"Ordu melocan kavurması" coğrafi işaretle tescillendi

Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden "Ordu melocan kavurması"na coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2022 21:25 GÜNCELLEME 28.09.2022 21:25 EKONOMİ
"Ordu melocan kavurması" coğrafi işaretle tescillendi
"Ordu melocan kavurması" coğrafi işaretle tescillendi

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle Ordu melocan kavurmasının, Türk Patent ve Marka Kurumunun 11 Eylül 2022 tarihli kararıyla coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiği belirtildi.

Ordu melocan kavurmasının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısının 10'a çıktığı aktarılan açıklamada, daha önce Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu yayla pancarı (dürme) turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Ordu kivisi, Ordu tostu, Yalıköy köftesi, Ordu taflan turşusu ve Ordu sakarca mıhlamasının tescillendiği kaydedildi.

Açıklamada, melocanın, ormanlık arazilerin çalılık bölgelerinde doğal yetişen sarılıcı, tırmanıcı, dikenli ve çok yıllık bir bitki olarak bilindiği belirtilerek, bitkinin, nisan-mayıs aylarında başlayıp eylül sonuna kadar devam eden dönemde hasat edilen genç sürgün uçlarının taze, konserve veya salamura olarak kullanıldığı bildirildi.

Ordu melocan kavurmasının geçmişinin ise Osmanlı dönemine dayandığına işaret edilen açıklamada, "Genellikle ana yemeğin yanında tüketilmesine rağmen ana yemek olarak da yenilebiliyor. Melocan kavurması ayrıca Ordu'da bahar aylarında düzenlenen festival ve şenliklerde yoğun ilgi gören yemeklerin arasında ilk sırada yer alıyor." ifadesine yer verildi.

KAYNAK : AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi de ben kel simidi kastamonunun diye biliyorum (susamsız simizt)
    Cevapla
  • Selime 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok ayıp yaHu,her biri ayrı ayrı güzel ucun dede az da olsa kaldım yaşadım memleketinizin kıymetini bilin fahri hemşehrinizim,masmavi deniz sabah gün doğmadan ALLAH im bu ülkeyi korusun inşa ALLAH
    Cevapla
  • ağa 1 yıl önce Şikayet Et
    Asıl kökleri bafradan gelir giresunlar herşeyi kıskanır kendilerin sanır
    Cevapla
  • Erdal 1 yıl önce Şikayet Et
    giresunun neyi varsa ordu sahiplendi findik melocan fiskobirlik havaalani susamsiz simidi rize bakalim bize ne kalacak bizim millet vekillerimiz ne halt yiyor merak ediyom yakaindazaten giresun diye bir il olmayacak galiba oldu olacak orduya yada trabzona baglansin tam olsun
    Cevapla
  • enişte 1 yıl önce Şikayet Et
    yues boş konuşma , trabzon rum , yani yunan sömürgesi ikendi dediğin. Yavuz Sultan Selim han zamanında alındı ve giresun hep kirazun olarak vardı.
    Cevapla
  • Yues 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden Trabzon'a bagliydinizz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR