Çayı söküp yerine onu dikti: Böyle gelir getiren başka bir ürün yok!

Rize'nin Pazar ilçesinde emekliliğinin ardından tarımla yakından ilgilenen İhsan Pehlivanlar (59), bahçesindeki çayların bir bölümünü söküp, yerine yörede 'likapa' olarak bilinen yaban mersini dikti. Yılda 2 ton hasada ulaşıp, kilosunu 28 liradan satışa sunan Pehlivanlar, likapa yetiştiriciliğinden çaya göre daha büyük kar elde ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2019 08:11 GÜNCELLEME 30.06.2019 08:12 EKONOMİ
Çayı söküp yerine onu dikti: Böyle gelir getiren başka bir ürün yok!
Çayı söküp yerine onu dikti: Böyle gelir getiren başka bir ürün yok!

​İstanbul'da memur olarak çalıştıktan sonra emekli olan İhsan Pehlivanlar, geldiği memleketinde hayalini kurduğu 'likapa' olarak bilinen yaban mersini yetiştiriciliğine başladı. İhsan Pehlivanlar, daha önce çay üretilen bahçesine likapa dikti. Yakından ilgilendiği fidanları büyütüp kısa sürede elde ettiği verimin farkına varan Pehlivanlar, bahçesinin 650 metrekarelik bölümündeki çayları sökerek likapa yetiştiriciliğine başladı. Çevresindekilerin 'Çay bahçeni sökme, burada başka bir şey olmaz, zarar edersin’ şeklinde uyarılarına aldırış etmeyen Pehlivanlar, yılda 2 ton likapa hasadına ulaştı. Söktüğü çay tarlasından yılda yaklaşık 2 bin lira kazanan Pehlivanlar, kilosunu 28 liradan satışa sunduğu likapa yetiştiriciliğinden ise çaya göre daha büyük kar elde ediyor. 

 

 

'SABIRLA BEKLEDİM'

 

 

Likapa yetiştiriciliğinin verimli ve karlı olduğunu belirten İhsan Pehlivanlar, "Yıllar önce hayalini kurduğum iş için sabırla bekledim. 2009 yılında emekliliğim gelince de bir gün bile beklemeden hemen emekli oldum. O zamanlarda fidan bulmak hem zordu, hem de çok pahalıydı. Ben de kendi fidanlarımı ürettim. Ürettiğim fidanlardan 650 metrekarelik bu bahçeyi oluşturdum. Yabani likapanın küçük meyvelerini bilenler ve bana karşı çıkanlar, benim bahçemdeki likapanın meyvelerini görünce bana inanmaya başladılar” dedi.

'DÜNYADA BU KADAR GELİR GETİREN BİR ÜRÜN YOK'

Bölgenin temel geçim kaynağı çayın yanında mutlaka farklı tarım ürünlerine yönelmek gerektiğini ifade eden Pehlivanlar, likapanın karlı olduğunu anlattı. Pehlivanlar, "Tüm zamanımı likapa için harcıyorum. Çay bizim olmazsa olmaz ürünümüz, ama muhakkak farklı ürünler de denemeliyiz. Ben yıllardır bunun için uğraşıyorum. Her yıl bahçemde gösterdiğim ilerleme beni çok mutlu ediyor. 650 metrekare bir alanda likapa üretimi yapıyorum. Mevsimsel problemler, böceklenme gibi sorunlarla karşılaşmazsak ortalama 2 ton ürün elde ediyorum. Geçen yıl böceklenmeye bağlı problemler yaşadım 1 ton ürün aldım, kilosunu 22 liradan satarak yine de iyi bir kazanç elde ettim. Bu yılda kilosunu 28 liradan satmaya başladık. Artvin, Rize, Trabzon bazen İstanbul’a kadar ürün yolluyoruz. Dünyada çay dâhil böyle bir gelir getiren başka bir ürün yok. 40 günlük bir hasat süresinde talep edilen miktar kadar, yavaş yavaş yorulmadan topluyoruz, güzel bir iş yapıyoruz. Çok keyif alıyoruz” diye konuştu. 

YORUMLAR 45 TÜMÜ
  • Tabiat-02 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence insanlık sonunu hazırlıyor neredeyse buğday yerine vitamin ve serumla insanlar beslenecek yok artık Allahın verdiği nimetlerden faydalanın üç beş kuruş için çay bahçesini söküp tabiata zarar veriyor yazıktır bunca zahmetlere .
    Cevapla
  • Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Çay Rize' de kendiliğinden mi türedi acaba ?
    Cevapla
  • uğur 4 yıl önce Şikayet Et
    ''Dünyada çay dâhil böyle bir gelir getiren başka bir ürün yok. ''Cahilliğini keşke bu kadar ortaya çıkarmasaydı.
    Cevapla
  • ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    gaza gelip yerli milli üstün olan ürünümüzü uydurma meyve sebzelerle yer değiştirmeyelim çayı söküp ne demek şeker pançarınıda söktürdüler
    Cevapla
  • MERSİNLİ 4 yıl önce Şikayet Et
    şeker pancarı zaten sökülüyor
    Cevapla
  • gariban çiftçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var canım çaya fındığa.Sökün hepsini yerine ne idüğü belirsiz likapa ekin.Tarımı öldürmeyin kardeşimmmm!
    Cevapla
  • işçi mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    çok haklısın kardeşim resmen kasıtlı
    Cevapla
  • fotorşişti 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne idüğü belirsiz dediğiniz kansere birebir olan ürün.Çay tarlası çok fazla var Rizede.%30 unu söksen bile çaycılık ölmez.
    Cevapla
  • Ahmet42 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabi tabi çayları sökün, elimizde bir o kalmıştı, onu da tümden dışardan alalım. Yesinler edeceğini karları... Bazı ürünlerde kar amacı güdülmez. Fındık gibi, çay gibi, ceviz gibi... Yıllık edeceğiniz kar 1 milyar dolar olsa ne olur. Toplum sağlığı kötüye gittikten sonra...
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Vatandan ne yapsin güzel kardesim ham cay kilosu 1.5 yaprak halinde markette 25 lira insanin zoruna gidiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR