SDG'den kritik açıklama: Şam yönetimiyle anlaşmaya vardık!

Terör örgütü SDG, Suriye'de Şam yönetimi ile ateşkes ve entegrasyon konusunda anlaştıklarını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.01.2026 11:28 GÜNCELLEME 30.01.2026 12:56 DÜNYA
SDG'den kritik açıklama: Şam yönetimiyle anlaşmaya vardık!
SDG'den kritik açıklama: Şam yönetimiyle anlaşmaya vardık!
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Suriye devlet televizyonu, Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında ateşkes ve kademeli entegrasyonu öngören bir mutabakat sağlandığını duyurdu.
  • Hükümet güçleri Haseke ve Kamışlı'ya konuşlanacak, yerel güvenlik güçleri birleştirilecek.

Suriye'de kritik bir aşamaya geçildi. Suriye devlet televizyonu, Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, ateşkes ve kademeli entegrasyonu öngören yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu. 

Mutabakatın, Suriye güçleri ile YPG unsurları arasında ateşkes sağlanması, iki tarafın askeri ve idari güçlerinin kademeli entegrasyonunu içerdiği belirtildi.

HÜKÜMET GÜÇLERİ HASEKE VE KAMIŞLI'DA KONUŞLANACAK

Bu kapsamda "temas hatlarından askeri güçlerin çekilmesi ve istikrarın güçlendirilmesi amacıyla Suriye İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçlerinin, Haseke ve Kamışlı şehir merkezlerine girmesi konusunda" anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Anlaşmada ayrıca, "bölgedeki güvenlik güçlerinin entegrasyon sürecinin başlatılması, YPG'ye bağlı üç tugayı içeren bir askeri tümen oluşturulması, Aynularab güçlerine bağlı bir tugayın Halep vilayetine bağlı bir tümen bünyesinde teşkil edilmesinin yer aldığı" kaydedildi.

Bunun yanı sıra anlaşmanın, YPG'nin işgali altındaki bölgelerdeki sözde özerk yönetim kurumlarının Suriye devlet kurumlarıyla birleştirilmesi ve sivil çalışanların kadrolarının korunmasını da kapsadığı aktarıldı.

Suriye'deki Kürt toplumunun medeni ve eğitim haklarının düzenlenmesi ile yerinden edilenlerin bölgelerine dönüşünün güvence altına alınması konusunda da tarafların uzlaştığı bildirildi.

Anlaşmanın, Suriye topraklarının birliğini sağlamayı, hukukun uygulanmasını ve ilgili taraflar arasında işbirliğini güçlendirerek bölgede tam entegrasyonu gerçekleştirmeyi ve ülkenin yeniden inşası için çabaları birleştirmeyi hedeflediği belirtildi.

SURİYE YÖNETİMİNİN OPERASYONU

Suriye ordusunun 16 Ocak'ta terör örgütü YPG/SDG'ye karşı Fırat Nehri'nin batısındaki bölgelerde başlattığı operasyon, nehrin doğusunda aşiretlerin de katılımıyla genişledi. Operasyonlar neticesinde, örgüt işgalindeki toprakların büyük bölümü Suriye yönetiminin kontrolüne girdi.

Şam yönetimi ile terör örgütü YPG/SDG arasında varılan "Ateşkes ve Tam Entegrasyon Anlaşması" uyarınca; örgütün Fırat Nehri’nin doğusundaki Rakka ve Deyrizor illerinden tamamen çekilmesi, Haseke’deki kamu kurumlarının devlete devredilmesi, tüm sınır kapıları ile enerji kaynaklarının merkezi otoriteye teslim edilmesi öngörülüyor. Anlaşma ayrıca, sözde SDG unsurlarının bireysel olarak güvenlik güçlerine entegrasyonunu da kapsıyor. Ancak örgütün anlaşma hükümlerini uygulamada direnç göstermesi nedeniyle, cephe hatlarında ordu birlikleri ile örgüt unsurları arasında yer yer çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

ABD DESTEĞİNİ ÇEKTİ

Süreçle birlikte terör örgütü saflarında büyük bir kırılma yaşanırken, örgüt destekçileri ABD’yi "kendilerini yüzüstü bırakmakla" suçladı. ABD, 2014'ten bu yana DEAŞ ile mücadele bahanesiyle terör örgütü YPG/SDG'ye yoğun silah ve lojistik destek sağlamıştı.

Terör örgütü YPG/SDG konusunda da değerlendirme yapan Trump, "Kürtleri severim ama şunu anlamanız gerekir ki; Kürtlere çok büyük miktarda para ödendi, petrol ve başka şeyler verildi. Yani bunu bizim için değil, daha çok kendileri için yaptılar, ancak biz Kürtlerle iyi geçiniyoruz ve Kürtleri korumaya çalışıyoruz." diye konuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye'deki Kürtler için en büyük fırsatın Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara önderliğindeki yeni hükümetin geçiş sürecinde yattığını belirtti.

Barrack, terör örgütü YPG/SDG ile DEAŞ'a karşı Suriye'de bir ortaklık kurduklarını ve bu ortaklığın kurulduğu dönemde "Suriye'de ortaklık kurulacak işleyen bir merkezi devletin bulunmadığını" belirterek, "Bugün bu durum kökten değişti. Suriye artık, batıya dönük olduğunun ve ABD ile terörle mücadelede işbirliğinin sinyalini veren, IŞİD karşıtı Koalisyon'a katılmış, tanınan bir merkezi hükümete sahip" değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL'DEN DE UMDUKLARINI BULAMADILAR

Terör örgütü YPG/SDG’den sözde bir yetkili yaptığı açıklamada, “İsrail devleti tarafından bazı isimler bizim tarafımızla iletişim halinde… ve eğer bu görüşmeler destekle sonuçlanırsa, herhangi bir kaynaktan gelecek desteğe açık oluruz” dedi.

Bu ayın başlarında, Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinde hükümet güçleri ile SDG arasında yaşanan çatışmalar sırasında İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, “Suriye rejimi güçlerinin Kürt azınlığa yönelik saldırıları son derece ciddi ve tehlikelidir” ifadelerini kullanmıştı.

18 Ocak mutabakatı sonrası ise, Terör örgütü YPG/SDG'nin eski sözde elebaşlarından Mustafa Bali İsrail televizyonu Kann News’e verdiği demeçte,"Mutabakat sebebiyle İsrail, bizi hayal kırıklığına uğrattı" İfadelerini kullanmıştı.

Şam’a ‘büyük el’ değdi... Her sahada birleşme: Suriye’de mimar Türkiye! Şam’a ‘büyük el’ değdi... Her sahada birleşme: Suriye’de mimar Türkiye!

Türkiye–Suriye Türkmen ilişkilerinin tarihsel ve stratejik boyutlarıTürkiye–Suriye Türkmen ilişkilerinin tarihsel ve stratejik boyutları

KAYNAK : AA
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 48 TÜMÜ
  • Harranlı 12 dakika önce Şikayet Et
    Aynel arabada girilsin.Terör yandaşlarını ülke geneline yayın.
    Cevapla
  • Misafir 17 dakika önce Şikayet Et
    Hayırlara vesile olur inşallah.
    Cevapla
  • necmettin 26 dakika önce Şikayet Et
    en iyi sdg'ci ölü olanıdır satılık uşaklar bunlar
    Cevapla
  • vatandaş 54 28 dakika önce Şikayet Et
    la havleeee.. ne anlaşması yav ?? dağ fare doğurur buna inanırım ama anlaşmaya inanmam ... gerçek olsa bile gerçekliği hiç bir zaman hayata geçmiyecek bi durum koynunda yılan besleyenin her an yılan tarafından sokulma korkusu ile yaşaması işte ..
    Cevapla
  • Yistif - Rize 29 dakika önce Şikayet Et
    Bunlardan bir halt olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR