Almanya ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü

Almanya ekonomisi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 0,4 küçüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 24.11.2023 12:13 GÜNCELLEME 24.11.2023 12:13 EKONOMİ
Almanya ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü
Almanya ekonomisi yüzde 0,1 küçüldü

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Alman ekonomisine ilişkin yılın 3.çeyreğini kapsayan nihai büyüme verilerini açıkladı. Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 geriledi. Böylece Destatis, 30 Ekim’de öncü verilerle açıkladığı yüzde 0,1 küçülmeyi teyit etti.

Avrupa'nın en büyük, dünyanın 4. ekonomisi olan Almanya ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde büyüme gösteremezken, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 genişlemişti.

Destatis Başkanı Ruth Brand, “2023 yılının ilk yarısında görülen zayıf ekonomik gelişmenin ardından Alman ekonomisi yılın ikinci yarısına hafif bir performans düşüşüyle başladı.” ifadesini kullandı.

Ülkenin GSYH’si geçen yılın 3. çeyreğine göre ise yüzde 0,4 daraldı. Çeyreklik bazda ele alındığında, GSYH’ye özellikle hane halkı tüketim harcamalarından olumsuz katkı geldi. 3. çeyrekte özel harcamalar bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 düşerken, kamu harcamaları yüzde 0,2 arttı.

Makine ve ekipman harcamaları yüzde 1,1 ve inşaat yatırımlarında yüzde 0,4 artış gözlemlendi. Aynı dönemde mal ve hizmet ihracatı da yüzde 0,8 düştü.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ekonomisinin zayıf dış talep ve geçen yılki enerji fiyatlarındaki şokun sonuçlarının üretimi yavaşlatması nedeniyle 4. çeyrekte küçülmesini bekliyor.

Eğer Alman ekonomisi son çeyrekte küçülürse, art arda iki olumsuz çeyrek olarak daralarak teknik resesyona girmiş olacak.

Hükümet, 11 Ekim'de bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan büyüme beklentisini küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle eksi yüzde 0,4 olarak güncellemişti.

Uluslararası Para Fonu da Almanya için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e indirerek, bu yıl küçülen tek gelişmiş ülkenin Almanya olacağını bildirdi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR