''Devlet sırları'', milli ''Kaşif''le koruma altında! Dost ülkelere ihraç edilecek

Sondaj faaliyetlerinin başrol oyuncusu, su altı aracı "Kaşif 3" kritik sondaj görevine hazır. "Devlet sırları" koruma altına alan "Kaşif", dost ve kardeş ülkelere ihraç edilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2022 10:07 GÜNCELLEME 03.09.2022 10:07 EKONOMİ
''Devlet sırları'', milli ''Kaşif''le koruma altında! Dost ülkelere ihraç edilecek
''Devlet sırları'', milli ''Kaşif''le koruma altında! Dost ülkelere ihraç edilecek

Sondaj faaliyetlerinde de Türkiye'nin denizlerdeki eli, kolu ve gözü: 3 bin metre derinlikte 24 saat çalışabiliyor. İnsansız su altı araçlarının üçüncüsü Kaşif, Fatih ve Kanuni sondaj gemilerinin çalışmalarında da kritik görevleri yerine getirdi. Abdülhamid Han'da göreve başlamak üzere bugün yola çıkacak.

'DEVLET SIRRI' NİTELİĞİNDEKİ BELGELER GÜVENDE

TRT Haber'in haberine göre; Kaşif-3 Milli yazılımı sayesinde ambargolardan etkilenmiyor, sondaj faaliyetlerinin en hassas bilgilerine erişebiliyor. Tamamen yerli ve milli olması kritik bilgilerin başka ülkelerin eline geçmesini engelliyor. İşte bu nedenle Kaşif, Türkiye'nin sondaj faaliyetlerinde belki de 'devlet sırrı' niteliğindeki bilgi ve görüntülerin 'içeride' kalmasını sağlıyor.

Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Kaşif'in yerli ve milli yazılımlar üzerinden kontrol edilmesinin avantajlarını şöyle anlattı:

"Burada her üründe yerliliği artırıyoruz. Temelde odaklandığımız kısım işin beyniydi. Yani su altı robotun üzerindeki tüm elektronik kartlar ve yazılımlar yerli ve milli olarak geliştirildi. Alınan tüm bilgiler yerli ve milli yazılımlar üzerinden kontrol edildiği için hiçbir şekilde dışarıya sızma ihtimali yok. Tamamen ülkemizin kontrolünde. Burada 1 milyon satırın üzerinde kaynak kodu bulunmakta sistem içerisinde."

GAZ ÇIKTIKTAN SONRA DA ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENİYOR

Türkiye'nin Mavi Vatan'da bulduğu gazların kıyıya getirilme sürecinde de Kaşif'in çok önemli görevleri var.

Bakım, Kaşif'in en önemli görevinin güvenliği sağlamak olduğunu söyledi:

"Su altındaki sondaj platformunun ihtiyaç duyduğu görüntüleme faaliyetlerini robotumuz yapmaktadır. Canlı olarak kuleye bilgileri aktarmaktadır. Bunun haricinde aşağıda kesme biçme, kuyubaşı temizleme, conta değiştirme gibi faaliyetleri yine Kaşif su altı robotu yapmaktadır. En kritik görevlerinden bir tanesi de, sondaj yapılırken, aşağıda kuyunun üzerinde patlama önleyici sitem bulunmaktadır 'bio-p' ismi verilen. Bu acil durumlarda herhangi bir kaza durumu olduğu zaman bunu en son kapatan, güvenliği sağlayan sistem de yine su altı robotumuz Kaşif'tir."

KAŞİF-3'ÜN EN DİKKAT ÇEKİCİ FARKLARINDAN BİRİ DE HİBRİT MOTORA SAHİP OLMASI

Armelsan Genel Müdür Bakım, Kaşif'in Mavi Vatan'da sadece araştırma çalışmalarında değil, gaz çıktıktan sonra da önemli görevler üstlendiğini vurguladı:

"Burada su altında yapılan tüm faaliyetlerde her gemide rov'ler farklı fonksiyonlar yerine getiriyor. Mesela boru yerleştirilirken borunun doğru şekilde yerleştirildiğinin kontrolü de rov'ler tarafından yapılıyor. Kuyu etrafında yapılacak bir çalışma varsa yine bunun gerçekleştirilmesi su altı robotları tarafından yürütülüyor. Gaz ülkemize ulaştıktan sonra da bu boru hatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, herhangi bir çatlak vesaire durumunda bunların onarılması yine sualtı robotları tarafından yapılacak."

"BU ROBOTUN İHRACATI KONUSUNDA GÖRÜŞMELERİMİZ VAR"

Bakım'a göre, Kaşif'in ihracat potansiyeli de çok yüksek:

"Dost ve kardeş bazı ülkelerimize ve yine Orta Doğu'da faaliyet gösteren bazı ülkelerle bu robotun ihracatı konusunda görüşmelerimiz var. Devletimizin inisiyatifiyle yeni bir sistem yapıldı. O yüzden teknolojide ülke olarak öncü durumdayız. Büyük yabancı robot üreticilerinin bile bu kadar aktif olarak bir hibrit su altı robotu kullanımı yok. O yüzden pazarda iddialı durumdayız."

Güçlü itiş gücüne sahip Kaşif'in her üretiminde millilik oranı arttı. Dördüncü Kaşif'in üretim çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

KAYNAK : TRT Haber
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi düşünmüşsünüz. Adamlar daha sondaj yapmayı, petrol bulmayı bilmeyen ülkeler, neredeyse uydudan petrol alanlarını tarayamamışlar. Siz bulduklarınızı gizleyin. Ne saf memleket. Google Earth'ten Genelkurmayın resmini gör, yanındaki telde fotoğraf çekmek yasaktır yazsın. Bu kafa, millilik reklamı yapıyor, saflar da yiyor işte. Milli kilise yaptık deseler, ha milliymiş sorun yok diyecek alanda, Reis sen 20 değil 200 sene yaşasan iktidarda kalırsın.
    Cevapla
  • hastürk 1 yıl önce Şikayet Et
    senin kafa 1 milyon ? o kafayla yorum yazmaya utanmadınmı bay çok bilmiş :))
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR