NATO için yalvaran İsveç Başbakanını koltuğa oturtan YPG/PKK detayı

NATO'ya üye olabilme adına Türkiye'nin onayı için yalvaran İsveç'te Başbakan Magdalena Andersson'un koltuğa oturabilmesinin altında YPG/PKK'ya destek verme şartının yattığı öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2022 10:18 GÜNCELLEME 21.05.2022 10:39 DÜNYA
NATO için yalvaran İsveç Başbakanını koltuğa oturtan YPG/PKK detayı
NATO için yalvaran İsveç Başbakanını koltuğa oturtan YPG/PKK detayı

YPG/PKK'ya desteği ile bilinen İsveç ve Finlandiya, yıllardır 'Destek vermeyin' çağrısında bulunan Türkiye'ye NATO üyeliği için muhtaç duruma düştü. Türkiye ise kesin bir dille üyeliklerini onaylamayacağını açıklamıştı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un başbakanlık koltuğuna oturabilmek adına PKK destekçileri ile yaptığı anlaşmalar ortaya çıktı.

SEÇİLDİĞİ İLK GÜN TERÖRİST PROPAGANDASI YAPILDI

Sosyal Demokrat Partili Andersson, istifa ederek görevi bırakan Stefan Löfven tarafından başbakanlık için önerilmişti.

Aday olduktan sonra koltuğa oturabilmek için vekillerin çoğunluğu tarafından veto edilmemiş olma şartını sağlayarak parlamentonun onayını alması gereken Andersson, bağımsız vekil Kakabaveh'le, oyuna ihtiyaç duyduğu gerekçesiyle müzakereye oturdu.İsveç Başbakanı Magdalena Andersson

İran kökenli Kürt milletvekili Kakabaveh, Andersson'un parlamentonun onayını alarak başbakan seçildiği 24 Kasım 2021'de Facebook hesabından iki mesaj paylaştı.

İlki, Sosyal Demokrat Partinin sekreteri Tobias Baudin'in de imzasının bulunduğu "Kürtlerin hakları ve kendi kaderini tayin hakkı mücadelesi hakkında yapıcı tartışmalar ve görüşmeler sonrasında açıklama" başlığı altında bir bildiriydi.

"YPG/YPJ veya PYD bünyesinde savaşan veya bunlara sempati duyan özgürlük savaşçılarının bazı devlet aktörleri tarafından terörist olarak sınıflandırılması kabul edilemez" ifadesi bulunan bildiride, şunlar yer aldı:

"Sosyal Demokratlar, PYD ile iş birliğini derinleştirme niyetindeler. Amineh Kakabaveh bu konuda çalışma yapacak, Sosyal Demokratlar grubuna katılacak. Bunu, kuzeydoğu Suriye'deki özerk yönetimin demokrasi ve insan haklarına saygı konusundaki çalışmalarını desteklediğimiz için yapıyoruz. Rojava'da özerk yönetim Orta Doğu için önemlidir ve onları desteklemeye devam etmek istiyoruz. Savaştan sonra yeniden yapılanma önemlidir ve İsveç bunu desteklemelidir. Siyasi parti PYD, özerk yönetimde öncü bir role sahiptir ve meşru bir muhataptır."Facebook paylaşımı

TERÖRİSTLERE DESTEK SONRASI KOLTUĞUNU SAĞLAMLAŞTIRDI

Kakabaveh, Andersson ile terör örgütü YPG/PKK'ya destek konulu anlaşmasını duyurduktan sonra "Bugün İsveç'te benim oyumla tarih yazıldı. Magdalena Andersson, İsveç'in ilk kadın Başbakanı oldu." paylaşımını yaptı.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ AMA NAFİLE

Muhalefetteki İsveç Demokratları Partisi Başkanı Jimmie Akesson, sert eleştirileriyle anlaşmanın içeriğini ve Andersson'un bu anlaşma sayesinde başbakanlık koltuğuna oturabilmiş olmasını o dönem gündemde tutmuştu.

Akesson, basına verdiği demeçlerde, "Kakabaveh, taleplerde bulundu ve Sosyal Demokratlarla PYD ile ilişkilerini derinleştirmeleri konusunda anlaştı. PYD'nin dünya çapında tanınan bir terör örgütü olan PKK ile bağlantıları var. Elbette bu İsveç'in dış ilişkilerini etkileyecek." değerlendirmeleri yapmıştı.

ANDERSSON HÜKÜMETİ ANLAŞMANIN GEREĞİNİ YAPIYOR

İş başına gelmesinden günler sonra Andersson hükümetinin Dışişleri Bakanı Ann Linde, YPG/PKK'nın SDG adını kullanan elebaşlarından İlham Ahmed ile Stockholm'de görüştü.

Linde, 10 Aralık 2021'de yaptığı Twitter paylaşımında "Kuzeydoğu Suriye'deki durum hakkında SDG'den İlham Ahmed ile yapılan samimi görüşmeyi takdirle karşılıyoruz. İsveç aktif bir ortak olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.Ann Linde

Bu görüşmenin ardından örgüt yanlısı medya da dahil olmak üzere pek çok mecrada İsveç'in YPG/PKK işgalindeki bölgeye 376 milyon dolarlık desteği haberlere konu olmuştu.

Kakabaveh, 25 Mart 2022'de Facebook hesabından yaptığı bildirimde Linde'nin bu kez YPJ elebaşı Nesrin Abdullah ile görüştüğünü duyurmuş, üçlü fotoğraflar paylaştı.

İsveç, başkentindeki görüşmelerin ve ev sahipliği yaptığı toplantıların yanı sıra Suriye'nin doğusunda örgüt işgalindeki bölgelere belli aralıklarla resmi heyetler göndererek, terörist elebaşlarıyla bir araya geliyor.

YPG/PKK'nın sözde özerk yönetimlerine maddi destek sağlayan İsveç, yardım kuruluşları yoluyla da bölgedeki altyapı çalışmalarına destek veriyor.

KAKABAVEH DESTEĞİNİ ÇEKMEKLE TEHDİT ETTİ

Öte yandan Kakabaveh, dün İsveç resmi haber ajansı TT'ye yaptığı açıklamada kendisiyle yaptığı anlaşmayı tam anlamıyla yerine getirmezse hükümetten desteğini çekeceğini, gelecek baharda yapılacak bütçe oylamasında hükümetin düşmesi için oy kullanacağını söyledi.

KAYNAK : AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 89 TÜMÜ
  • NECATİ IRMAK 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence Yunanistan'daki sözde Nato(Amerikan üslerinden) Türkiye'ye yönelik her hangi bir tehdit olmayacağı garantisi Nato'dan garanti alınmalı, yerli kadar patriot talep edilmeli ve güvenlik altına alınmalı, Bize de Yunanistan kadar F35 ve F16 verilmesi sağlandıktan sonra onay verilmelidir.
    Cevapla
  • hakan gardas 1 yıl önce Şikayet Et
    Putin baslasin sinirlarina ara sira roket firlatmaya, bunlar bunu hak ettiler
    Cevapla
  • Hayri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hainlerin tamamı islam düşmanı devletlerdir. İnşallah Ruslar buralarıda yok ederler.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Asla Oy vermeyelim asla. Bunların arkasında Amerika var dertleri NATO değil.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara güven olmaz. Bi oy için ideolojisini satan verdiği sözleri tutmaz.. Veto
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR