Rusya'dan Ukrayna'nın teklifine ret

Rusya, Zelenski'nin Barış Zirvesi önerisini reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Kasım ayında düzenlenecek zirvenin 'barış zirvesi' olabileceğine işaret etti. Rusya'dan cevap gecikmedi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2024 13:27 GÜNCELLEME 23.09.2024 13:57 DÜNYA
Rusya'dan Ukrayna'nın teklifine ret
Rusya'dan Ukrayna'nın teklifine ret

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği barış zirvesi önerisine sert yanıt verdi. Zakharova, Rusya'nın bu sürece dahil olmayacağını belirtti.

'BARIŞ ZİRVESİ' DEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile düzenlenen basın toplantısında 2024 Kasım ayında Rus temsilcilerin de katılacağı ikinci bir ‘barış zirvesi’ düzenlenebileceğini ifade etti.

'SÜRESİ DOLMUŞ CUMHURBAŞKANLIĞI'

Zakharova ise Zelenski'nin bu açıklamalarını ‘gerçeklerden kopuk’ ve ‘hayalperest’ olarak nitelendirdi. Zelenski'nin cumhurbaşkanlığını ‘süresi dolmuş’ olarak tanımlayan Zakharova, bu barış girişimlerinin, Batı'nın ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı baskı oluşturma çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.

'RUSYA'NIN ÇIKARLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI'

Rusya'nın ‘Burgenstock sürecine’ katılmadığını ve gelecekte de katılmayı düşünmediğini belirten Zakharova, Zelenski'nin barış formülünü uygulanamaz olarak değerlendirdi. Bu tür zirvelere katılmayı reddettiklerini ifade eden Zakharova, Rusya'nın siyasi ve diplomatik yollarla krizin çözümüne açık olduğunu ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 14 Haziran’da sunduğu barış girişimine atıfta bulunan Zakharova, kalıcı ve adil bir barışın ancak Rusya’nın çıkarlarının dikkate alınmasıyla mümkün olacağını ifade etti.

“TERÖRİSTLERLE DİYALOG KURMAYACAĞIZ”

Zakharova ayrıca, Ukrayna ve Batı’nın savaşı sürdürmek istediğini ifade ederek, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Rusya'nın Kursk Bölgesi'ne düzenlediği saldırıları ve Zelenski'nin NATO’dan uzun menzilli silahlarla Rus topraklarına derinlemesine saldırı izni talebini bu duruma örnek olarak gösterdi. Zakharova açıklamasında, Rusya'nın ‘teröristlerle’ diyalog kurmayacağını belirtti ve Kiev ile Batı'nın barıştan ziyade savaşı tercih ettiğini vurguladı.

KAYNAK : DHA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR