Binlerce kişiye müjde! Meclis'e sunuldu, paralar iade edilecek

Bankada mevduatı olan ancak işlem yapılmadığı için TMSF’ye devredilen paralar hak sahiplerine iade edilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2021 09:29 GÜNCELLEME 07.04.2021 15:36 EKONOMİ
Binlerce kişiye müjde! Meclis'e sunuldu, paralar iade edilecek
Binlerce kişiye müjde! Meclis'e sunuldu, paralar iade edilecek
  • Zaman aşımı nedeniyle TMSF’ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilen alacak ve emanetlere iade yolu açılıyor. 

  • Meclis'e sunulan düzenleme kapsamında zaman aşımı nedeniyle devredilen paralar hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde iade edilecek.

  • Uygulama ile mülkiyet hakkının güvence altına alınması amaçlanırken, sermaye piyasalarına olan güvenin de zedelenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

  • Sadece geçtiğimiz yıl 10 yıl içinde hiçbir işlem yapılmayan 1 milyon 44 bin hesap açıldı ve toplam 217 milyon lira para sahibi başvuru yapmadığı için TMSF'ye devredildi.​

Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapları zaman aşımına tabi tutuluyordu.

Söz konusu işlem görmeyen hesaplar 10 yıl sonra ise zaman aşımına uğrayarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrediliyor, TMSF'ye gelir kaydedilen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların, sehven devredilenler hariç, sahiplerine iadesi ise mümkün olmuyordu.

İşte Meclis'e sunulan Torba Yasa ile bu uygulamada değişikliğe gidiliyor.

İş Bankası'ndan müşterilerine zaman aşımı duyurusu

TALEP EDENE İADE EDİLECEK

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile zaman aşımı nedeniyle TMSF’ye ve Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilen alacak ve emanetlerin, hak sahiplerinin talepleri durumunda iade edilerek mülkiyet hakkının güvence altına alınıyor.

BİLDİRİM ŞART OLACAK

Ayrıca ilgili kanun maddesine 'kiralık kasa ve her türlü'' ibaresi eklenmiş, maddede zamanaşımının başlangıcında dikkate alınacak uygulamalar olarak sayılan 'hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı' ibarelerinden herhangi birinin yeterli sayıldığının vurgulanması açısından cümleye 'veya' ibaresi ile 'bildirim' koşulu da eklenecek.

YATIRIM HESAPLARI İÇİN DE İADE YOLU AÇILACAK

Öte yandan uzun yıllar işlem yapılmayan ve Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne devredilen yatırım hesapları da mülkiyet hakkı ve sermaye piyasalarının özünde yatan uzun vadeli yatırım felsefesini zedelemesinden kaynaklı hak sahiplerinin talepleri durumunda iadesi amaçlanıyor.

Vakıfbank'tan müşterilerine zaman aşımı duyurusu

2020 YILINDA REKOR KIRILDI

Geçen sene 10 yıl içinde hiçbir işlem yapılmayan 1 milyon 44 bin hesap açıldı ve içindeki toplam 217 milyon lira para sahibi başvuru yapmadığı için Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. 2020 yılında TMSF'ye devredilen meblağın, 2011'den bu yana en yüksek rakam olması dikkati çekti.

TMSF'ye, 2011-2020 döneminde, zaman aşımına uğradığı için toplam 5 milyon 418 bin hesap devredildi. Bu hesaplarda unutulan toplam tutar ise 1 milyar 185 milyon lira oldu.

ÇOĞUNLUĞU BİREYSEL HESAPLAR

TMSF’ye devredilen hesaplar bireysel ve kurumsal hesaplar olarak bir ayrıma tabi olmazken, çoğunluğunu bireysel hesaplar oluşturdu. Bankalar tarafından ocak ayından itibaren hak sahiplerine yapılan bildirimler ve ilanlar neticesinde zamanaşımına uğrayan hesaplar için yaklaşık 30 bin mudi ise bankalara başvurarak, paralarını TMSF'ye devredilmeden önce çekti.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Bir vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İflas eden finans kurumlarına yatırılan paralar da unutulup gitmeden iade edilsin. Mudilere paraların iade edileceği bilgisi iletilsin ki biz de talep edelim. Minareyi çalan kılıfını hazırlar. Kar paylarından vazgeçtik ana paralar bile ödenmiyor. Allah'tan korkmaz kuldan utanmazlar sesimizi uyar mı?.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen yazınca hatırladım şimdi. Rahmetli babamın da yaklaşık onbin Euro parası kalmıştı o bankada.
    Cevapla
  • fahri 3 yıl önce Şikayet Et
    evde saklanan hisse senetleri bugün borsada işlem görüyor fakat 2012 yılına kadar kayıt yaptırılmamışsa çöp oluyor satamıyorsunuz bundan hangi küçük yatırımcının haberi var bu hakkın gasbedilmesi değilmidir hisse al at bi kenara çocuklar a kalsın diyorsun fakat ileride geçmiyor satılamıyor baştan bunlar neden söylenmiyor
    Cevapla
  • DİKKAT! 3 yıl önce Şikayet Et
    Hak sahipleri tarafından TALEP EDİLMESİ HALİNDE iade edilecekmiş! Bir iş yapıyormuş gibi görünüp, aslında hiçbir şey yapmamak işte böyle bir şey. Hak sahibi o paranın farkında olsa tabi ki size bırakmaz ister ama sizin de bildiğinizi gibi hak sahibi o paranın farkında değil. Adam yaşlanmış hatırlamıyor veya trafik kazasında gitti. O adamın mirasçıları nereden bilsin ölenin parası var mı yok mu, varsa hangi bankada? Belki o sırada görüşmüyorlar, küsler veya yaşları çok küçük hiçbir şeyden haberleri yok, bilmiyor tabi, bir iki bankaya bakıyorlar, diğerlerine bakmıyorlar. Siz de olanın üzerine yatıyorsunuz. Ben yaşadım bunları, babam ölünce ülkedeki 80 tane bankanın şubesini dolaşamadım tabi ki
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir borçluyu nasıl bulup, alacağınızı gecikme cezası ve faiziyle birlikte söke söke alıyorsanız, o paraların mirasçılarını veya hak sahiplerini de öyle bulacaksınız ve paralarını iade edeceksiniz. Devlet olmak bunu gerektirir. Diyelim annemi babamı kaybettiğimde ben küçüktüm, ya da aptalım, aradan zaman geçmiş babamın paraları TMSF'ye devredilmiş benim de bundan haberim bile yok. Şimdi diyorsunuz ki, istersen paranı alırsın. Bilmediğim şeyi nasıl isteyeceğim kardeşim? Rastgele bankaları dolaşıp ‘Acaba babamın sizde parası var mıydı?’ mı diyeceğim? Bu sadece bir örnek. Ama siz bunu çok iyi biliyorsunuz.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Bankalara o kişinin öldüğü bildiriliyor ve para bloke ediliyor ama o kişinin yakınlarına haber verilmiyor sessizce sürenin bitmesini bekliyorlar. Ha bu arada hesap işletim ücreti de işliyorsa bankalar da oradan tırtıklarlar.
    Cevapla
  • UYANDIRMAYIN! 3 yıl önce Şikayet Et
    Dijital paraya geçilince paranın dijital seri numarası ile TC numarası eşleştirildiğinden hangi paranın kime ait olduğu belli olur. O zaman parayı hak sahiplerine iade ederler ama hak sahibi bizzat başvurup isterse. Hak sahibi bunun farkında değilse çok geçmiş ola, hoop cebe indirirler. Efenin isteseydi verirdik ama istemedi ki!
    Cevapla
  • değilmi 3 yıl önce Şikayet Et
    sahıbının telefonu kayıtlı değil mi arayın ... gelip alsın ...bankalar 50 lira fazla ödeseler ararlar...
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    şu kredi çekerken yapılan sigortalar kanunen mecburi değilmiş,bankalara bir talimat verip o bilgimiz olmadan zorunlu diye yaptırılan sigortalarıda iptal için bir kolaylık getirseniz. e devlete şikayet ettim ,hala cevap yok,beklemede.
    Cevapla
  • Hacer Bursa 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir yorum ben 2008 den beri kıredi sıgortası yaptırıyorum ne faydası var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR