İran’dan savaşla ilgili şoke eden açıklama: 3 pilotu Katar esir aldı

İran Genelkurmay Başkanlığı, ABD-İsrail ile savaş sırasında düşen 2 savaş uçağındaki İranlı 4 pilottan 3'ünün Katar tarafından esir alındığını duyurdu

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 15.08.2026 15:03 GÜNCELLEME 15.08.2026 15:43 DÜNYA
İran’dan savaşla ilgili şoke eden açıklama: 3 pilotu Katar esir aldı
İran’dan savaşla ilgili şoke eden açıklama: 3 pilotu Katar esir aldı

ABD ile İran arasında ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağı belirsizliğini korurken, İran kanadından gündemi sarsan yeni bir açıklama geldi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, ABD- İsrail ile savaş sırasında düşen 2 savaş uçağındaki İranlı 4 pilottan 3'ünün Katar tarafından esir alındığını duyurdu.

6 AYDIR ESİR TUTULUYORLAR

İran Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Kayıp Arama Komitesi Komutanı Tuğgeneral Muhammed Bakırzade, Cevad Salihi, Abdulmecid Deştiyan ve İmran Behruşiyan adlı 3 İranlı pilotun savaş uçaklarının düşmesinin ardından 6 aydır Katar tarafından esir tutulduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Mirjana Spoljaric Egger'e gönderdiği mektupta konuya ilişkin detayları açıklayan Bakırzade, ABD-İsrail'in saldırılarıyla başlayan savaş devam ederken 2 Mart'ta düşman askeri üssüne muharebe operasyonu dönüşü sırasında düşman hava savunma sistemleri tarafından 2 Su-24 tipi savaş uçağının vurulduğunu belirtti.

1 PİLOT HAYATINI KAYBETTİ

Savaş uçaklarındaki pilotların fırlatma koltuğuyla atladığını, bunlardan birinin hayatını kaybettiğini ve 3 pilotun ise Katar güçleri tarafından canlı olarak yakalandığını aktaran Bakırzade, "Ne yazık ki, o tarihten bu yana, 6 ay geçmesine rağmen, Katar hükümeti, savaş esirlerinin haklarına saygı gösterilmesi gerekliliğine ilişkin dört Cenevre Sözleşmesi de dahil olmak üzere tüm uluslararası yasa ve düzenlemelere aykırı olarak, bu esirlerin devredilemez haklarını görmezden gelmiş ve ihlal etmiştir." ifadelerini kullandı.

Bakırzade, tüm diplomatik çabalara ve takip çalışmalarına rağmen, esirlerin aileleriyle ve takip çalışmalarını yürüten yetkililerle görüşmelerine ve iletişim kurmalarına izin verilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı Kayıp Kişileri Arama Komitesi, Katar'da esir alınan pilotların durumundan derin endişe duyduğunu ifade eder ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin üst düzey yetkilisinden, insani misyonlar ve ikili işbirliği doğrultusunda, Katar'daki İranlı pilotlarla en kısa sürede görüşme yapmasını, bu kişilerin sağlık durumları hakkında İran'ı bilgilendirmesini ve hızlı bir şekilde serbest bırakılmaları için gerekli koşulları hazırlamasını önemle talep eder."

İran, Katar'daki ABD üssüne karşı o dönemde düzenlenen saldırılar sırasında savaş uçaklarının hedef alındığını duyurmuş ve hayatını kaybeden pilot Mecid Kazımi'nin naaşının İran'a iade edildikten sonra defnedildiğini açıklamıştı. İranlı yetkililer, 3 pilotun akıbetinin belirsiz kaldığını ve ellerindeki bilgilerin eksik olduğunu duyurmuştu.

KAYNAK : AA
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • rafet 5 dakika önce Şikayet Et
    İran bu kadar utanmazlık fazla. Adamın topraklarını hem bombalayın sonrada uçağınız düştüğü pilotlar kurtuldu neden vermiyorunuz diye suçlayın. Qatar halkı halen diken üstünde duruyorlar.atlar tepşşiyor ezilen çimler oluyor Qatarın ne suçu var.
    Cevapla
  • kafkas 7 dakika önce Şikayet Et
    doğru iranın uçağı yoktu kağıttan uçak yapıp uçuyorlardı...
    Cevapla
  • Haydar 13 dakika önce Şikayet Et
    başta abd li esirler alındı sandım bi an sevinmiştim
    Cevapla
  • Alperen 16 dakika önce Şikayet Et
    Iran söylüyorsa kesin yalandır. Katar her zaman irana dostane yaklaşmıştır. Savaşın bitmesi için barış tarafında yer almıştır. Bu savaş Katarı yeme savaşıdır. Çünkü Katar Hamasın ve Türkiyenin en büyük savunucusudur. Israil kendi yapamayacağı işleri irana paslamaktadır. Ama Türkiye buna izin vermeyecektir.
    Cevapla
  • A kuşağı 23 dakika önce Şikayet Et
    İran'ın uçağı varmıydı ki düşürülsün...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR