Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı? 2020-2021 eğitim yılı çalışma takvimi

MEB okulların 31 Ağustos tarihinde açılacağını duyurdu. Pandemi sebebiyle 16 Mart tarihinden itibaren kapalı olan okullar Ağustos ayında açılacak. Salgın hastalık sebebiyle tedirgin olan veliler okulların açılma tarihinde bir değişiklik olup olmadığını merak ediyor. Bakan Ziya Selçuk salgının seyrine göre karar vereceklerini açıklamıştı. İşte MEB 2020-2021 Eğitim takvimi ve okullarda yapılan çalışmalar...

ABONE OL
GİRİŞ 27.07.2020 15:52 GÜNCELLEME 27.07.2020 15:53 EĞİTİM
Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı? 2020-2021 eğitim yılı çalışma takvimi
Okullar 31 Ağustos’ta açılacak mı? 2020-2021 eğitim yılı çalışma takvimi

16 Mart tarihinden itibaren kapalı olan okulların açılacağı tarih merak ediliyordu. MEB Bakanlığının 81 ile gönderdiği genelgeyle 2020-2021 eğitim takvimi belli oldu. Bakan Ziya Selçuk yaptığı açıklamada her türlü ihtimale karşı hazırlık yaptıklarını belirterek okulların açılmasıyla ilgili 4 senaryo üzerinde çalıştıklarını vurguladı. İlk senaryoda okulların kısıtlamasız bir şekilde açılması, ikinci senaryoda ise okulların tamamen kapalı olduğu online eğitime dayalı bir sistem var. Peki okullar ne zaman açılacak? Bakan Selçuk hibrit eğitim modelinin detaylarını açıkladı. İşte okulların açılma tarihi ve okullarda alınacak önlemler….

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığının 81 ile gönderdiği genelgede 2020-2021 eğitim yılının 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.

 

Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2020 tarihinde başlayacak. 22 Ocak 2021 tarihinde sona erecek. Öğrenciler yarıyıl tatiline 25 Ocak 2021 Pazartesi günü başlayacak 5 Şubat 2021 tarihinde bitecek.

2020-2021 eğitim yılında ikinci dönem 8 Şubat’ta başlayacak. İkinci dönem ara tatili 12-16 Nisan tarihinde uygulanacak. Okullar 18 Haziran 2021 tarihinde kapanacak.

ZİYA SELÇUK ÜZERİNDE ÇALIŞILAN EĞİTİM MODELLERİNİ  AÇIKLADI!

Katıldığı canlı yayında okulların açılmasıyla ilgili senaryoları değerlendiren Ziya Selçuk ilk planlamada okulların kısıtlamasız bir şekilde tamamen açık olması halinde neler yapılacağını belirten Selçuk ikinci senaryoda ise okulların kapalı olduğunu, derslerin online olarak uzaktan verilmeye devam edeceğini söyledi. Uygulanılması düşünülen üçüncü senaryoyu “ Seyreltilmiş” olarak tanımlayan Bakan, bu senaryoya göre okulun belirli günlerde açık olması, sınıf mevcudunun farklı günlerde sınıfa gelmesi, ders saatlerinin azaltılması müfredatın seyreltilmesi derslerin bir kısmının okulda, bir kısmının evde online olarak izlenebilmesi gibi alternatiflerin yer aldığını söyledi. Son senaryoda ise  sadece riskli illerde önlemlerin alınıp, kalanında kısıtlamasız sistemin uygulanması konusunun ele alındığını paylaştı. 

“BU KESİNLEŞMİŞ BİR ŞEY DEĞİL”

Bakan Selçuk bu senaryoların kesinleşmiş konular gibi algılanmamasını  istediğini vurgulayarak ”Bu kesinleşmiş bir şey değil, bu bir senaryo. Biz her duruma hazırlıklıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kabine toplanacak, bütün bakanlıklar nasıl bu meseleye dört elle sahip çıkıyorsa Milli Eğitim de çıkıyor. Cumhurbaşkanımız bütün verileri gördükten sonra Kabine'de yaptığı tartışmalarla istişarelerle ortaya bir karar çıkıyor. Bu kararı biz toplumla 'Şunu yapacağız.' diye paylaşacağız, zamanı gelince.” dedi.

SALGIN HASTALIĞA KARŞI UZAKTAN EĞİTİM UYGULANABİLİR

Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılma tarihi olarak 31 Ağustos’u belirledi. Salgın hastalık seyrine göre okullarda uygulanabilecek senaryolar üzerinde çalışmalar planlanıyor.. Vaka sayısında öngörülemez bir artış yaşanırsa okulların açılmaması gündeme gelirse öğrenciler uzaktan eğitim ile canlı sınıf uygulamaları üzerinden eğitim alacak.

HİBRİT MODEL DİĞER SEÇENEK!

MEB Bakanlığını tarafından üzerinde durulan diğer bir seçenek ise yüz yüze eğitimin ağırlıklı olduğu hibrit model. Okullarda haftalık 40 saatlik olan ders saati 20 saate indirilecek. Eğitim verilen derslikler, sınıflarda öğrenci sayısı azaltılacak. Öğrenciler sınıf olarak bölünerek  Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Salı, Perşembe Cumartesi olarak okula gidecek. 

OKULLARDA ALINACAK ÖNLEMLER BELLİ OLDU!

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu tarafından hazırlanan “Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’’nde okullarda alınacak önlemler belli oldu. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan çalışmaya göre okul, bina girişlerinde ve okul içerisinde uygun olan bölümlere dikkat edilmesi gereken kurallar asılacak. Öğrenciler sosyal mesaf, maske kullanımı, kişisel temizlik ile ilgili bilgilendirecek. İşte okullarda adım adım alınacak salgın hastalık önlemleri;

Okullarda -Kovid 19’dan sorumlu bir yönetici görevlendirilecek.

31 Ağustos tarihi öncesinde okullarda eğitim başlamadan önce eğitim verilecek derslikler, sınıflar, okul binası temizliği deterjan ve su ile yapılacak.

Okul giriş çıkışlarında öğrenciler ateş ölçer ile kontrol edilip okula girebilecek. 

Maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya okullarda bulundurulacak.

Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin ve benzeri toplu kullanım alanları, kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.

- Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uyacak, maske takacak.

Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak.

Sınıf, çalışma salonları, işlikler yemekhane, kantin ve benzeri toplu kullanım alanları, kişiler arasında sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.

 Kovid-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa web sayfasında yayımlanacak, okul açılmadan önce velilere e-okul, e-posta gibi iletişim kanallarıyla bilgilendirme yapılacak

OKULLARDA TENEFFÜS SİSTEMİ DEĞİŞİYOR!

Okullar açıldıktan itibaren öğrenciler teneffüslere kademeli olarak çıkabilecek. Her sınıf kademesi birbirinden ayrı olarak teneffüs yapacak. Kantin, spor salonu gibi alanlar dönüşümlü olarak kullanılacak. Bahçelerde toplu olarak yapılan aktivitelere ara verilecek. Öğrenciler bahçelerde yaptıkları etkinlikler sınıf ortamına göre uyarlanacak.

SOSYAL MESAFE ÇAPRAZ OTURMA DÜZENİYLE SAĞLANACAK!

Okullarda sosyal mesafeye uygun olarak yeni oturma düzenleri uygulanacak. Sınıflarda ders esnasında öğretmen ile öğrenci arasında en az 1 metre mesafe olacak. Öğrenciler çapraz oturma düzenine göre oturabilecek. Öğrenciler oturdukları sıraları değiştiremeyecek böylece olası risklerin önüne geçilecek.

YORUMLAR 36 TÜMÜ
  • bir ogrenci 3 yıl önce Şikayet Et
    Koylerde ve uzakta kalan cocuklar icin okul pansiyonlari acilacakmi
    Cevapla
  • elif 3 yıl önce Şikayet Et
    uzaktan egitime katılıyorom. kucuk cocoklar dınlemez
    Cevapla
  • Alara 3 yıl önce Şikayet Et
    ARTIK ÖĞRENCİLER OKULA GITMEK ISTIYOR BIZI NE veliler NEDE öğretmenler ANLIYOR
    Cevapla
  • insan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiçkimsenin gitmek istediği felan yok.
    Cevapla
  • Azra 3 yıl önce Şikayet Et
    Okulların açılmasıyla vaka sayıların çoğalması aynı anlama gelmektedir. Çocukları evde uyardığımız kadar okulda uyaramayiz ve daha ilk senesi olacak yavrum için riske girmeyi göze alamam. Uzaktan eğitime katılıyorum
    Cevapla
  • Zeyno 3 yıl önce Şikayet Et
    virüs bitene kadar okulların açılmasını istemiyoruz uzaktan eğitim istiyoruz önce sağlık annesi babası rahatsız olan insanlar var hem evladı için endişe duyan virüsün nasıl hızla bılaştıgını bılıyorsunuz arkadaslar bu şekilde hiç kimse çocugunu okula gönderemez çocuklar kendını koruyamaz ne kadar hijyen kuralları olsa da okullar açılmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR