Hazırlıklar tamam: Kaşif-3, Yörükler-1’de göreve başlayacak!
Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinin kritik oyuncularından Kaşif insansız su altı robotunun son üyesi Kaşif-3, Abdülhamid Han gemisi için yola çıkıyor.
ABONE OLSondaj faaliyetlerine devam eden Abdülhamid Han gemisine yeni bir oyuncu daha katılıyor. Yazılımı ve elektronik kartları tamamen Türk mühendislerce geliştirilen Kaşif insansız su altı robotu ailesinin son üyesi Kaşif-3 önümüzdeki günlerde Yörükler-1’de göreve başlayacak.
DÜNYADA SAYILI ÜLKEDE VAR
Armelsan imzalı Kaşif, binlerce metre derinlikte çok kritik operasyonlara imza atabilen bir su altı robotu. Ailenin ilk üyesi Kaşif-1, Fatih Sondaj Gemisi’nde yaklaşık iki senedir çalışıyor. Kaşif-2 ise Kanuni Sondaj Gemisi’nde önemli görevler üstlendi.
Türkiye’nin sondaj faaliyetleri Abdülhamid Han gemisiyle yeni bir evreye geçince Kaşif de çok daha gelişmiş bir versiyonla karşımıza çıktı. Dünyada 3 ya da 4 ülkenin sahip olduğu hibrit motor teknolojisiyle üretilen Kaşif-3 sahip olduğu diğer kabiliyetlerle de dikkat çekiyor.
''Devlet sırları'', milli ''Kaşif''le koruma altında! Dost ülkelere ihraç edilecek
''Devlet sırları'', milli ''Kaşif''le koruma altında! Dost ülkelere ihraç edilecek
Kâşif robotu Abdülhamid Han ile birlikte Akdeniz’e açılmaya hazırlanıyor
KRİZ ANINDA SAHAYI EN SON O TERK EDECEK
Sahip olduğu robotik kollar, yüksek çözünürlüklü kamera ve gelişmiş yazılımıyla kritik görevler üstlenen Kaşif-3 temel olarak su altındaki sondaj platformu için oldukça önemli. Binlerce metrede elde ettiği görüntüyü ve verileri anlık olarak kuleye yani ana gemiye aktarıyor. Denizin altında kesme-biçme, conta değiştirme, kuyu başı temizliği gibi faaliyetleri yine Kaşif yapıyor.
KAŞİF-3 İLK KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Kaşif’in üstlendiği görevleri anlatırken ilginç bir bilgi daha veriyor. Eğer sondaj alanında işler istenildiği gibi gitmez ve sıkıntılı bir süreç gelişirse de sorumluluk Kaşif’te oluyor.
Daha net bir ifadeyle, sondaj yapılırken aşağıda herhangi bir patlama ya da kaza durumu olursa o kuyunun güvenli bir şekilde kapatılması Kaşif’in görevi.
KÜRESEL ENERJİ KRİZİ SONDAJIN ÖNEMİNİ ARTIRDI
Ukrayna-Rusya savaşı küresel enerji piyasalarında neredeyse tüm dengeleri alt üst etti. Özellikle Rusya’nın arz konusunda sergilediği tutum başta Avrupa olmak üzere kimi bölgeler için alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Haliyle son dönemlerde neredeyse tüm ülkeler bir şekilde kendi enerjilerini üretebilme noktasında adım atma niyetinde. İlk etapta kapatılan madenlerin yeniden işlerlik kazanması, nükleer santrallere dönüş gibi hamleler akla ilk gelenler olsa da sondaj faaliyetlerine hız vermek isteyenlerin sayısı da hiç az değil.
Bu noktada sadece sondaj gemilerinin değil Kaşif gibi sistemlerin de önemi artıyor. Genel Müdür Can Emre Bakım’a Kaşif’in ihracat potansiyelini de soruyoruz. Kaşif 3 ile yabancı ülkelerin dikkatini ciddi şekilde çektiklerini söyleyen Bakım, yakın zamanda dost ve kardeş ülkelerden ihracat haberleri duyulabileceği bilgisini veriyor.
KRİTİK BİLGİLERİ DIŞARI SIZMIYOR
Kaşif su altı robotu ailesinin her serisinde yerlilik oranı daha da artıyor. Genel Müdür Bakım’ın üzerinde durduğu konulardan biri de platformun yerli ve milli olması detayı.
Bilindiği üzere bir ülkenin politikalarını doğrudan etkileyebilecek projelerindeki veriler çoğu zaman ‘devlet sırrı’ niteliğinde oluyor. Sondaj faaliyetlerinde de hangi alanda, kaç metre derinlikte, ne kadarlık bir rezerv bulunduğu gibi bilgiler bu kapsama giriyor.
İşte bu nedenle Türkiye’nin sondaj gemilerinde tamamen yerli ve milli insansız su altı robotlarının kullanılması büyük önem taşıyor.
Can Emre Bakım da Kaşif ile bu sorunun önüne geçildiği bilgisini paylaşıyor ve “Kaşif aslında çok önemli görevleri yapmakla kalmıyor, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinde belki de ‘devlet sırrı’ niteliğindeki bilgi ve görüntülerin de ‘içeride’ kalmasını sağlıyor” diyerek süreci özetliyor.
-
Deli dumrul 2 yıl önce Şikayet EtKAŞİF3 tüm chpkk ve ip lilerden meralden kemalden daha değerli şuan. vatanına hizmet ediyor, elçilerin eteğini öpmüyor abd ingiliz mandası değil hamdolsun biz yaptık bu robotu.Beğen
-
hakan 2 yıl önce Şikayet Etyörükler kuyusundan bir şey çıkmadımı haber yokmuBeğen Toplam 7 beğeni
-
Sezai kılıç. 2 yıl önce Şikayet EtVar,hatta daha derine dalanı bile var.ayrıca bunun yüzde kaçı yerli malzemesi var maximum yüzde 40 tır.Beğen Toplam 3 beğeni
-
SEYİT 2 yıl önce Şikayet EtZoruna gitti heralde. Yapacak birşey yok.Beğen Toplam 19 beğeni
-
hakan 2 yıl önce Şikayet Etneden zorunuza gidiyor ülkenin bir şeyler başarması veya sen kimin uşagısı ingilizsen sahibinde öldü haberin olsunBeğen Toplam 27 beğeni
-
Hakkı şengül. 2 yıl önce Şikayet EtBen en az 20 ülke sayarım, var bunlardan.Abartmayın.önemli olan sen bu aleti ilk bulanmısın.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Sefa 2 yıl önce Şikayet EtBizim yerli ve milli olarak üretip kullanmamız ın bir anlamı yok yani öylemi. Milyon dolarlar verip dışarıdan ithal etsek daha iyi idi değil miBeğen Toplam 19 beğeni