Ekonomi dünyasından destek paketine ilk tepki

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı tedbir paketiyle ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, halk sağlığı bakımından alınan tüm kararları esnaf ve sanatkarlar camiası olarak sonuna kadar desteklediklerini bildirirdi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran de "Tedbir paketi üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacaktır" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.03.2020 19:47 GÜNCELLEME 19.03.2020 00:57 EKONOMİ
Ekonomi dünyasından destek paketine ilk tepki
Ekonomi dünyasından destek paketine ilk tepki

Palandöken, Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüsün tüm dünyayla birlikte Türkiye'yi de etkileyen bir boyut kazandığını ifade etti.

 

Palandöken, Türkiye'nin koranavirüse en hazırlıklı ülke olduğunu belirterek, "Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için zamanında alınan kararlarlar sevindiricidir. Ülkemizin ve halkımızın sağlığı bakımından alınan tüm kararları esnaf ve sanatkarlar camiası olarak sonuna kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ATO BAŞKANI BARAN, "EKONOMİK İSTİKRAR KALKANI" PAKETİNDEN MEMNUN

 

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tedbir paketinin üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacağını bildirdi.

Baran, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişikin yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin ekonomiye zarar vermemesi için hükümetin, iş dünyası ile de istişare ederek kısa sürede tedbir paketi açıklamasının çok önemli olduğunu belirtti.

Salgına önlem olarak hizmet sektörünü kapsayan iş alanlarında işletmelerin kapandığını hatırlatan Baran, ATO olarak yaptıkları çalışmalarla Ankara'da 66 bin kişiye istihdam sağlayan 6 bin 362 işletmenin faaliyetlerine geçici olarak ara verildiğini ifade etti.

Baran, üretim ve istihdam sağlayan diğer işletmelerin bu süreçten etkilendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı tedbir paketi üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacaktır. Birlik ve beraberlik içinde bu süreci de atlatacağımızdan kuşkumuz yok. İlgili kurum ve kuruluşlara ilettiğimiz üye taleplerimizin karşılık bulması önemliydi. Paketin uygulanma sürecinde sorumlu kurum ve kuruluşlarca hızlı ve esnek davranılması, uygulama talimatlarının net ve anlaşılır hazırlanarak yoruma açık bırakılmaması bu sürecin başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır." 

KONUTDER: PAKETİ ÇOK İSABETLİ BULUYORUZ

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcılar Derneği (Konutder) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişkin, "Paketi çok isabetli buluyoruz. Sektörlerin geneli için çok yerinde ve nefes aldıracak düzenlemeler yapılmıştır." değerlendirmesini yaptı. 

Elmas yaptığı yazılı açıklamayla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüs salgının etkilerini azaltmak için açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini değerlendirdi.

Elmas, Türk milletinin koronavirüs salgını sürecinden birlik ve beraberlik içerisinde mümkün olan en az hasarla çıkacağına inandığını belirterek, "Milletimiz tarih boyunca bir olarak pek çok sorunun üstesinden nasıl gelmişse bu süreci de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en kısa sürede atlatacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı. 

Sağlıkla ilgili tedbirler alınırken bir yandan da ülke ekonomisinin bundan en az şekilde etkilenmesi için önlemler beklendiğini hatırlatan Elmas, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan paketi çok isabetli buluyoruz. Sektörlerin geneli için çok yerinde ve nefes aldıracak düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bazı sektörlere sağlanacak muhtasar, KDV ve SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerinin altışar ay ertelenmesi kapsamına inşaat ve konut sektörünün de önemle alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olarak binlerce kişiye doğrudan binlercesine de dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Devreden KDV yükü sektörümüz üzerinde çok ağır bir yüktür."

- "SÜREÇ SEKTÖRÜMÜZDE ŞİMDİDEN DERİN İZLER BIRAKMAYA BAŞLAMIŞTIR"

Elmas, bu bedellerin şirketlere bu dönemde ödenmesinin sermaye enjeksiyonu sağlayacağını anlatarak, "Geçtiğimiz dönemde yaşanan ekonomik türbülanstan en çok etkilenen ve altı çeyrektir küçülen tek sektör olarak yeni yeni toparlamaya başlamışken içinden geçtiğimiz bu süreç sektörümüzde şimdiden derin izler bırakmaya başlamıştır." ifadelerini kullandı.

Altan Elmas, gayrimenkul sektörünün geçmişte olduğu gibi bugün de bu tarz türbülanslardan olumlu ya da olumsuz olmak üzere en az iki katı etkilendiğini vurgulayarak, "Bu sebeple işsizlik emici rol üstlenen sektörümüzün bu destek paketine dahil edilmesi ekonomik ve sosyal açıdan son derece önem arz etmektedir." değerlendirmesini yaptı.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI: REEL SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 100 milyar liralık desteğin yer aldığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişkin, koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için hazırlanan desteklerin reel sektöre can suyu olacağını ifade etti.

BTSO'dan yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Burkay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı zirvenin ardından açıkladığı destek paketini değerlendirdi. 

Dünyanın sosyal ve ekonomik anlamda 21. yüzyılın en zor günlerinden birini yaşadığını belirten Burkay, koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğünün altını çizdi.

- DESTEKLER MORAL VERECEK

Koronavirüsün ekonomideki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla BTSO üyelerinin görüş ve önerilerini alarak rapor hazırladıklarını ve TOBB ile ilgili bakanlıklara ilettiklerini hatırlatan Başkan Burkay, iş dünyasının taleplerinin pakette yer almasından büyük memnuniyet duyduklarına dikkati çekti.
Burkay, 10 sektörü kapsayan muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin 6 ay ertelenmesinin firmalara bu zor dönemde moral vereceğini kaydederek, pakette yer alan kredi ve ana para faiz ödemelerinin ertelenmesi ve finansman desteği ile Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılmasının firmaların nakit ihtiyacına hızlı çözüm bulacağına, asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneği gibi desteklerin de istihdama güç katacağına işaret etti. 

- "TÜRKİYE BU ZORLU SÜRECİ ŞİMDİYE KADAR BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMEYİ BAŞARDI"

İnsan sağlığını ilgilendiren bu salgından toplum ve devlet dayanışması ile kurtulabileceğini kaydeden Başkan Burkay, şunları kaydetti:
"Türkiye bu zorlu süreci şimdiye kadar başarılı bir şekilde yürütmeyi başardı. Önümüzdeki dönemde de en az hasarla bu süreci atlatmayı ve en kısa zamanda hayatın her anlamda normale dönmesini arzu ediyoruz. Bizler biliyoruz ki en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. Reel sektörümüzün beklentilerinin hızlı bir şekilde çözülmesine destek olacak 100 milyar liralık desteğin yer aldığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin hayata geçmesini sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimize teşekkür ediyorum."

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI: ÇOK ANLAMLI VE YERİNDE BİR EKONOMİ PAKETİ 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüs salgının etkilerini azaltmak için açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ilişkin, "Koronavirüs salgınına karşı örnek mücadele sergileyen ülkemiz, ekonomide de önemli hamleleri zamanında gerçekleştirmektedir. Ekonomi paketini incelediğimizde istihdamın ve genelde sosyal hayatın öncelik kazandığını da vurgulamak isteriz. Bu anlamda sadece bir sektöre veya bölgeye değil, tüm Türkiye’yi kapsayan kararlar alınmıştır." açıklamasında bulundu.

Kıran yaptığı yazılı açıklamayla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüs salgının etkilerini azaltmak için açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini değerlendirdi.  

Kovid-19 salgınının dünyada insan ölümlerinin yanı sıra ekonomilerde de büyük tahribata yol açtığını ifade eden Kıran, tahribatın çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye’nin bu süreçte büyük bir başarı gösterdiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığının olağanüstü çabaları ve çalışmaları sonucu salgının, Türkiye'ye gelişinin önemli ölçüde geciktirildiğini aktaran Kıran, Türkiye’nin bu büyük krizi, dünya ülkeleri içinde en hazırlıklı şekilde karşıladığını ifade etti.

Tamer Kıran, alınan önemlere harfiyen uymanın önem arz ettiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi eğer tedbirlere sıkı sıkıya bağlı kalırsak üç haftada bu krizin çözüleceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "FİRMALARA ÖNEMLİ BİR NEFES VERECEKTİR"

Kıran, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan paketi gerçekten bir "ekonomide koruma kalkanı" olarak gördüklerini vurgulayarak şunları kaydetti: 

"100 milyar TL’lik 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketini, ekonomik büyümemizin toparlanmasının hız kaybetmemesi, bütçede olumsuzluk yaşanmaması ve dış dünyaya karşı rekabet avantajı sağlamamız için çok anlamlı ve yerinde bir ekonomi paketi olarak değerlendiriyoruz.

Koronavirüs salgınına karşı mücadelede örnek mücadele sergileyen ülkemiz, ekonomide de önemli hamleleri zamanında gerçekleştirmektedir. Ekonomi paketini incelediğimizde istihdamın ve genelde sosyal hayatın öncelik kazandığını da vurgulamak isteriz. Bu anlamda sadece bir sektöre veya bölgeye değil, tüm Türkiye’yi kapsayan kararlar alınmıştır.

Birçok kesimin beklediği ve deniz taşımacılığı firmalarımız için de çok önemli destekler, daha paketin ilk maddesinde yer almıştır. Öyle ki işletme kesiminin giderlerinde önemli pay oluşturan muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi firmalara önemli bir nefes verecektir." 

- "İHRACATÇIMIZA STOK FİNANSMANI DESTEĞİ DE AYRICA VERİLECEK"

Tamer Kıran, denizcilik firmaları için çok önemli diğer bir desteğin de finansman giderlerine ilişkin açıklanan tedbirler olduğunu ifade ederek, "Kovid-19 salgınından etkilenen firmaların kredi anapara ve faizlerinin ödemeleri 3 ay ötelenecek ve finansman desteği de sağlanabilecektir. İhracatçımıza stok finansmanı desteği de ayrıca verilecektir. Sektörümüzde Kredi Garanti Kullanım Fonu (KGF) kullanımı ile bugüne kadar imkan sağlayan firmalarımız mevcuttu. Şimdi KGF’nin limitinin artırılması ile daha fazla finansman temini söz konusu olabilecektir." değerlendirmesinde bulundu. 

İstihdamdaki sürekliliği, denizcilik sektörünün "olmazsa olmazlarından" diye niteleyen Kıran, bu açıdan 2 aylık telafi süresinin 4 aya çıkarılmasının çok olumlu değerlendirildiğini belirtti. 

Kıran, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Dünya ticareti ve Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 90’a yakını deniz yolları ile taşınmakta olup, küresel tedarik zincirinin aksama veya değişmesi ihtimalleri, denizcilik firmalarımızı doğrudan olumsuz etkileyebilmektedir. Öyle ki Ekonomi Paketinde bu husus özel bir madde olarak belirlenmiş, ilgili tedbirlerin dinamik olarak alınacağı ortaya konulmuştur.

Merkez Bankasının son 7 ayda faizleri radikal kararlar ile indirmesi ve son durumda yüzde 9,75’e getirmesi, ekonomimizdeki olumlu gelişmelerde önemli rolü olmuştur. Mevcut aşamada artık halen birçok bankanın uyguladığı yüksek faiz oranlarının da hızla aşağı indirilmesini mevcut atmosferde arzulamaktayız."

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    ucak vergilerini düşürmek ne kadar mantıklı sizce? işvereni koruyayim derken evde oturun dediginiz vatandaşınıza gel indirim var gez diyorsun!
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Patronlara sirketlere yapılmış bu paket.toplu bulunulan mekanlara kucukfa kapatma kararı alındı 5500 kira var dükkan kapandı biz ne yapacağız.
    Cevapla
  • Beyin tutulması 4 yıl önce Şikayet Et
    bir eli yağda bir eli balda olana zeval vermez olan yine özel sektör çalışanına olacak.Ya geberene kadar çalışacağız. Yada şans eseri yaşama tutunacağız. Burada çalışana yönelik hiçbir şey yok.
    Cevapla
  • işçi 4 yıl önce Şikayet Et
    işciye garibe mazluma birşey yok zengine var
    Cevapla
  • İşçi 4 yıl önce Şikayet Et
    İşçi zenginin dayısı var yoksulun allahı var
    Cevapla
  • sedat celik 4 yıl önce Şikayet Et
    iyiki varsın reyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR