Deprem vergileriyle ne yapıldı? İşte yanıtı

İzmir'de meydana gelen deprem sonrası, Türkiye tek yürek olup depreminin yaralarını sarmaya çalışırken bazı kesimler 'deprem vergileri ne oldu?' tartışması çıkartarak algı operasyonu yapmaya çalıştı. Oysaki bu zamana kadar toplanan deprem vergisinin 10 kartı harcama yapıldı. İşte toplanan deprem vergileri ile yapılanlar...

ABONE OL
GİRİŞ 03.11.2020 13:52 GÜNCELLEME 03.11.2020 13:52 EKONOMİ
Deprem vergileriyle ne yapıldı? İşte yanıtı
Deprem vergileriyle ne yapıldı? İşte yanıtı

Haber7

 

 


İzmir'de yaşanan ve tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem sonrası bazı kesimler 'Deprem paraları ne oldu?' tartışması başlatarak algı operasyonuna peşine düştü.

TOPLANAN DEPREM VERGİNİSİNİN 10 KATI HARCANDI

 

 

2003-2016 arasında toplanan geçici ve kalıcı vergi miktarı 66 milyar 231 bin TL. Deprem bölgelerinde devletin konut, kentsel dönüşüm, arama kurtarma ve lojistik için harcadığı rakam ise 625 milyar 124 milyon TL. 

80 BİN KALICI KONUT YAPILDI

Deprem vergisi adı altında toplanan paralar, konuttan altyapı yatırımlarına ve kentsel dönüşüm yardımlarına kadar pek çok alana harcanıyor. Türkiye'de 1999'daki iki depremin ardından İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce ve Bolu'da 42.587 kalıcı konut, kanalizasyon, yollar, eğitim alanları, hastaneler yapıldı. Bolu, Düzce, İzmit, Yalova, İstanbul, Sakarya'ya depremin olduğu günden bu yana harcanan para 103 milyar TL. Daha sonra yaşanan Van, Kütahya, Bingöl ve Afyon-Dinar depremlerinin ardından TOKİ eliyle 37.734 afet konutu üretildi. 2003-2020 tarihleri arasında yapılan afet konutlarına 7.5 milyar TL harcandı. Böylece 1999'dan bu yana depremzede vatandaşlar için devletin ürettiği kalıcı konut sayısı 80.321 harcanan para da 110 milyar TL oldu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME 35 MİLYAR TL

2005'te riskli yapıların dönüşümü için çalışmalar başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda vatandaşlara destek olmaya başladı. Bakanlığın kira yardımı, hibe, faiz ve kamulaştırma desteklerine harcadığı para 17 milyar TL. TOKİ kanalıyla kentsel dönüşüm kapsamında üretilen konut sayısı da 149.763. Harcanan para da 17.5 milyar TL... Dolayısıyla kentsel dönüşüm için harcanan toplam para 35 milyarı buluyor. Bunların dışında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) da 49 bin konut yatırımı var.

İşte deprem ile ilgili yapılan çalışmalardan bazıları....

-1999’dan bugüne riskli olan konutlarda oturan 22 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda oturması sağlandı.

-Kentsel dönüşüm kira yardımları kapsamında 11 milyar TL kira yardımı yapıldı

-Van’da 26 bin 500 konut ve 53 tane okul camiler, park ve bahçeler ile altyapı sistemleri yapıldı. Şehre içme suyu tesisatı yapıldı. 

-2012’den sonra 1 milyon 166 bin bağımsız birimin dönüşümü başlatıldı. Bununla beraber 730 bin bina denetlendi ve 330 bin binanın denetimi devam ediyor.

-Türkiye’nin kamu binalarında büyük bir revizyon yapıldı. 43 binden fazla konut, okul, sosyal donatı, hastane, eğitim alanı yapıldı.

TOKİ, konut yenileme ve sosyal konut projeleri kapsamında, depremde evi hasar gören vatandaşlar için 1  Mayıs 2003’teki Bingöl depremi sonrasında toplam tutarı 110 milyon TL’yi bulan 19 projeyi hayata geçirdi. 2 bin 857 konut, bir ilkokul ve bir lise, belediye için çok amaçlı bir salon, atık su arıtma tesisi, cami ve karakol inşaatı yapıldı.

-19 Mayıs 2011’de Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremden sonra  928 afet konutunu 6 ay sürede tamamlayarak hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca Simav'da 5 lise, 3 ilköğretim, 4 atölye, anaokulu, halk eğitim merkezi, hükümet konağı ve ticaret merkezini inşa edildi.

- AFAD Türkiye genelinde 49 bin konut yatırımı yaptı ve AFAD’ın kendi bünyesinde 25 tane bizim lojistik merkezi kurdu ayrıca AFAD’ın 53 tane cep deposu inşa edildi.

- Türkiye genelinde 377 bin 972 derslik yapıldı. Kentsel dönüşüm, TOKİ ve kamu olmak üzere 641 bin konut, 49 bin 515 afet konutu, 25 lojistik depo, 773 arama kurtarma aracı, bin 56 deprem istasyonu, 132 spor tesisi güçlendirildi ve yeniden yapıldı.

İŞTE GÜÇLENDİRİLEN VE YENİDEN YAPILAN KAMU BİNALARI

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • Bahadır 3 yıl önce Şikayet Et
    Ey cahil halk partisi al sana liste...sizler belediye olarak izmirde ne yaptiniz...sizin adamlarinizdan sozde demokrat sol partinin karaoglan diye pofpof ladiginiz donemin basbakanı deprem oluyor binlerce can betonlarin altinda ecevit bey rahatsız olmasin diye uykusundan uyandirilmiyor...nereden nereye geldik..kaldiki her depremde hukumetler deprem enkazinin altinda kaliyordu..2 gun geciyordu devlet deprem bolgesinde varligini birakin bakanlari bile toplayamiyordu.yazik cok yazik
    Cevapla
  • 44Malatya 3 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlunun kör gözüne sokun bu listeyi. Bir daha iftira atmasın.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Turkiyenin değil, dünyanın sözde en gelişmiş ülkelerin sistemleri de bozuk. Aldıkları vergiler ,ürettikleri veya tükettikleri masrafları karşılayamıyor. Ülkeler borç batağında yüzüp duruyor.
    Cevapla
  • NURİ 3 yıl önce Şikayet Et
    devlete bir öneri bu kadar para harcamak yerine her eve zorunlu deprem sigortası şartı koyarsın ve maaşlardan kesersin vergi yine olsun onunlada alt yapı çalışması yapılır.millet yaptırmıyor abicim sigorta migorta açık net
    Cevapla
  • 44Malatya 3 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan var olmayan var.
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada 2020’de depremden 195 kişi ölmüş 157’si Türk. dünyada 6 ve üzeri büyüklükte toplam 105 deprem meydana geldi. Bunların 9 tanesi 7 ve üzeri. Alaska, Jamaika, Rusya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Türkiye'de meydana gelen 7 ve üzeri depremlerin sadece 3'ünde ölüm meydana geldi. Meksika'daki 7.4'lük depremde 10, Papua Yeni Gine'de 7.0 büyüklüğündeki depremde sadece 1 kişi yaşamını yitirdi. İzmir'de ise ölen canların sayısı 107'i buldu. Tüm dünyada 2020 yılında meydana gelen 10 ve üzeri kişinin öldüğü 4 depremden ikisi Türkiye'de yaşandı. Şimdi CHP yok bunu demiş yok onu demiş. 99 depreminden sonra yapılan binalar da yıkılıyor. Hala önüne gelen mütahitlik yaptığı için.
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen ilk önce çevrendeki çürük binada oturan insanlar niye evini sağlam yapılmasına izin vermiyor bir onu araştır sonra yorum yap
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR