2019 dul ve yetim aylığı kaç TL? Nasıl başvuru yapılır?

Devlet tarafından dul ve yetim kalan bireylere düzenli olarak maaş verilmektedir. Eşlerden birinin vefatı ya da ebeveynlerin vefatı sonrasında dul ve yetim aylığı alınabilir. Peki 2019 dul ve yetim maaşı ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 25.03.2019 13:56 GÜNCELLEME 25.03.2019 13:56 EKONOMİ
2019 dul ve yetim aylığı kaç TL? Nasıl başvuru yapılır?
2019 dul ve yetim aylığı kaç TL? Nasıl başvuru yapılır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen yardımlardan biri de yetim ve dul maaşıdır. Dul kalan veya anne babasını kaybetmiş kişilerin geçimini idame ettirebilmesi bilmesi için devlet bir takım yardımlar yapmaktadır. Emekli ya da hizmet süresi 5 yılı geçmiş kişilerin vefatı durumunda, resmi nikahlı eşi ve çocukları için bir hak olarak mümkün olmaktadır. Sosyal güvencesi olan ve sigortalı olarak 5 yılı aşkın olarak çalışan kişilerin vefatı durumunda eşine, çocuklarına ve bazı durumlarda ebeveynlerine aylık olarak maaş bağlamaktadır. Dul ve yetim aylığının bir diğer bilinen adı ise ölüm aylığıdır. Ölen sigortalının eşine bağlanan ölüm aylığında erkek ya da kadın sigortalı eşin vefat etmiş olması fark etmemektedir. Çocuklar arasında belirli şartlara uygun olarak erkek ya da kız çocuk ayrımı yapılmamaktadır. Peki 2019 dul ve yetim aylığı kaç TL? Hangi şartlarda dul ve yetim aylığı alınabilir? Merak edilenler haber7.com’da…

 

 2019 DUL MAAŞI KAÇ TL?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen dul kalan kadınlar hayatlarına devam etmekte zorlanmamaları için verilen yardımlardan biri olan dul maaşıdır. Geçen yıla oranla bir miktar artarak, 2019 yılı ile birlikte dul maaşları 550 Türk Lirası olmuştur. Bu tutar ortalama olup aşağıda yer alan maaş hesaplama başlığındaki maddelerden yola çıkarak net maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

 

DUL VE YETİM MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Dul ve yetim maaşı hesaplaması yapılırken hak sahiplerine göre ve vefat eden sigortalı kişinin durumuna göre farkı şekillerde yapılmaktadır. Bu kapsamda dikkat edilenler şu şekildedir;

- Vefat eden sigortalı kişinin eşine maaşının %50 oranında maaş bağlanmaktadır.

- Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşine maaşının %75’i oranında maaş bağlanmaktadır.

- Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğa yüzde %25 oranında maaş bağlanmaktadır.

- Vefat eden sigortalının çocuklarının her birine %25 oranında maaş bağlanmaktadır.

- Çocuk başına ödenen yetim aylığı ve eşe ödenen dul aylığı toplamı, vefat eden sigortalının maaşı üzerine çıkamayacağı için belirli indirimler yapılarak maaş pay edilmektedir.

- Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.

- Vefat eden sigortalının emekli maaşının %90’ınana kadar yakınlarına maaş bağlanmaktadır. Böyle bir durumda maaş eşe 2, çocuklara 1 hisse olarak pay edilerek hesaplanmaktadır.

DUL VE YETİM MAAŞI ŞARTLARI NELER?

- Eşi vefat etmiş bir kadın ya da erkek dul aylığını başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar devam etmektedir.

- Eşi vefat eden kişi sigortalı olarak bir işe başlar ise duruma göre maaşının yarısı kesilebilmektedir.

- Anne ya da babasını kaybeden bir erkek 18 yaşına kadar kesintisiz olarak yetim aylığı almaya devam etmektedir. Öğrenci olarak eğitimine devam eder ise bu yaş sınırı 25’e çıkmaktadır. Bu durum yalnızca erkek çocuğunda malullük durumu olursa değişmektedir. Erkek çoğunun çalışmasına engel olacak maluliyeti bulunması durumunda aş sınır olmadan ömür boyu yetim aylığı hakkı devam etmektedir.

- Anne ya da babasını kaybeden bir kız resmi nikahlı olarak evlenmediği sürece, yaşı kaç olursa olsun ölene dek yetim aylığını alabilmektedir. Yetim aylığı alan kız çocuğu evlenir ya da sigortalı bir işe girerse yetim aylığı kesilmektedir. Boşanması ya da işten ayrılması gibi bir durum söz konusu olduğunda maaş tekrar bağlanmaktadır.

- Vefat eden sigortalının anne ve babasının aylık alabilmesi için;

- Hiçbir sosyal güvence ve gelirinin bulunmaması

- Mal varlığının olmaması

- Sigortalının vefat etmeden önce bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında olması gerekmektedir.

- Dul ve yetim aylığı alınabilmesi için resmi olarak başvuru yapılması ve talepte bulunulması gerekmektedir.

- Dul ve yetim maaşı ödemeleri sigortalının ölüm tarihinden sonra gelen ilk aybaşında ödenmeye başlanmaktadır. Başvuru da yaşanan gecikmelerde, başvuru tarihini izleyen ay başında ödemeler yapılmaya başlanır. 

DUL VE YETİM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Dul ve yetim maaşı başvurusu ilgili kuruma bizzat ya da online olarak yapılabilmektedir. Başvuru için SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilmelidir. Başvuruda gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Başvuru dilekçesi,

- Kimlik araştırma belgesi,

- İlgili sigortalıya ait ölüm belgesi,

- Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

- Erkek çocuklar için öğrenci belgesi,

- 3 adet fotoğraf,

Başvurunun online olarak yapılabilmesi için ise E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Online başvuru için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Başvuru Yapmak İçin;

Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi adresine tıklayarak giriş yapmanız gerekmektedir. Bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneğine tıklamasınız.

Kimliğinizi doğrulamak için T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifresi bilgilerini girerek, ‘Sisteme Giriş Yap’ butonuna tıklayabilirsiniz. Bu kimlik doğrulama yönteminin yanı sıra;

- İnternet bankacılığı

- Mobil imza

- Elektronik imza

- C kimlik kartı seçenekleriyle de kimlik doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Kimlik doğrulamasından sonra açılan sayfada vefat eden yakınınıza ait T.C kimlik numarasını yazarak ‘Başvur’ seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Bu şekilde başvurunuzu online olarak tamamlayabilirsiniz.

DUL VE YETİM MAAŞI NEREDEN ALINIR?

Dul ve yetim maaşı almak için hak sahibi olan kişiler, maaşlarının çalıştığı bankaya yatırılması için talimat verebilmektedir. Bu sayede her ay devlet tarafından ödenen bu maaş, kişinin belirlediği bankaya düzenli olarak yatırılmaktadır. Bu maaş için başvuru süreci hızlı bir şekilde sonuçlanmakta olup sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında ilgili rakam ödenmektedir.

Fakat vefat eden sigortalının GSS borcu dahil olmak üzere prim borcu varsa, borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Dul ve yetim maaş hak sahipleri ilgili prim borcunu sigortalının vefat ettiği ay içerisinde öderse, yine vefatı takip eden aybaşında maaş ödemesini alabilmektedir. Prim borcu daha sonra da ödenebilmekte olup bu kez borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşında maaş ödenmeye başlanmaktadır.

Dul ve yetim aylığı için başvuruların gecikmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Başvuru ne zaman yapılırsa, ödemeler başvuruyu takip eden aybaşında yapılmaktadır. Dul ve yetim aylığı için şartlar uygunsa 5 yıl zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Hak sahipleri 5 yıl içerisinde başvuru yapabilir, dul ve yetim aylığı için haklarını talep edebilirler.