Türkiye 710 milyar dolardan daha fazla pay alacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un, İstanbul Boğazı'nın güvenliği ile Uzak Doğu ve Batı arasında 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay almak için gerekli olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2021 17:53 GÜNCELLEME 08.07.2021 17:33 EKONOMİ
Türkiye 710 milyar dolardan daha fazla pay alacak
Türkiye 710 milyar dolardan daha fazla pay alacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Gençlik Kolları Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına katılarak, ulaştırma ve altyapı projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kanal İstanbul için tarihi gün! Başkan Erdoğan: Yeni bir sayfa açıyoruzKanal İstanbul için tarihi gün! Başkan Erdoğan: Yeni bir sayfa açıyoruz

2003'ten bu yana biten ve devam eden yatırımların toplam büyüklüğünün yaklaşık 1 trilyon 580 milyar liraya ulaştığını belirten Karaismailoğlu , "Bütünsel kalkınmayla 2003-2020 döneminde gerçekleştirilen yatırımlar, GSYİH'ye yüzde 3 katkı sağladı. Ayrıca 1 milyon 20 bin kişiye istihdam imkanı sağladık." ifadelerini kullandı.

"KANAL İSTANBUL, EKONOMİK KATKISI OLACAK ALTERNATİF SU YOLUDUR"

Kanal İstanbul Projesi'ne de değinen Karaismailoğlu, "45 kilometre uzunluğunda olacak Kanal İstanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkısı olacak alternatif su yoludur. Kanal İstanbul güzergahının yüzde 78'i doğal su yatağı. Diğer kalan yüzde 22'lik kısımda da ciddi bir toprak hareketi olacak." bilgilerini verdi.

Gelişen dünya ticaretinden Kanal İstanbul sayesinde alacakları payı artırmayı planladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, "Şu anda dünyadaki ticaret hacmi yük olarak 12 milyar ton. Bunun 1,7 milyar tonu Karadeniz havzasında dolaşıyor. Bu yükün miktarı 2030'da 25 milyar tona, Karadeniz etrafında ise 3,5 milyar tona çıkacak, ardından 2050'de 95 milyar ton, 2100 yılında da 150 milyar tona çıkması bekleniyor. Karadeniz'deki bu ticaret ağının tek çıkış noktası İstanbul Boğazı. Bizim bu ticari hareketliliğe hazır olmamız gerekiyor. 2030'da Karadeniz'de oluşacak 3,5 milyar tonluk ve ardından daha da büyüyecek ticarette Türkiye'nin söz sahibi olması gerekiyor. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'nın güvenliği ile Uzak Doğu ve Batı arasında şu anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gereklidir. Çünkü Türkiye, bu ticaretin tam ortasındadır. Bugün onlarca gemi, Marmara Denizi'nde Boğaz'dan geçmek için sıra bekliyor. Onların Marmara Denizi'nde yarattığı kirlilik, egzoz emisyonlarıyla çevre kirliliğine neden olması, şu anda konuştuğumuz müsilajın nedenlerinden bir tanesi. Denizdeki kirlilik, hareketsizlik ve deniz suyundaki sıcaklıkta burada her gün bekleyen onlarca geminin etkisi var." ifadesini kullandı.

France 24'ten Kanal İstanbul ile ilgili 'sifon' karalamasıFrance 24'ten Kanal İstanbul ile ilgili 'sifon' karalaması

"KANALIN ZEMİNİ DOĞAL TABAN OLACAK"

Kanal İstanbul’un zemininin beton olacağı yönündeki iddialara da cevap veren Karaismailoğlu, "Kanalın zemini doğal taban olacak. Sadece belli bölümlere sızdırmaz taban yapacağız. Geçmişte Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkanlar bugün Kanal İstanbul'a da karşı çıkan zihniyetti. Bugün Boğaz Köprüsü'nden 200 bin araç, ikinci köprüden 250 bin araç, üçüncü köprüden de 100 bine yakın araç geçiyor. O köprüler yapılmasaydı İstanbul trafiğini düşünebiliyor musunuz? Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu zihniyete karşı, bıkmadan aynı iradeyi göstererek bu büyük projeleri yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Kanal İstanbul için hatıra parasıKanal İstanbul için hatıra parası

KAYNAK : AA
YORUMLAR 62 TÜMÜ
  • Rahatsizlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbuldan hatta Turkiyedeki yatirimlarin tamamindan bir batili hacli siyonist emperyalist kafir bati rahatsiz birde Turkiyede olup hacli siyonist kafir emperyalist vatinin sadik usaklari ve onlarin pesinden millet ittifaki cok gidenler rahatsiz.....yasasin Cehennem
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamam inandık
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Sukurler olsun yine petrol bulduk
    Cevapla
  • Faran 2 yıl önce Şikayet Et
    sizin gibilere rağmen gemi yol alacaktır.
    Cevapla
  • Cem 2 yıl önce Şikayet Et
    Baslayin yapmaya ne bekliyorsunuz
    Cevapla
  • ErektusSOkares 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada ençok içinde Hain besleyen ülke Türkiye bu ülkenin haini bitmez şükürki Vatan Severleri de çok
    Cevapla
  • Cenk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR