LGS sınavı ertelenecek mi? LGS sınavı ne zaman yapılacak? (MEB)

LGS sınavına hazırlanan ortaokul son sınıf öğrencileri sınavın ne zaman yapılacağını yoğun olarak araştırıyor. MEB Bakanı Ziya Selçuk Liseye Geçiş Sistemi için sınav tarihiyle ilgili kararın Pazartesi kabine toplantısının ardından yapılacağını açıklamıştı. Peki 2020 LGS sınavı ertelendi mi? LGS sınavı ne zaman yapılacak? İşte LGS sınav tarihiyle ilgili yaşanan gelişmeler

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2020 10:08 GÜNCELLEME 04.05.2020 10:08 EĞİTİM
LGS sınavı ertelenecek mi?  LGS sınavı ne zaman yapılacak? (MEB)
LGS sınavı ertelenecek mi? LGS sınavı ne zaman yapılacak? (MEB)

LGS sınavına hazırlanan ortaokul son sınıf öğrencileri (8.sınıf) ve aileleri  koronavirüs sebebiyle hazırlandıkları sınavın ertelenip ertelenmeyeceğini yoğun olarak araştırıyordu. Beklenen açıklama Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan geldi. Katıldığı canlı yayında konuşan Selçuk, online olmamak şartıyla sınavları rahatlıkla yapılabileceğini ifade etti. Açıklamasının devamında önceliğin çocukların sağlığı olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk” Ülkede kaç sınıf, kaç sıra var, şu aralıklarla oturduğunda öğrencilerin ne kadarını hangi binada ya da ortamda sınava alabiliriz bunlarla ilgili çalışmalarımızı da yaptık.”dedi. Her türlü değişikliklere uygulamalara açık olduğunu belirten Selçuk” Çocukların yüz yüze sınav olabilmesiyle ilgili tedbir paketimiz hazır.”dedi. Peki 2020 LGS sınavı ne zaman, nasıl yapılacak? İşte Liseye Geçiş Sistemi detayları...

 

LGS SINAV TARİHİ PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANACAK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldığı canlı yayında LGS ile ilgili soruları yanıtladı. LGS sınavı için “Pazartesi akşamı bununla ilgili açıklama olacak. Bu mesele MEB'in kendi içinde karar verdiği bir süreç değil artık.”diyen Selçuk LGS  tarihiyle ilgili görüş alışverişi yapılması gerektiğini belirtti. Açıklamasının devamında bu durumun olağanüstü bir durum olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk” Bilim kurulu ne diyecek, diğer sektörlerdeki durum nedir, tüm bunları ele alarak verilmesi gereken bir karar. Pazartesi yapılacak toplantı sonrası çıkacak bir karar.”dedi.

LGS İÇİN EBA TVDE SINAV ÖZEL YAYINI

Liseye Geçiş Sistemi sınavına hazırlık yapan öğrenciler için MEB  EBA TV’de hafta sonu “ Sınav Özel” yayını hazırlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk LGS ve YKS hazırlığı yapan öğrencilerimiz için TRT EBA TV’de hafta sonları "Sınav Özel Yayını" hazırladık. Öğrencilerimiz, yüzlerce soru çözümüne ve anlatımına kumandanın tek tuşuna basarak ulaşabilirler.”dedi.

2020 LGS sınavına hazırlanan adaylar için EBA TV hafta sonu ders programı;

2020 LGS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklamasında çocukların motivasyonunu kırmadan mümkünse zamanında mümkün olmaması halinde de kısa zaman içinde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavını yapmak istediklerini belirtti. 2020 MEB sınav takvimine göre LGS sınavı 7 Haziran 2020 tarihinde yapılacak. 

LGS SINAVI NASIL YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanı Selçuk canlı yayında gelen “Geçtiğimiz hafta Güney Kore'de bir stadyumda öğrenciler, 5'er metre arayla kurulan sıralarda toplu bir sınava girdiler. Açık havada sosyal mesafe kurallarına uyularak bir LGS sınavı gibi bir alternatif durum mümkün olur mu" sorusuna "Tabii ki olabilir.” şeklinde  cevap verdi.

 

LGS SINAVINDA KAÇ SORU SORULACAK?

Liseye Geçiş Sistemi sınavında öğrenciler  2 farklı oturumdan sınavlara girebiliyor. Sınavın ilk bölümünde birinci oturum sözel bölümden oluşuyor. Sözel alanında sınava girecek öğrencilere toplamda 50 soru yönetiliyor ve bu sorular için öğrencilere 75 dakika süre veriliyor. Sınavın ikinci oturumu ise sayısal bölümden oluşuyor. Bu bölümde Matematik ve Fen Bilgisinden öğrencilere toplam 40 soru yöneltiliyor ve bu adaylara bu sorular için 60 dakika süre veriliyor.

LGS NİSAN AYI ÖRNEK SORULARI 

Milli Eğitim Bakanlığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) Nisan ayı örnek sorularını yayımladı. İşte  25 soruluk sözel soru kitapçığı ve 20 soruluk sayısal kitapçığı;

NİSAN AYI LGS SÖZEL SORU KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYINIZ

NİSAN AYI LGS SAYISAL SORU KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYINIZ

OKULLARIN KONTENJANLARI ARTIRILDI!

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer yaptığı açıklamada  Sınavlı Liselerde kapasite çalışmalarının tamamlandığını vurguladı. Bakan Yardımcısı Özer, “ Bu sene sınavlı okul kapasitesi yaklaşık 210 bin seviyesinde.”dedi. Sınavlı okulların ülke sathında adaletli dağılımını sağlamak ve erişimini kolaylaştırmak için yaptıkları çalışmada bu rakamın ortaya çıktığını vurgulayan Özer” 2019 ile karşılaştırıldığında da sınavlı okul kapasitesi liseye yerleşecek öğrenci sayısı ile karşılaştırıldığında yaklaşık aynı orana sahip.” diyerek sözlerini noktaladı.

LGS SINAVINDA ÖĞRENCİLER HANGİ KONULARDAN SORUMLU?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitimde verilen ara sebebiyle öğrenciler LGS sınavında  sadece yüz yüze eğitimde işlenen derslerden sorumlu olacak. İşte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan  8 sınıf. yıllık ders planlamaları 1 .dönem konuları;

TÜRKÇE KONULARI

-Fiilimsiler

-Sözcükte Anlam (Çok Anlamlılık)

-Söz Gruplarında Anlam (Kalıplaşmamış Söz Grupları)

-Deneyimler ve Atasözleri

-Cümlenin Öğeleri

-Söz Sanatları

-Yazım Kuralları

-Noktalama İşaretleri

-Cümlede Anlam (Cümleler Arasındaki Anlam İlişkileri – Örtülü Anlam – Öznel-Nesnel Anlam)

-Metin Türleri

-Cümle Türleri

MATEMATİK KONULARI

-Çarpanlar ve Katlar

-Üslü İfadeler

-Kareköklü İfadeler

-Veri Analizi

-Basit Olayların Olma Olasılığı

-Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler

FEN BİLİMLERİ KONULARI

-Mevsimler ve İklim

-DNA ve Genetik Kod

-Basınç

-Madde ve Endüstri

 İNKILAP TARİHİ KONULARI

-Bir Kahraman Doğuyor

-Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar

-Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm

İNGİLİZCE KONULARI

-Friendship

-Teen Life

-In the Kitchen

-On The Phone

-The Internet

DİN KÜLTÜRÜ KONULARI

-Kader ve Kaza İnancı

-İnsanın İradesi ve Kader

-Kaderle İlgili Kavramlar

-Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Musa (a.s.)

-Bir Ayet Tanıyorum: Ayet el-Kürsi ve Anlamı

-İslam’ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem

-Zekât ve Sadaka İbadeti

-Zekât ve Sadakanın Bireysel ve Toplumsal Faydaları

-Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Şuayb (a.s.)

-Bir Sure Tanıyorum: Maûn Suresi ve Anlamı

-Din, Birey ve Toplum

-Dinin Temel Gayesi