ÖSYM 2021 sınav takvimi! YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak?

ÖSYM tarafından 2021 yılında gerçekleştirilecek sınavların tarihleri araştırılmaya başlandı. İki yıllık üniversitelerini 4 yıla tamamlamak isteyenler Dikey Geçiş Sınavına (DGS), lisans eğitimlerini kamu kurumlarında değerlendirecekler KPSS lisans sınavına, akademik kariyer planlaması yapacaklar ALES’e ve üniversite sınavına hazırlananlar YKS oturumlarına katılacak. Peki 2021 KPSS, DGS, ALES ve YKS sınavı ne zaman?

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2021 17:35 GÜNCELLEME 10.01.2021 17:36 EĞİTİM
ÖSYM 2021 sınav takvimi! YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak?
ÖSYM 2021 sınav takvimi! YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak?

Merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlara hazırlıklarını sürdüren öğrenciler pandemi şartlarında sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağını araştırıyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen sınavlarda her yıl milyonlarca genç ter döküyor.  Bir çok oturum ve aşamadan oluşan sınavlara tarihlere göre hazırlık yapan öğrenciler sınavlara ne kadar süre kaldığını öğrenerek hedeflerini buna göre belirleyecek.  Yükseköğretim Kurumları sınavı (YKS) AYT, TYT ve YDT olmak üzere 3. oturumda gerçekleştiriliyor. Memur olmak isteyen üniversite mezunları ise Genel Kültür, Genel Yetenek alanlarından oluşan KPSS lisans sınavına katılıyor.  Katılan aday bakımından en çok dikkat çeken sınavlardan bir diğeri ise DGS olarak bilinen Dikey Geçiş Sınavı oldu. 2 yıllık üniversitelerini 4 yıla tamamlamak isteyen  önlisans öğrencileri 2021 yılında DGS sınavına katılacak. Peki  2021 YKS, KPSS, DGS ve ALES sınavları ne zaman yapılacak? İşte sınavlara dair tüm detaylar…

 

 

ÖSYM 2021 SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

 

 

ÖSYM yeni sınav takvimini henüz yayımlamasa da sınavlar her yıl aşağı yukarı benzer tarihlerde düzenleniyor. Bizde sizler için sınavların gerçekleştirileceği tarihler hakkında kısa bir araştırma yaptık. İşte düzenlenecek sınavların tarihlerine ilişkin önemli ipuçları..

Yükseköğretim Kurumları sınavı olarak bilinen YKS 3 (üç)  oturum şeklinde gerçekleştiriliyor. İlk oturum olan Temel Yeterlilik Testinde öğrencilere 120 soru yöneltilirken bu soruların cevaplanması için 165 dakika süre veriliyor. TYT sınavının ardından ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testinde ise öğrenciler Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerin 40’ar soru cevaplıyor. Üçüncü ve son oturumda ise Yabancı Dil Testi YDT sınavı gerçekleştiriliyor.  2021 yılında geçtiğimiz yılda olduğu gibi üniversite sınavlarının Haziran ayı içerisinde yapılması bekleniyor.

Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan öğrenciler için Kamu Personeli Seçme sınavı her yıl gerçekleştiriliyor. Aldıkları eğitimleri kamu kurumlarında değerlendirmeyi amaçlayan adaylar  KPSS lisans sınavında Genel Kültür ve Genel Yetenek alanından oluşan 2 oturumluk sınavda ter döküyor. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine hazırlık yapıyor.  KPSS lisans sınavlarının düzenlenmesi için öngörülen tarih ise Haziran ayının 2 ve 3. haftası. 

Meslek Yüksekokulu ve 2 yıllık önlisans fakültelerinden mezun olup üniversite eğitimlerine 4 yıla tamamlamak isteyenler  2021  yılında Dikey Geçiş Sınavına katılacak.  Adaylara bu sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan genel bir yetenek testi uygulanacak. Yeni yılda Dikey Geçiş Sınavının Ağustos’ta düzenlenmesi bekleniyor.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı, ALES bir yıl içerisinde İlkbaharda 1 ve sonbaharda 2 olmak üzere toplam 3 kez düzenleniyor.  Geride bıraktığımız yılda 6 aralık tarihinde düzenlenecek ALES sınavı ertelenmiş ve yeni sınav tarihi henüz duyurulmamıştı. Yeni yılda gerçekleştirilecek ALES sınavı tarihlerine bu sınava göre karar verilecek.

2020 YILINDA ÖSYM SINAVLARI HANGİ TARİHTE DÜZENLENDİ?

Yükseköğretim Kurumları Sınavları

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran 2020

Alan Yeterlilik Testi (TYT) 28 Haziran 2020

Yabancı Dil Testi (YDT) 28 Haziran 2020 

Kamu Personeli Seçme Sınavları

KPSS Lisans Genel Kültür Genel Yetenek 6 Eylül 2020

KPSS Alan Bilgisi Sınavı 12-13 Eylül 2020

KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) 20 Eylül 2020

Not: KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir gerçekleştirildiği için 2021 yılı içerisinde düzenlenmeyecektir. Adaylar 2020 yılında girdikleri sınav sonuçlarına göre 2 yıl boyunca tercih yapabilecek.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 9 Ağustos 2020

ALES/ 1 16 Ağustos 2020 

ALES/2 6 Aralık 2020 (ertelendi)

YORUMLAR 1
  • harun 3 yıl önce Şikayet Et
    ösym tarafından açıklama yapmak neden bu kadar zor ertelenmenin ardından 30 gün geçti
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR