Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan'da bitiyor

Merkez Bankası’nın aldığı kararla ‘kripto para’ olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2021 19:25 GÜNCELLEME 17.04.2021 19:25 EKONOMİ
Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan'da bitiyor
Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan'da bitiyor

Merkez Bankası’nın 30 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.

Kripto varlıkların kullanılacağı iş modellerinin geliştirilmesine de engel koyan yönetmelikle, bu alandaki teknoloji yatırımlarının da beklemeye alınacağı tahmin ediliyor.

Merkez Bankası’nın, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, “kripto varlık” tanımı yapıldı.

Bitcoin 62,000 dolara yeniden geldi

Kripto varlık; “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlandı.

ARACILIK OLMAYACAK

Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre  ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu modellere ilişkin hizmet sunamayacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek. Yönetmelik, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek. Kararın ardından, kripto para piyasasının hacminde düşüş gözlendi.

Şaka için yapıldı, bir anda 8. sıraya yerleşti

GEREKÇESİ AÇIKLANDI: YASADIŞI KULLANIM VE OYNAKLIK VAR

Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, kripto varlıkların bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle risk barındırdığı vurgulandı.

Açıklamada, “Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Dünya borsaları rekorlara devam etti

MERKEZ’İN DİJİTAL PARA HAZIRLIĞI VAR

Merkez Bankası, yerli dijital paraya da öncülük yapacak. Ekonomi Reformları Eylem Planı’na göre, 2021 sonuna kadar, dijital para birimlerinin ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacak. Çalışma için sorumlu kuruluş Merkez Bankası, ilgili kuruluş Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olacak.

KRİPTO PARAYLA NE YASAK, NE SERBEST?

Düzenleme ile kripto paralar ilk kez resmi tanım içine alınırken, ‘Bitcoin’ gibi varlıkların bulundurulmasına doğrudan bir engel konulmuyor.

Ancak yasal olarak faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, bu varlıkların bulundurulması ve alım - satım faaliyetlerine aracılık yapması, 30 Nisan itibarıyla yasaklanıyor.

Düzenlemeye göre 30 Nisan’dan sonra, aralarında “BPN”, “Hızlıöde”, “Hızlıpara”, “Papara”, “Turkcell Elektronik Para”, “Vodafone Elektronik Para” gibi şirketlerin bulunduğu 22 elektronik ödeme kuruluşuna, elektronik para alım - satımı ve bulundurma yasağı geliyor.

YATIRIM BEKLEMEDE

Ayrıca, dijital paranın Türkiye içinde ödeme fonksiyonu, yani internet vb. kanallar üzerinden Bitcoin vb. dijital paralar göndererek mal ve hizmet alımı, yasadışı hale geliyor.

Kararda, “Kripto para borsası” olarak da tanımlanan ve internet üzerinden elektronik para alınıp satılan; BtcTürk, Paribu, Bitci, Paritex gibi çok sayıda bulunan sitelerle ilgili bir yasaklama kararına ise yer verilmiyor.

Kripto varlıkların kullanılacağı iş modellerinin geliştirilmesine de engel koyan yönetmelikle, bu alandaki teknoloji yatırımlarının da beklemeye alınacağı tahmin ediliyor.

KAYNAK : Milliyet/Mithat Yurdakul
YORUMLAR 50 TÜMÜ
  • Fırat 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin de Dijital parası olmalı. Hep yasak. Başlarlar iş işten geçince geriden geriye takibe.
    Cevapla
  • Ordunaryus 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar içerde yasaklanmali
    Cevapla
  • AsistanınBurda 3 yıl önce Şikayet Et
    dışardada yasaklanmalı haklısın türk lirasıyla gitmek lazım her yere dostum
    Cevapla
  • Bi saglik 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunca asi yapıldı iki haftadır kapanma yapılıyor nedense sayılar düşmesi gerekiyor ama daha çok cikiyor bu aşılar vurulan kişiyi koruyor diğerlerine yayıyor olmasin ha bu arada bursada romotolojiden randevu almak için 20 --30 gun donmaya randevu veriliyor saglik bakanligi aile hekim yönlendirmesiyle acil durumda hastane polikinlikleri beden randevusu hasta kabul etmiyor aile hekimi acil branş hekimi görmesi gerekiyor diyor ama randevu alması gerek alamıyor bunla ilgili biz düzenleme yapılmalı
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kripto para blockchain teknolojisinin sadece bi ürünü. Sanal karşılığı yok diyoruz fakat geleceğin teknolojisi bu. Yorumları okudum da dolar euro tl var diyorlar ne gerek var kripto ya. Karşılığı yok deniliyor soruyorum bu yazan arkadaşlara doğru kripto paranım karşılığı yok şimdilik peki doların 1971den beri karşılığı yok. Normalde merkez bankaları altın karşılığı para basar fakat Amerika'da dolar için böyle uygulama yok. İyice araştırıp anlayıp öğrenip yorumlar ve görüşler yapalım
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm merkez bankaları sadece abd bankası Fed değil tüm merkez bankaları karşılıksız para basıyor. Altın miktarı kadar para basma devri çoktan geride kaldı.
    Cevapla
  • DOBRA 3 yıl önce Şikayet Et
    iyide bu sanalparalar hep bahis reklamlarında boy gösterdi,o yüzden hiç güvenilir değil,hem zaten ileride dünyaca kabul edilmiş bir ödeme birimi olursa devletimiz zaten geçer,ama şu anlık sanal paralara girmek çok riskli
    Cevapla
  • Yorgun 3 yıl önce Şikayet Et
    İkin gün sonra başlarlar devlet paramızı ödesin diye ağlarlar humar oynarken helal haram demezler vesselam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR