Haniye nasıl vuruldu! Bomba içeriden...

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikastın detayları belli olmaya başladı. İşte, İsrail’in Tahran’ın ortasında bu nokta atışını nasıl gerçekleştirdiğine dair öne çıkan 3 teori…

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2024 07:33 GÜNCELLEME 02.08.2024 09:40 DÜNYA
Haniye nasıl vuruldu! Bomba içeriden...
Haniye nasıl vuruldu! Bomba içeriden...

İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşen ve tüm dünyada büyük ses getiren, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Suikastla ilgili en merak edilen konu, Tahran’ın ortasında nasıl böyle bir nokta atışının yapılabilmiş olması. Haniye’nin ölümüne neden olan füzenin niteliği ve nereden atıldığı tartışılırken, çeşitli iddialar gündemde. Tahran yönetimine yakın haber kuruluşları, füzenin İran dışından atıldığını iddia ederken, bazı yayın organları da füzenin üçüncü bir ülkeden atıldığını savundu. Ancak büyük güvenlik zaafiyeti ortaya çıkan İran’dan gelen bu tür açıklamaların ne kadar güvenilir olduğu bilinmiyor.

FÜZE VEYA BOMBA

Nitekim İsrail basınındaki haberlere göre füze, İran dışından değil içinden ateşlendi. Bu haberlerde, saldırının büyük ihtimalle 25 kilometre menzilli ve omuzdan atılan Spike füzesi ile yapılmış olabileceği söyleniyor.

Askeri uzmanların üzerinde durduğu bir diğer iddia ise, saldırının, İran hava sahasına fark edilmeden giren F-35’lerce yapıldığı. Buna göre, F-35’in üstün radara yakalanmama özellikleri kullanılarak Tahran’a yaklaşıldı ve füze atışı yapıldı. Nokta atışının ancak bu şekilde mümkün olduğunu belirten uzmanlar, F-35’in İran’in çok katmanlı hava savunma sistemlerine yakalanmayacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bir başka iddia da, saldırıda “uzaktan kumandalı bomba” kullanıldığı yönünde. “New York Times” gazetesi, Haniye’nin füzeyle değil Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan uzaktan kumandalı bombayla öldürüldüğünü öne sürdü. Aralarında iki İranlı ve bir ABD’li yetkilinin de bulunduğu yetkililere dayandırılan habere göre, patlayıcı cihaz, yaklaşık 2 ay önce Tahran’daki Devrim Muhafızları binasına gizlice sokuldu. Gazeteye konuşan yetkililer, binada çok az hasar olduğuna dikkat çekiyor.

BİNANIN ARKASI DAĞ

Öte yandan Haniye’nin Tahran’da suikasta uğradığı binanın fotoğrafları da doğrulandı. İran basınında yer alan fotoğrafta binanın bir kısmının hasar aldığı görülüyor. Uydu şirketi Maxar Technologies tarafından, sadece 6 gün önce, 25 Temmuz’da çekilen aynı binanın başka bir görüntüsünde hasar ve yeşil branda görünmüyor. Bu da hasarın yeni olduğunu doğruluyor. Açık erişimli uydu görüntülerinde, Haniye’nin bulunduğu binanın, Sadabat Sarayı Parkı yakınında, Devrim Muhafızları’nın koruduğu yerleşke içinde, kısmen kent tarafına ama büyük ölçüde dağlara bakan geniş bir cepheye sahip olduğu fark ediliyor. Bina, yerleşkenin uzağından ya da dağlık araziden rahatlıkla görülebiliyor. Bölgede yaşayanlar, suikastın gerçekleştiği anlarda küçük bir patlama sesi duyduklarını ifade ediyor. Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Başkan Yardımcısı Halil el-Hayya, görgü tanıklarının Haniye’nin bulunduğu odaya füze isabet ettiğini doğruladığını söylerken, odanın tahrip olduğunu ve binadaki bazı cam, pencere, kapı ve duvarlarında hasar oluştuğunu aktardı.

Neden İran? MİT uyarmıştı! Haniye suikastındaki soru işaretleriNeden İran? MİT uyarmıştı! Haniye suikastındaki soru işaretleri

 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü bina dikkat çekti. Görüntülerde, konutta yalnızca Haniye’nin bulunduğu katın vurulduğu ve diğer kısımların zarar görmediği ortaya çıktı.

O görüntüleri Milliyet’e yorumlayan Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Abdullah Ağar, “Olasılıklardan biri bomba. Neden bomba? Bir bina gösteriliyor o binadaki o tahribatı ne yapar? Bu görüntülere baktığımızda, binanın içerisine yerleştirilmiş bir bomba olasılığının olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bir patlama görüntüsü var, o görüntülerde patlama içten dışa doğru gerçekleşiyor. Eğer bu görüntüler gerçekten buraya aitse, bomba olasılığı daha da artıyor. Ancak şu an için net bir şey olmadığından tüm bunları olasılık olarak değerlendiriyoruz” dedi.

KAYNAK : Milliyet
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 45 TÜMÜ
  • Eren 1 ay önce Şikayet Et
    İran gizli servisi içindeki Mossad ajanları. Reisi suikasti de tesadüf değil gibi görünüyor.
    Cevapla
  • Derin vatan 1 ay önce Şikayet Et
    Fuzeden bomba yapıp içeri yerleştirilmiş olabilir. Iran odalara giriş kameralarını kontrol etmeli suçlular idam edilmeli. İran'daki tüm ajanlar temizlenmeli.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    İran gerçekten bir devlet olmuş olsaydı, İsterse karşısında on tane Amerika bulunsun, bu yapılan suikastlara karşı topyekun savaşa girmişti hem de saatine kalmadan.
    Cevapla
  • Hamza 1 ay önce Şikayet Et
    Gerçek bir Müslüman ın her zaman düşmanları vardır bu normaldir. Burada normal olmayan şey kendini İslam cumhuriyeti olarak gören şer yuvası sünni düşmanı bir ülkenin; dostu, hamisi gibi görünerek Haniye gibi bir komutanı üç kuruşa satmasıdır. Kendi adamları Nasrallah ın gelme isteğini koruyamayız diye reddetmişler. Haniye için niye böyle bir tesbit yapmadılar da gel dediler..
    Cevapla
  • Eninde Sonunda 1 ay önce Şikayet Et
    Türk devlet adamları İran a gitmesin.....Tamamen yabancı ajanların yuvalandığı bir ülke.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR