'MİT Başkanı Hakan Fidan ve Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük görüştü' iddiası

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Beşar Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük arasında Moskova'da bir görüşme gerçekleştirildiği öne sürüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 29.08.2022 00:39 GÜNCELLEME 29.08.2022 00:39 DÜNYA
'MİT Başkanı Hakan Fidan ve Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük görüştü' iddiası
'MİT Başkanı Hakan Fidan ve Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük görüştü' iddiası

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Beşar Esed rejimi istihbarat şefi Ali Memlük arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da bir görüşme gerçekleştirildiği iddia edildi.

Arap basınında yer alan haberlere göre, Fidan ile Memlük arasındaki görüşmeye Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da eşlik etti.

İddialara göre Fidan ve Memlük görüşmesinde taraflar karşılıklı olarak taleplerini birbirlerine iletti.

ESED REJİMİNİN TALEPLERİ

Beşar Esed rejiminin taleplerinin başında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye topraklarındaki varlığına son vermesi geliyor. Nitekim Esed rejimi uzun süredir Türkiye'ye yönelik bu çağrısını dile getiriyor.

Yine iddialara göre Esed rejimi Türkiye'nin silahlı muhaliflere sağladığı desteği de sonlandırmasını, Bab el Hava sınır kapısının kontrolünün kendilerine devredilmesini talep ediyor.

Esed rejiminin iddialara dayanan talepleri arasında rejimin uluslararası arenada yaptırımları atlatmasına destek verilmesi şartı da var.

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ

Öne sürülen haberlere göre Türkiye'nin Beşar Esed rejiminden en büyük talebi terör örgütü PKK'nın Suriye yapılanması olan YPG'ye karşı ciddi bir tavır alınması.

Güvenli bölge oluşturulması, Türkiye'nin desteklediği muhaliflerle müzakereler, Suriyeli sığınmacıların dönüşü konularının da Ankara'nın diğer talepleri arasında olduğu iddia ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süredir Erdoğan ile Esed'i aynı masaya oturtma isteğinde olduğu biliniyor.

Son olarak geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "muhaliflerle Esed rejimini uzlaştırmaları gerektiğini ifade etmişti."

Öte yandan Fidan ile Memlük arasındaki ilk görüşmenin Ocak 2020'de Moskova'da gerçekleştirildiği biliniyor. Bu görüşmede de Fidan ile Memlük'ün İdlib ateşkesi ve YPG konularını ele aldığı medyaya yansımıştı.

KAYNAK : mepanews
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51 TÜMÜ
  • İzmitli 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılmayacak birşey yok. Aslında iki ülkede aynı şeyden bahsediyor. Yanlızca yollar farklı.
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Mit Görüşür......Sarı Torbayada koyar. :)
    Cevapla
  • DOĞRUCU 1 yıl önce Şikayet Et
    Mit herkes ile görüşür bu gayet normal
    Cevapla
  • Hazne 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir ulkeye arana mesafe koy terörle diyemezsin. Daha once hrp bunu yaptik ve bir ise yaramadi durekli koz olarak kullanilacagini dusunuyorum
    Cevapla
  • avni 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD türkiyeyle esedin, muhaliflerle esedin uzlaşmasına asla izin vermez, suriyedeki muhaliflerin içinde binlerce cia ajanı konuşlu, esedle muhalifleri, turkiyeyle suriyeyi uzlaştırmaya kalkarsalar bugün özgür suriye ordusu dediğimiz birlikler bir günde namluyu türkiyeye karşı çevirir cia ajanlarının organizasyonuyla. Suriye bir bataklıktı ve o bataklığa düşüldü bir kere.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR