hamlesiErdoğan haklı çıktı: İsveç'ten skandal PKK hamlesi

Akesson, müzakerenin bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh aracılığıyla yapıldığına dikkati çekerek, "Sosyal Demokrat Partinin hükümeti kurmak için Kakabaveh aracılığıyla terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD ile yakın ilişkiye gireceğini gördük" ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK : AA, Haber7
Enes Taha Ersen Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Enes Taha Ersen
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Ahmet 03 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a Şükürler olsun Türkiye nin Başında Tayyip Erdoğan var Taviz vermiyor kurtuluş savaşını kazandığımız halde masada Adaları,Musul,kerkü'ğü veren zihniyet olsaydı düşünmek bile istemiyorum.
    Cevapla
  • İbraam 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna savaşı bahane ederek nato,katılan bu iki devlet pkkpyd, yi müddefik ve ortak ilan edilecek,pkkpyd devlet olma yolu açılmış olacak.bütün nato devletleri sözde devketleri tanımış olacak.kuzeyırak bölgesel yönetimine referandumla bağlayacaklar sözde devletleri...
    Cevapla
  • Zirtooo 1 yıl önce Şikayet Et
    AB ülkeleri ve batı Türkiye ile uğraşacağınıza Çin dünyayı istila etmek üzere ve gıda stoğunun an itibariyle %60 nı ele geçirmiş kıtlığı başlattı gidin onunla uğraşın küçük düşünüyorsunuz ve yıkılacaksınız. Sadece büyük ulus devletler kalacak açlıktan iflas edeceksiniz maalesef sonuç bu olacak.
    Cevapla
  • zafer42 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis sinirlenme,onlar bize Muhtac,biz onlara deyil
    Cevapla
  • Rotasız deli 1 yıl önce Şikayet Et
    eeeeeee lahana yaprağını şimdiye dek kıpır kıpır yediniz şimdi sıra sapına geldi melemeye başlamayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR