Hal yasasında sona gelindi! Fiyatlar böyle düşecek
Uzun bir süredir üzerinde çalışılan hal yasasında artık geri sayım başladı. Tekelleşmeyi sonlandıracak ve aracıları da azaltacak düzenlemeyle birlikte sebze-meyve ticareti büyük bir değişim yaşayacak.
ABONE OLİki yıldan fazla süredir üzerinde çalışılan Hal Yasası’nda sona gelindi. Fiyat artışlarına karşı üretimden satışa maliyetleri azaltacak bir dizi tedbir öngörülüyor.
Ticaret Bakanlığı ile AK Parti kurmayları arasında yapılan son toplantılarda, sebze ve meyvelerin ticaretine ilişkin köklü dönüşümlerin hayata geçirileceği Hal Yasası’yla fahiş fiyat artışları ve fırsatçılığın önüne geçecek adımlar masaya yatırıldı.
YENİ HALLER AÇILACAK
Buna göre, öncelikle fiyatları etkileyen tekelleşmenin ortadan kaldırılması planlanıyor. Bu kapsamda, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde yeni hallerin açılması sağlanacak. Belediyeler bunu sağlayamazsa Ticaret Bakanlığı devreye girecek.
Stokçular kaçacak delik arayacak! Ceza üst sınırı artırılıyor
DAHA FAZLA TEKNOLOJİ
Hallerin modernizasyonu sağlanarak forklift kullanımının yaygınlaştırılması gibi teknolojiden daha fazla yararlanılması sağlanacak. Bununla maliyetlerin daha da azaltılması hedefleniyor. Ürünün tarladan raflara kadar takibini yapacak bir sistem oluşturulacak.
SOĞUK ZİNCİR İÇİN DESTEK
Yeni düzenlemeler ile sebze ve meyvedeki çürüme ve bozulma ile oluşan israfın asgari seviyeye çekilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda da soğuk zincir taşımacılığına destek verilmesi, kamyonların ‘frigo’ya dönüştürülmesi gündemde. Soğuk zincir ile tarladan sofraya kadar oluşan yüzde 30-35'lik ürün kaybı önlenecek.
HAL İÇİ SATIŞA YASAK
Fiyatların artmasına neden olan etkinlerden birinin de hal esnafının birbirine ürün satması olduğu değerlendiriliyor. Ürünlerin el değiştirmesinin fiyat artışını da beraberinde getirdiği belirtilirken, bunun önlenmesine yönelik bir adım atılabileceğine dikkat çekiliyor.
Üretici ürün getirebilecek
Ürün fiyatlarının belirlenmesindeki en önemli bir diğer kriter, nakliye ve komisyon ücretleri. Bu kapsamda, üretici birliklerini ürünleri doğrudan hallere taşımasına olanak sağlayacak şekilde güçlendirecek bir düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtildi. Böylelikle aracılar daha da azalacağı ve maliyet düşeceği için gıda fiyatlarının da düşeceği öngörülüyor.
-
N.Ozyurt 2 yıl önce Şikayet EtMadem hal yasası pahaliligi bitirecekti o halde niçin bu zamana kadar geciktiBeğen
-
Atar 2 yıl önce Şikayet EtDüşmezzzzzzBeğen
-
Kerem 2 yıl önce Şikayet EtFazla serbest piyasa bünyeye zarar. Birileri kendi aralarında anlaşırsa serbest piyasa zulme dönüşür.Beğen
-
2 yıl önce Şikayet EtFiyatlar üretimle düşer hal yasası ile düşmezBeğen
-
ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Etüretim var biz ürettiyimizi yerel pazarlarımızda satılmıyo benim 2021 ürünü a kalite 30 ton bal kabağının yarısı çürüdü 1.5 iki tl satamadık istanbul ankara 8 on tl den aşağı deyildi 2021 sezonu elma 2 üç tl soğan elli krş sarımsak 4 tl satamadık bizim halde 12 tane halci olmasına rağmen köylü üreticiden 1 kilo mal almıyor yerel pazarlar da mal kalkmıyor kucağımızda kalıyo çürüyor büyük şehir pazarları çks lı üreticilere serbes olsa tarladan bahçeden yüklediyimiz sebze meyveyi paza rlarız malımızı sonuçta yerel pazarlarda ömür tüketiyoruz karşılığını alamıyoruzBeğen
-
boyraz 2 yıl önce Şikayet Etya abicim akaryakıt gübre fiyatlarını düşürsünler bak fiyatlar nasıl düzelecekBeğen