Çavuşoğlu: Esad rejimiyle diyalog sağlanmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Uzlaşı sağlanması için Suriye rejimi ile diyalog sağlanmalı" açıklamasında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2022 12:02 GÜNCELLEME 12.10.2022 11:06 DÜNYA
Çavuşoğlu: Esad rejimiyle diyalog sağlanmalı
Çavuşoğlu: Esad rejimiyle diyalog sağlanmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon kanalında yayınlanan programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna kriziyle ilgili Çavuşoğlu, "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı, bu fırsat kaçırıldı. Üçüncü ülkelerin müdahalelerin olduğunu görüyoruz. Özellikle Rusya’nın bu bölgeleri ilhakı için referandum yapması ve seferberlik ilan edilmesi atılan adımları daha da zorlaştırdı" dedi.

"SÖZDE DEĞİL ÖZDE MÜTTEFİK İSTİYORUZ"

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri süreciyle ilgili ise, "Mutabakata vardığımız yükümlülükleri yerine getirmediler. Sözde değil özde müttefik istiyoruz. Teröre destek veren ülkeler özde müttefik olamaz. Zaten NATO içerisinde yeterince sözde müttefikimiz var" ifadelerini kullandı.

 

"DOĞAL GAZ SIKINTISI ÇEKMİYORUZ"

Türkiye'nin en başından beri uluslararası hukuka uygun ilkeli politika izlediğini aktaran Çavuşoğlu, "Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Rusya'nı da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa adar değil. Batı'ya uysaydık tahıl anlaşmasını gerçekleştiremezdik. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz. Herkesin etkilenmesi kaçınılmaz. Doğal gaz fiyatlarını görüyoruz. Ancak Türkiye doğal gaz sıkıntısı çekmiyor, diğer ülkelerde bu durum var" dedi.

"TEK TARAFLI ADIMLARA KATILMIYORUZ"

Rusya'ya yönelik tek taraflı yaptırımlara katılmadıklarını bildiren Bakan Çavuşoğlu, "Tek taraflı yaptırımlara asla katılmıyoruz. Uygulanabilir bir ateşkes, adil bir barış olmalı Ukrayna için. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" şeklindekonuştu.

SURİYE'YLE OLASI NORMALLEŞME ADIMI

Suriye'deki savaşın bedelinin en çok Türkiye'nin ödediğini belirten Bakan Çavuşoğlu konu hakkında şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği gayet açık. Suriye'de kan dökülmesini istemiyoruz. Sanki Türkiye yüzünden olmuş. Böyle bir şey yok. Savaşın nerelere evrildiğini gördük. Ancak bu savaşın bedelini en çok biz ödedik. Terör örgütlerini ve Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne uğraması bizim de aleyhimize. Uzlaşı sağlanması için Suriye rejimi ile diyalog sağlanmalı. Şu anda böyle bir plan yok, ancak ilerleyen zamanlarda temaslar olabilir. Türkiye'nin siyasi süreçle ilgili çabaları son derece samimidir."

ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER

Ermenistan'la ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, "Ermenistan ile Azerbaycan'ın bir barışa imza atması lazım. Ermenistan provokasyonlara son vermeli. İki ülke ile sürekli temaslardayız. Barış anlaşmasını da Azerbaycan teklif etti, tek derdi işgal edilen toprakların geri alınmasıydı. Barış ve diyalog konusunda biz samimiyiz" ifadelerini kullandı.

LİBYA İLE HİDROKARBON ANLAŞMASI

"AB, Yunanistan ve Mısır neden rahatsız?" şeklindeki soruya "Yunanistan zaten zavallı. Öyle bir acınacak duruma düştürler ki diğer ülkelere gidip ağlıyor, yalvarıyorlar. Biz araştırma, sondaj, ticaret yapabiliriz. Sanane. Meşruiyet konusunda da ikiyüzlülüğünün örneğini verdi. Libya'da en önemli aktör Türkiye. Türkiye'nin tek bir gayesi var Libya'nın istikrararı" diye cevap verdi.

YUNANİSTAN'IN ARTAN PROVOKASYONLARI

"Yunanistan Türkiye'nin küresel aktör olmasından rahatsız. Saçmalamaya başladılar. Eğreti ata binen çabuk düşer. Benim arkamda ABD var AB var deyip durmayın. Kalimera (Günaydın) diyoruz. Karşında güçlü bir Türkiye var. Nefret kin kusuyorsun. Tarihte Türk askeri sizi denize denize döktü, hazmedememişsin her yerde Türk düşmanlığı yapıyorsun."

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya operasyona izin vermedi Rusya bize Ayar ve aspirin vererek Suriye lideri Esad ile görüşme teklifi yapıp çaresiz kabul edildi muhtemelen
    Cevapla
  • pusula 1 yıl önce Şikayet Et
    günaydın , 10 yıl geriden geliyorsunuz, bunu size 10 yıl önce söylediler
    Cevapla
  • emins 1 yıl önce Şikayet Et
    ooo vizyonunun müthiş
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyum CHP ye
    Cevapla
  • Erdo 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kaldınıııııııız, amerikan politikasına hizmet ediyoruz. Bir an önce suriye ile yüksek düzeyde konuşulmalı, suriyelilerin ülkelerine dönmeleri sağlanmalı, pkk, pyd gibi oluşumlar yok edilmeli, suriyede ırakta amerikan varlığı sona erdirilmeli, aksi durum gayrımeşru doğum demektir.
    Cevapla
  • siyasi 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp seçimi kazanırsa fetö yeniden orduya sızar ve yunanla savaş çıkarır ülkeyi bölmek için. Daha önce de rusla savaşa sokmak için elinden geleni yapmıştı fetö. Abd rusya ile bizi savaştırıp ikimizi de suriyeden uzak tutmayı hedefliyordu. Başaramadı. Şimdi de yunanla bizi savaştırıp anadolu ve kuzey kıbrısı natoya işgal ettirip doğu akdenizde hak iddia etmemizi engellemeye çalışıyor. Birkaç ada için bu tuzağa düşmeyiz. Yığarız orduyu egeye daha karaya çıkmadan egeye gömeriz yunanın hepsini.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR