İran'da yeni cumhurbaşkanı kim olacak? Bundan sonra neler yaşanacak?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin içinde bulunduğu helikopterin kaza yapmasının ardından İran’da yeni cumhurbaşkanının kim olacağı gündeme geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.05.2024 11:02 GÜNCELLEME 20.05.2024 11:09 DÜNYA
İran'da yeni cumhurbaşkanı kim olacak? Bundan sonra neler yaşanacak?
İran'da yeni cumhurbaşkanı kim olacak? Bundan sonra neler yaşanacak?
  • Haber7

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in olası halefi olarak görülen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter pazar günü saat 13:00 sularında düştü. Arama kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye’den gönderilen Akıncı TİHA, kaza yapan helikopterin yerini tespit etmesinin ardından İranlı ekipler, Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan'ın cenazesine ulaştı.

REİSİ’NİN YERİNE KİM GEÇECEK?

Kazanın yankıları sürerken İran’da yeni cumhurbaşkanının kim olacağı gündeme geldi. Reisi'nin hayatını kaybetmesinin netleşmesinin ardından İran Cumhurbaşkanlığı makamına kimin geçeceği belli oldu.

İran İslam Cumhuriyeti Anayasası’nın 131. maddesine göre; İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney’in onay vermesi halinde İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Mokhber, yeni bir seçim yapılana kadar İran cumhurbaşkanı olacak.

Yeni İran Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir'in bilinmeyen hayatıYeni İran Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir'in bilinmeyen hayatı

İRAN'DA NE ZAMAN SEÇİM YAPILACAK?

İran Anayasası’na göre; göreve gelen İran cumhurbaşkanı 1. yardımcısı, İran meclis başkanı ve yargı başkanlarından oluşan bir konsey oluşturulacak. Cumhurbaşkanlığı için seçim süreci başlatması beklenen konseyin, 50 gün içerisinde seçimi tamamlaması gerekiyor.

Normal şartlarda İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimi 2025 yılında yapılacaktı.

KAYNAK : Haber7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR