2019 evde bakım maaşı (engelli) kaç TL?
Evde bakım maaşı, Devletin özel bakım gerektiren vatandaşlarına sağladığı ve her ay düzenli olarak ödeme yaptığı bir maaş türüdür. Peki evde bakım aylığı nasıl alınır? 2019 zamlı evde bakım maaşı ne kadar?
ABONE OLBakıma muhtaç olan yaşlı veya engelli olarak evde yatmak zorunda olan hastaların bakımını üstlenen kişilere Devlet tarafından her ay düzenli ödeme yapılmaktadır. Evde bakım maaşları her yıl asgari ücrete göre değişmektedir. Evde bakım aylığı alabilmek için üç şart önemlidir. Bunlar; % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunun olması, bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması ve gelir kriterlerinin uygun bulunmasıdır. Bu kriterleri taşımayanlar bakım ücreti alamazlar. Peki evde bakım aylığı almak için hangi kriterleri taşımak gerekir? 2019 evde bakım aylığı kaç TL? Tüm merak edilenler haber7.com’da…
2019 EVDE BAKIM MAAŞI KAÇ TL?
Evde bakım maaşındaki gelir kriteri de asgari ücrete endeksli. Engelliye bakan kişinin evde bakım maaşı alabilmesi için hanede kişi başına düşen gelir miktarının asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekiyor. Asgari ücrete gelen zamla birlikte bu rakam 1219,35 TL oldu.
EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?
- Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.
- Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek.
- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.
BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER NELER?
- Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
- Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi
- Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
- Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
- Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.
- Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı
KİMLER EVDE HASTA BAKIM AYLIĞI ALABİLİR?
Akrabalar:
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini ifade eder.
Şu kişiler gelir hesabına dahil edilir:
Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler: Bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımı iki bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölüm, “üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri;
başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babayı”;
İkinci bölüm: “kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan özürlü ile aynı evde yaşayan ve bakım hizmeti vermeyi yazılı olarak taahhüt eden akraba, vasi ve bunlarla birlikte aynı evde yaşayan kişiler. (İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır.)
(Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir. Ancak buradaki eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasının özürlüye bakamayacak durumda olup özürlüye bakmak istememesi halinde bu kişiler de kanunen bakmakla yükümlü kişiler dışında değerlendirilecektir.)
ÖDEMELER NASIL KONTROL EDİLİR?
Evde bakım maaşının hangi illere yatırıldığını öğrenmek isteyen vatandaşların, sms ya da e-devlet üzerinden sorgulama yapması mümkündür. E-devlet üzerinden "Engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama" sayfasından aylıklar kontrol edilebilir. Sorgulama için T.C. kimlik numarası yeterlidir.
Evde bakım maaşlarını SMS ile kontrol etmek isteyen vatandaşlar ise cep telefonları ile BAKIYE yazıp 4747 numarasına SMS atabilirler. Bu sorgulamayı sadece Ziraat Bankası müşterileri yapabilmektedir.
-
Samiye 5 yıl önce Şikayet EtGelir tesbitini kaldırın bizim hayatımız çok zorBeğen
-
Serkan 5 yıl önce Şikayet EtGelir testini kaldırın engellilerin sıkıntısı çok büyük bu sıkıntıyı kamuda çalışanlar çekiyor.Beğen Toplam 3 beğeni