Çırpınışları boşa gitti: İbre tersine döndü, Türkiye şaşkına çevirdi

Hem üretim hem de tüketim cephesinde "V" tipi toparlanma ile ekonomik aktivitenin düzeyi bakımından geçen yıl yakalandı. Bakan Albayrak'ın geçtiğimiz nisan ayından bu yana vurguladığı 'V' tipi toparlanma sürecinin güçlendiğine işaret ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2020 16:25 GÜNCELLEME 05.08.2020 16:25 EKONOMİ
Çırpınışları boşa gitti: İbre tersine döndü, Türkiye şaşkına çevirdi
Çırpınışları boşa gitti: İbre tersine döndü, Türkiye şaşkına çevirdi

Konuyu bugünkü köşesinde değerlendiren Sabah gazetesi yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin, "Türkiye Ekonomisi konusunda 'kötümserlik' yarışında olan bir grup ekonomistin tüm 'çırpınış'larına rağmen, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'n koordinasyonunda çok kapsamlı çalışma yürüten ve küresel virüs salgını tüm dünya ekonomisini ve küresel ticareti derinlemesine etkilediğinden bu yana, para, maliye ve direk kontrol politikası araçlarının tümünü çok yönlü devreye alan Ekonomi Yönetimimizin etkili mücadelesi sonuç veriyor" ifadelerini kullandı.

 

Kerem Alkin şöyle devam etti: 

Dün açıklanan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI), Temmuz'da 56,9 puana yükselerek, Şubat 2011'den beri en yüksek seviyeyi yakalaması, Bakan Albayrak'ın geçtiğimiz nisan ayından bu yana vurguladığı 'V' tipi toparlanma sürecinin güçlendiğine işaret ediyor.

 

PMI anketine verilen cevaplar, Türk imalat sanayine 2 aydır çok güçlü sipariş geldiğine işaret etmekte. Bu durum, geçtiğimiz hafta yazdığımız gibi, dünyanın önde gelen şirketlerinin küresel tedarik ihtiyaçlarının en az yüzde 10 ile 15'ini Çin ve Asya'dan çekip, Türkiye gibi imalat sanayinde kendini küresel ölçekte kanıtlamış ülkelere yönlendirecekleri yönündeki kararlarını tam anlamıyla teyit ediyor. Nitekim, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle'nin paylaştığı veriler, ihracatta bir ayda 15 milyar doların yeniden aşılmasının, böyle bir küresel virüs salgını döneminde önemini bir kat daha arttırırken, 26 ihracatçı sektörün 16'sında ve 77 ülkeye yapılan ihracatın virüs salgınından bu yana ki en yüksek aylık rakamlara ulaşmış durumda.
En önemli detaylardan birisi, imalat sanayindeki firmaların siparişlerini karşılamak için birikmiş stoklarını kullanmış olmaları. Bu sayede, nihai ürün stoklarında son 4 ayın en belirgin düşüşü gözlemlenmiş durumda. Stoklardaki gerileme, doğal olarak, yeni üretim ihtiyacına bağlı olarak istihdama da, satın alma faaliyetlerine de hızla yansımış durumda. Üretimdeki bu toparlanma, ister istemez girdi maliyetlerine de, lojistik ve taşımacılık maliyetlerine de yansıyor. Güçlü 'V' tipi toparlanma, maliyet enflasyonuna bağlı olarak, hem üretici, hem de tüketici fiyatları endeksine aylık olarak yansımakta. Bununla birlikte, temmuz ayında girdi maliyetlerinde göreceli bir gerileme de söz konusu.
Nitekim, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde kümülatif, yıllıklandırılmış yıllık tüketici enflasyonu da, bu tabloyu teyit eder şekilde, haziran ayındaki yüzde 12,62 seviyesinden, temmuz ayında yüzde 11,76 seviyesine gerilemiş durumda. Bakan Albayrak, enflasyon konusundaki mücadelelerini, hedefe ulaşma azmini ve bu konuda atacakları yapısal adımları kararlılıkla sürdürmeye devam edeceklerini bir kez daha vurguladı. Türkiye Ekonomisi'nin güçlü üretim ve ihracat verileri, aylardır, küresel virüs salgınına rağmen, Türkiye Ekonomisi'nde üretimi durdurmamanın ve alınan tedbirlerin ne kadar 'isabetli' olduğunu teyit ediyor. Kimi ekonomistlerin 'kötümserlik' pompalamalarına inat, Türkiye bu süreçten yeni bir 'başarı hikayesi' ile çıkacak.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 4
  • xdsdsdsd 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bazı arkadaşlar dolar kuru ekonomi ile alakasız yazmış, şöyle söyleyeyim beyler, Dolar Dünya genelinde çok yükselmiyor, fark ettiyseniz Bulgar levhası Türkiye de ki değeri 0,90 dı 2-3 sene önce şuan 3.40 mı ne, japon yeni daha bir kaç ay önce 0,20 ydi şimdi 0,85, Euro neredeyse iki katına çıktı, Arap riyadları 0,58 den 1,47 gibi fiyatlara çıktı, yani Amerikanın oyunu olsa sadece DOLAR YÜKSELİR, TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİĞİ İÇİN TÜM PARA BİRİMLERİ YÜKSELİYOR
    Cevapla
  • Debbel 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen dogru ibre tersine döndü 1 TL 7 dolar alıyor kendinizi avutun ülke bitmiş
    Cevapla
  • Astro-ekonomist 3 yıl önce Şikayet Et
    Evranoss yorumunda haklı. Paranın, dövizin, kurun ekonomi ile ne ilgisi var, bunlar hep astronomi terimleri. Şaaaak diye salacaksın Evranoss'un yorumunu piyasa önce bir şaşıracaklar sonra şaaak diye ikinci bir yorum daha ekonomi ile ilgili bak nasıl düzelecek herşey..
    Cevapla
  • Evranoss 3 yıl önce Şikayet Et
    Doların ekonomi ile ne alakası var söylermisin türlü oyunlarla alımlarla piyasadan dolar çekerek fiyat yükseltiyorlar olay bu kadar basit
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR