Süveyş Kanalı krizi rotayı Türkiye'ye çevirdi! İki yeni deniz yolu belirlendi

Türkiye'yi Asya kıtasıyla Avrupa arasında yük taşımacılığında önemli uluslararası merkez yapacak iki yeni rota belirlendi ve çalışmaya başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2021 08:01 GÜNCELLEME 28.05.2021 08:56 EKONOMİ
Süveyş Kanalı krizi rotayı Türkiye'ye çevirdi! İki yeni deniz yolu belirlendi
Süveyş Kanalı krizi rotayı Türkiye'ye çevirdi! İki yeni deniz yolu belirlendi

Yeni yolların her ikisi de Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşen ulaştırma işbirliği sayesinde mümkün oluyor. Yük taşımacılığında Türkiye açısından ilk önemli gelişme Rusya'da Azak Denizi'ni Hazar Denizi'ne bağlayan Volgo-Donsk nehir kanalı işletmecisi "P&O Maritime Logistics" ile İzmit merkezli "DP World Yarımca" arasında ulaştırma anlaşması yapılması oldu.

İLK ALTERNATİF YOL

Anlaşmaya göre İzmit limanında gemilere yüklenecek konteynırlar, Karadeniz-Azak Denizi-Volgo-Donsk nehir kanalı-Hazar Denizi rotasıyla aktarma yapılmaksızın Orta Asya Cumhuriyetlerine ulaştırılabilecek.

Rus işletmecisinin açıklamasına göre; Orta Asya Türk Cumhuriyetleri Türkiye'nin en önemli ihracat rotalarından birisi. 2020 yılında Türkiye ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında ticari hacim 31 milyar dolar gerçekleşti. Rusya'daki nehir kanalları üzerinden ulaştırılacak yüklerin daha ucuza taşınacağı gibi bürokrasiyi de azaltmış olacak.

İKİNCİ ROTA DA TÜRKİYE'DEN GEÇİYOR

Türkiye'yi yük taşımacılığında önemli merkez yapacak ikinci önemli gelişme geçtiğimiz ay iki hafta boyunca kapalı kalan Süveyş Kanalı sayesinde gerçekleşti. Süveyş Kanalı'na saplanan "Ever Given" gemisi krizinden milyonlarca dolar zarar gören dünyanın en büyük yük taşımacı şirketlerinden Danimarka merkezli Maersk, alternatif rotaya yöneldi. Yapılan hesaplamalar neticesinde Asya'daki Uzak Doğu ülkelerinden konteyner yükünün Sibirya üzerinden taşınması daha hesaplı bulundu. Uzak Doğu ülkelerinden toplanan yükler Rusya'nın Japon Denizi kıyısındaki Primorye Limanı'na getirilerek buradan Trans-Sibirya demiryoluyla Novosibirsk'e ulaştırılacak ve devamında Güney Kafkaslar'a inerek Tiflis-Kars demiryoluyla Türkiye'ye ulaştırılacak.

YÜK YOLA ÇIKTI BİLE

Süveyş Kanalı'na alternatif güzergâh Maersk lojistik şirketi tarafından denenmeye başlandı bile. 24 Mayıs tarihinde 247 konteynerdan oluşan yük Rusya’nın Primorye Limanı gümrüğündan geçerek Türkiye istikametine yola çıktı. Yükün Avrupa ülkelerine dağıtımının yapılacağı İstanbul'a 25-30 gün içinde ulaşması bekleniyor. Örnek vermek gerekirse Tayvan veya Çin'den yola çıkan yük Süveyş Kanalı üzerinden İstanbul'a ulaşması 40-45 gün sürüyor. Sibirya üzerinden demiryolu ile yapılacak taşımacılığın fiyat olarak da Süveyş Kanalı’ndan yüzde 20 oranında daha ucuz.

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi / Nerdun Hacıoğlu
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • esra 3 yıl önce Şikayet Et
    aferın usaklar calısın boyle ıste sımdı kanal ıstanbul daha onemlı oldu ya neymıs meyveyı soymadan ıcınden ne cıkar bılınmezmıs he kardes...
    Cevapla
  • çağdışı 3 yıl önce Şikayet Et
    chp Türki cumhuriyetlerde temsilci atayacakmış neden mi. belli. kabul etmeyin diye. böyle bir muhalefet. fransızın kafası bile bu kadar düşmanlığa yetmiyor
    Cevapla
  • S.UYSAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Moskova açık mert düşman.BelliYüzyıllardır.Amerika gibi yüzüne gülüp pkkyı destekleyip bütün şer unsurlarala işbirliği yapmıyor.
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    'Yapılması planlanan kanal, İstanbul’dan değil de İzmit'ten Karadeniz'e açılsın. İzmit Körfezinden, Kiraz Çayın’dan D130 karayoluna kadar ilerler, D130 ve D605 Karayolunun hemen Doğusundan karayoluna paralel Kuzeye yönelerek Bıçkıdere Göleti, Gökçeören, istikametinden Karadeniz’e açılır. Belki biraz daha masraflı olur ama İstanbul’u büyük bir yükten kurtarır. Böylece 1-Karadeniz'den Marmara'ya akacak deniz akıntısı İzmit körfezini temizler. 2-İstanbul'un nüfus yoğunluğunu artırmaz. 3-İstanbul’un su ve yeşil alan kaybını önler. 4-Kanala karşı yapılan itirazlar büyük oranda ortadan kalkar. 5-Daha az asma köprü yeterli olur. 6-Genel manada İstanbul’a gelecek olan bütün yükleri ortadan kaldırır.
    Cevapla
  • Temel candan 3 yıl önce Şikayet Et
    Deprem bölgesi
    Cevapla
  • aliÖrgen 3 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul rant yeri orda yaşamıyorum ama bunu anlamamak için zeka problemi olması gerek
    Cevapla
  • Alikamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu güzel bir teklif ilk Osmanlı döneminde ortaya çıktığı hatta Sapanca ile körfezin birleştirilip Karadeniz bölgesinden İstanbul'a kereste taşındığı bilgileri vardi .
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten planlamsı yapıldı. Oda sırada
    Cevapla
  • aklınyolu 3 yıl önce Şikayet Et
    o iş geçti artık,istanbula kanal yapılyor.
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Kriz herkese yarar da bir vatandaşa yaramaz.
    Cevapla
  • selahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    gemi sahibi politikacılara yarar isim vermeye gerek yok
    Cevapla
  • 16brs59 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkese yarayan kriz , o herkes vatandaş değilmi. Yoksa sana yaramadığını mi düşünüyorsun yarın öbür gün oradan istifade ettiginiz zaman ve senin gibi düşünenler bu söylediklerinizden utanacakmısınız.
    Cevapla
  • karagöz 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim...vatandaşa yarayan bir uygulama yok...
    Cevapla
  • asd 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen. düşük fiyat, şirket sahibini daha çok zengin edecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR