ABD, Wagner'in kalkışmada bulunacağını biliyor muydu?

The Washington Post Gazetesi'nin aktardığına göre ABD casus teşkilatları, Yevgeniy Prigozhin'in Rus savunma kurumuna karşı silahlı eylem planladığına dair istihbarat aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2023 13:03 GÜNCELLEME 29.06.2023 13:12 DÜNYA
ABD, Wagner'in kalkışmada bulunacağını biliyor muydu?
ABD, Wagner'in kalkışmada bulunacağını biliyor muydu?

ABD merkezli yayın yapan The Washington Post Gazetesi, Wagner'in Rusya'da gerçekleştirdiği kalkışmanın bilgisinin daha önceden ABD tarafından bilindiğini yazdı. The Washington Post'un aktardığına göre, ABD'li yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, ABD casus teşkilatlarının Haziran ayı ortasında Wagner'in paralı asker şefi Yevgeniy Prigozhin'in uzun süredir Ukrayna'daki savaşı beceriksizce yönetmekle suçladığı Rus savunma kurumuna karşı silahlı eylem planladığına dair istihbarat aldıklarını ve hazırlıksız yakalanmamaları için Beyaz Saray ve diğer devlet kurumlarını acilen bilgilendirdiklerini söyledi. Yetkililer, Beyaz Saray'ın yanı sıra Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre'deki üst düzey yetkililerin de son iki hafta içinde istihbarat konusunda bilgilendirildiğini kaydetti.

WAGNER NEDEN İSYAN ETTİ?

Yetkililere göre Prigozhin'i tetikleyen en önemli unsur, 10 Haziran'da Rusya Savunma Bakanlığı'nın tüm gönüllü birliklerin hükümetle sözleşme imzalaması gerektiğine dair emri oldu. Emirde Wagner Group'un adı geçmese de ima edilen şey açıktı: Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatında önemli rol oynayan ve en önemli taktik zaferlerden bazılarının elde edilmesine yardımcı olan Prigozhin'in paralı asker birliklerinin devralınması. Ukraynalı üst düzey bir yetkili, Ukraynalı askeri yetkililerin de 10 Haziran'daki açıklamanın ardından Prigozhin'i izlediklerini ve güçlerini Moskova'ya karşı harekete geçirebileceğine giderek daha fazla inandıklarını söyledi. Bu yetkili, Prigozhin'in Savunma Bakanlığı'nın emrini alenen protesto ettiğini ve Ukraynalı yetkililerin Prigozhin'in Rus mevzilerine karşı harekete geçme ihtimalini ciddiye aldığını söyledi.

 

KAYNAK : Haber7
Bekir Sıtkı Şirin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bekir Sıtkı Şirin
YORUMLAR 1
  • Murat44 9 ay önce Şikayet Et
    CİA başkanının Yunanistan ziyareti bunu ortaya koyuyor zaten.Wagnere mutlaka vaatler verildi.Paralı ülke savunması olmaz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR