Bakan Kacır'dan gençlere Adana çağrısı!

Gazetecilerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi, teknoloji ve uzay teknolojilerine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler paylaştı. Bakan Kacır, TEKNOFEST'in bu yıl Adana'da yapılacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2024 14:22 GÜNCELLEME 10.01.2024 15:34 EKONOMİ
Bakan Kacır'dan gençlere Adana çağrısı!
Bakan Kacır'dan gençlere Adana çağrısı!

Sanayi Ve Teknoloji Bakanı  Mehmet Fatih Kacır’ın aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7.com yazarı Mehmet Acet’inde yer aldığı basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Sanayi, teknoloji ve uzay çalışmaları hakkında bilgiler veren Bakan Kacır'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

497 SANAYİ SİTESİ

Bir yandan endüstri bölgeleriyle, bir yandan organize sanayi bölgeleriyle Türkiye’de planlı sanayi alanlarını büyütürken, elbette özellikle KOBİ’lerimizin bulunduğu sanayi sitelerinin gelişimini de sürdürüyoruz. Bu yıl 4 sanayi sitesini daha tamamladık ve şimdiye dek desteklediğimiz 497 sanayi sitesinde de 488 bin kişi istihdam ediliyor.

YENİ SANAYİ HAVZALARI

Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi yeni sanayi havzalarıyla tanıştıracağız. Ve burada aslıda kamunun diğer altyapı yatırımlarında olduğu gibi, nasıl dünyanın en büyük havalimanlarını, dünyanın en büyük köprülerini, dünyanın en büyük şehir hastanelerini hızla ülkemize kazandırdıysak, dünyanın en büyük, en gelişmiş sanayi bölgelerini, endüstri bölgelerini de kamu-özel iş birliği yöntemiyle hızla Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyoruz. Bu, bu alanda getirdiğimiz önemli bir yenilik olacak. Sadece milli bütçe imkanlarıyla değil, özel sektör yatırımlarının önünü açtığımız kamu-özel iş birliği modelleriyle Türkiye’de büyük ölçekli endüstri bölgeleri kurmaya önümüzdeki dönemde başlayacağız. Özellikle Marmara Bölgesi’ndeki sanayi yükünü Orta Anadolu’ya, Samsun’dan Mersin’e orta hatta hızla taşımayı hedefliyoruz. Bunun için Konya, Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve elbette deprem bölgesinde kurduğumuz yeni sanayi alanları önümüzdeki dönemde sanayimizin büyüdüğü alanlar olacak.

1116 PROJEYE, 3.2 MİLYAR LİRA DESTEK

Bakanlığımızın koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren kalkınma ajanslarında bölgesel kalkınma amaçlı 1116 projeye 2023 yılında 3,2 milyar lira destek sağladık, toplam 4,2 milyarlık kaynağı eş finansmanla birlikte harekete geçirmiş olduk. Yine uluslararası fonlardan 200 milyon avro bütçeli projeleri de geçtiğimiz yıl devreye aldık.

7600 GENCİN İSTİHDAMI

2023’te genç istihdamı öncelikli temamızdı, 7600’e yakın gencin doğrudan istihdamını kalkınma ajansı projeleriyle sağladık. 2024 yılında 5,5 milyar liralık kaynakla 7 milyar liranın üzerinde bütçeye sahip bölgesel kalkınma projelerini hayata geçireceğiz. 632 milyon dolarlık dış finansmanı yine bölgesel kalkınma amaçlı projelerde kullanacağız.

ÇALIŞAN VE ÜRETEN GENÇLER PROGRAMI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışan ve üreten gençler programında yatırımları tamamlayacağız, bu yıl 55 bin genç ve kadın emekçimizin bölgesel kalkınma projelerinde istihdamını sağlayacağız.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ

2024 yılının teması da kalkınma ajanslarında kadın girişimciliği ve kadın istihdamı olacak. Malumunuz halihazırda Türkiye’de halen kadınların iş gücüne katılımı istediğimiz düzeyde değil, kadınların iş gücüne katılımını ve kadın girişimciliğini bölgesel kalkınma projelerinde önceliklendireceğiz.

GÜÇLÜ DESTEK

Atacağımız bir başka yeni adım, milli teknoloji hamlesi programına çok benzer şekilde güçlü destekler sunduğumuz ve her bölgenin yerel değerlerinin ulusal kalkınmaya hizmet etmesini sağlamayı hedeflediğimiz bölgesel kalkınma hamlesi programını başlatmak olacak.

BÖLGESEL KALKINMA

Yine nasıl teknoloji tarafında ürünler ve teknoloji başlıklarıyla yatırımcıların karşısına çıkmışsak, bölgesel kalkınma hamlesi programında da hangi bölgede hangi yatırım başlıklarının öncelikli olduğunu değerlendirdiğimizi yatırımcılara ilan edeceğiz ve bu başlıklarda başvuracak yatırımlara yine ileri düzeyde destekler, teşvikler sunacağız.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Dijital dönüşüm önümüzdeki dönemde güçlü şekilde desteklediğimiz bir alan olacak. Geçtiğimiz aylarda Dijital Avrupa programına katıldık, 8 milyar avro bütçeli bu program vesilesiyle Türkiye’nin hem yeni dijital altyapılar kurmasını sağlayacağız, hem de Türk teknoloji girişimcilerinin, bilim insanlarının, araştırmacılarının Avrupa’da kurulu altyapılardan, dijital inovasyon merkezlerinden doğrudan yararlanmasına olanak tanıyacağız.

YALIN ÜRETİM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Hem yalın üretim, hem dijital dönüşüm konusunda özel sektörü desteklediğimiz model fabrikaların sayısını da 8’den 14’e çıkartacağız. İkiz dönüşümün diğer unsuru yeşil dönüşüm. Burada da yeşil OSB projesini Dünya Bankası kaynaklarıyla hayata geçiriyoruz. 300 milyon dolar bütçeli bu proje kapsamında, ileri atık su arıtma tesisleri, suyun geri kazanımı, yenilenebilir enerji yatırımları, sıfır atık, biyogaz tesisi gibi projeleri destekliyoruz, halihazırda 40 OSB projesine bu başlıkta destek veriyoruz.

450 MİLYON DOLAR BÜTÇELİ YEŞİL SANAYİ PROJESİ

Yine Dünya Bankası kaynaklarıyla 450 milyon dolar bütçeli yeşil sanayi projesini başlattık, bu bütçenin 250 milyon dolarını KOSGEB, 175 milyon dolarını TÜBİTAK eliyle sanayicilerimize kazandıracağız.

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN YOL HARİTASI

Demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde yeşil dönüşüm yol haritalarını hazırladık. Bu sektörler Avrupa Birliği sınırda karbon düzenlemeleri mekanizması kapsamında öncelikli olarak yeşil dönüşümü gerçekleştirmek zorunda olduğumuz sektörler. Bu sektörlerde bir yandan yeşil dönüşüm yatırımlarını gerçekleştirirken, diğer tüm alanlarda olduğu gibi diğer yandan da mutlaka yeşil dönüşüm teknolojilerini yerli ve milli olarak geliştirmeye gayret edeceğiz.

107 BİN İŞLETME, 18 MİLYAR LİRA DESTEK

KOSGEB bu yıl 107 bin işletmeye 18 milyar lira destek sağladı. Bu desteğin çok önemli bir bölümünü deprem bölgesinde Dünya Bankası’yla birlikte hayata geçirdiğimiz deprem sonrası KOBİ’lerin canlanması projesi kapsamında 39 bin 680 işletmeye 12,8 milyar lira kaynak sağlayarak gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki uygulamamızda sunduğumuz bu kaynak 2 yıl geri ödemesiz, 3’üncü yıl da faizsiz şekilde geri ödenecek halde KOBİ’lerimize sağlanmış oldu.

DEPREM SONRASI ACİL DESTEK

Deprem bölgesinde 6 bin 924 işletmeye deprem sonrası acil destek kredisi desteği verdik, 566 milyon lira faiz ve kâr payı desteğiyle 2,37 milyar lira krediye erişim imkanı sağlamış olduk. KOSGEB’de önümüzdeki dönemde destekleri yalınlaştıracağız, daha sade programlara daha hızlı erişim imkanları getireceğiz ve KOSGEB personellerimiz haftanın bir günü ofisleri kapatacaklar, KOBİ’lerin yanında sahada olacaklar. Bu uygulamayı da geçtiğimiz hafta başlattık ve bundan böyle Türkiye’nin 81 şehrinin tümündeki KOSGEB ofislerini haftada bir gün sadece nöbetçi personelle çalıştıracağız, diğer tüm personelimizi sahada KOBİ’lere ziyarete yönlendireceğiz. Böylelikle KOBİ’lerin talep ve beklentilerini doğrudan takip etme imkanına sahip olacağımız gibi, yaptığımız çalışmaları, yürüttüğümüz programları da doğrudan KOBİ’lere anlatıyor, aktarıyor olacağız.

AR-GE EKOSİSTEMİ

TÜBİTAK enstitülerini Ar-Ge ekosistemiyle bütünleştireceğiz. Özellikle Türkiye’nin sahip olduğu Ar-Ge kapasitesini hem özel sektör, hem üniversite tarafında TÜBİTAK enstitüleriyle daha yoğun bir iş birliğine yönlendireceğiz. Bu yıl TÜBİTAK 180 üniversitenin 5 bin 33 projesine 3,4 milyar lira destek verdi. 2 bin 635 firmanın 3 bin 269 projesine 2 milyar lira kaynak sağladık. Yine 56 bin 987 bilim insanı ve gence 2,3 milyar lira burs ve destek sağladık.

BİLİMİ TOPLUMLA BULUŞTURUYORUZ

2023 TÜBİTAK’ın 60 yılıydı. AK Parti iktidara geldiği yıl TÜBİTAK’ın 39. yılıydı, TÜBİTAK 39. yılında Türkiye’de sadece bin bilim insanı ve öğrenciye destek veriyordu. Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 56 bin 987 bilim insanı ve gence destek verdi, yani 57 misline çıktı TÜBİTAK’ın desteklediği bilim insanı ve genç sayısı. Bu aslında bizim bilim ve toplum yaklaşımımızın da en somut örneklerinden biridir. Bilimi sadece seçkin bir grubun dahil olduğu bir süreç olarak görmüyoruz. Bilimi toplumla buluşturmayı, bilimsel destekleri yaygınlaştırmayı her daim önemsiyor, önceliklendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de TÜBİTAK’ın hem üniversitelere ve şirketlere, hem de bilim insanlarına ve öğrencilere sunduğu destekler artarak devam edecek.

YAPAY ZEKA

Son dönemde yapay zeka ekosistem çağrılarına çıktık, bu çağrılar kapsamında 27 projeye destek verdik. Yapay zeka geliştiricilerle yapay zeka kullanıcısı kurumları ve firmaları bir araya getiriyoruz. Kamu yapay zeka ekosistem çağrısıyla da kamunun sahip olduğu büyük veriyi yapay zeka geliştiricilere açmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği programlarında son yıllarda çok başarılı neticeler elde etmeye başladık. Ufuk 2020 programında ilk kez bir çerçeve programında Türkiye’nin sunduğu katkıdan daha fazlasını araştırma-geliştirme projelerimize kazanmayı başardık. Şimdi Ufuk Avrupa Programında başarı çıtası yükseldi, 2023 yılında 699 Türk ortağın yer aldığı 425 proje 249,5 milyon avro hibe aldı ve bu projelerden 39’unda Türk kuruluşları koordinatörlük rolü üstlendi.

İLK HİDROJEN PLATFORMU

TÜBİTAK’da, milli muharip uçağı Kaan’ın yazılımlarını ve donanımlarını geliştiriyoruz. TÜBİTAK, Türkiye’de ilk hidrojen platformunu, yeşil hidrojen üretim tesislerinin kuruluşunu gerçekleştiriyor. TÜBİTAK, uluslararası iş birliklerine imza atıyor, Türk teknoloji girişimcilerini ve araştırmacılarını uluslararası süper bilgisayar altyapıları gibi altyapılardan yararlandırıyor. Türkiye’nin ilk hidrojen motorunu geçtiğimiz yıl TÜBİTAK geliştirdi. Milli ana hat lokomotifimiz Eskişehir 5000’i TÜBİTAK raylara indirdi. İlk hava hava füzelerimiz Bozdoğan’ı ve Gökdoğan’ı TÜBİTAK geliştirdi. Yine siper uzun menzilli hava savunma sistemimizde de TÜBİTAK, ROKETSAN ve ASELSAN’la birlikte çalışıyor. Yine elektronik destek ve elektronik harp sistemleri konusunda da TÜBİTAK, Hava Kuvvetlerimize ve şimdi de artık insansız hava araçlarımıza destek veriyor.

YENİ KALİTE ALTYAPISI

TSE’yi güçlendiriyoruz, Ankara’da çok büyük bir yeni kalite altyapısı kuruyoruz yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip bir kalite ve standart altyapısını Ankara’ya kazandırıyoruz.

DEPREM BÖLGESİ KOBİ’LERİ

KOSGEB, Dünya Bankası kaynaklarıyla ve şimdi Japon Kalkınma Ajansı iş birliğiyle deprem bölgesindeki KOBİ’lerimize sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz kredi imkânları sunuyor ve sadece 2 ay içerisinde 39 bin 680 KOBİ’ye deprem bölgesinde 12,8 milyar lira kaynak sağladık -Kasım ve Aralık aylarında-.  Kalkınma ajanslarıyla deprem bölgesinde üretim tesisleri, sosyal girişimcilik merkezleri, kalıcı işyerleri kurduk. 51 projeye 770 milyon lira kaynak sağladık, aynı zamanda tüm kalkınma ajanslarımızdan, deprem bölgesindeki kalkınma ajanslarımıza kaynak aktardık ve 192 proje, 2,25 milyar liralık kaynakla afet sonrası toparlanma amaçlı olarak gerçekleştirildi.

Deprem bölgesinde malumunuz 200 bine yakın konut hızla hak sahiplerine teslim edilecek, ama mutlaka deprem bölgesinde sanayi yatırımlarını da hızlandırmalıyız. Ekonominin çarklarını güçlü şekilde döndürmeliyiz. Bunu yapabilmek adına sanayi sitelerini ve organize sanayi bölgelerini deprem bölgesinde inşa ediyoruz. Hâlihazırda 26 milyar lira yatırım tutarına sahip 49 yatırım projesini deprem bölgesinde gerçekleştiriyoruz. Bir yandan da özel sektörün sanayi yatırımlarını deprem bölgesinde teşvik ediyoruz.

654 YATIRIMA TEŞVİK

Şu anda Türkiye’de en yüksek düzeyde yatırım teşviki verdiğimiz şehirler, deprem şehirlerimiz ve bu teşvikler sayesinde deprem bölgesinde 100 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip 31 bin 243 istihdam sağlayacak 654 yatırıma teşvik belgesi düzenledik. Halihazırda devam edemeyecek duruma gelmiş, depremde sıkıntı yaşamış yatırımlar için de 1.222 yatırımı tamamlanmış saydık ve diğer devam etmekte olan yatırımların da sürelerini uzattık. Türkiye’de en ileri düzeyde yatırım teşviklerini deprem bölgesindeki yatırımlara sunduk ve 11 ayda 100 milyar lira yatırım tutarına sahip 31 bin 243 kişiye istihdam sağlayacak 654 özel sektör yatırımına teşvik belgesi düzenledik. Bu aslında bu bölgenin ne kadar hızlı ayağa kalkacağının öncü sinyalidir ve bu bölgenin yeniden ayağa kalkacağına ilişkin özel sektörün sahip olduğu kuvvetli inancın da göstergesidir. Önümüzdeki dönemde inşallah bu yatırımların açılışını bir-bir gerçekleştireceğiz.

TEKNOFEST

TEKNOFEST, 2023’te yeni rekorlara imza attı. İstanbul’da, Ankara’da ve İzmir’de TEKNOFEST’ler düzenledik. Cumhuriyet’imizin 100.yılında 3 büyük TEKNOFEST’i, 3 büyük şehrimizde gerçekleştirdik. 4,5 milyon misafire ev sahipliği yaptık, 337 bin takımda 1 milyon genç TEKNOFEST yarışmalarına katıldı, bu dünyada eşi benzeri olmayan bir iş. Yani dip dalga deniliyor ya, gerçek bir toplumsal dip dalga aslında TEKNOFEST meydanında var. Biz ilk TEKNOFEST’i Nisan’da İstanbul’da düzenledik, o da hemen bir polemik konusu oldu hatırlayın, neden seçimden önce TEKNOFEST düzenliyorsunuz dediler. Hâlbuki biz Cumhuriyetimizin 100.yılı için 3 TEKNOFEST planlamıştık, her yıl normalde bir TEKNOFEST gerçekleştiriyoruz, ama 2023’te 3 büyük şehrimizde 3 TEKNOFEST düzenleyelim demiştik ve o zaman söylediğimiz gibi seçimden önce de TEKNOFEST düzenledik, seçimden sonra da TEKNOFEST düzenledik, bundan sonra da TEKNOFEST düzenlemeye devam edeceğiz. TEKNOFEST, Türkiye’nin teknoloji girişimlerinin kuluçka merkezidir, Türkiye’nin girişim fabrikasıdır. TEKNOFEST yarışmalarına katılan binlerce genç şimdi artık teknoloji girişimleri kuruyorlar, girişimlerini büyütüyorlar, ihracat yapıyorlar, değer yaratıyorlar.

HERKESİ ADANA’YA BEKLİYORUZ

Önümüzdeki dönemde inşallah TEKNOFEST’lere devam edeceğiz ve bu yıl herkesi Adana’ya bekliyoruz. Başta sizi elbette… Bu yıl TEKNOFEST Adana’da gerçekleşecek, bunu da geçtiğimiz haftalarda kamuoyuyla paylaştık. Adana, Mersin ve çevre illerinde inşallah çok coşkulu bir TEKNOFEST’e yine hep birlikte imza atacağız. Yarışmaların başvuru süreçleri başladı, bu yıl 25 milyon liradan fazla ödül ve 50 milyon liradan fazla malzeme desteğini  TEKNOFEST yarışmacılarına sağlıyor olacağız. Tüm paydaşlarımızla birlikte tabii… TEKNOFEST 100’den fazla paydaşın bir araya geldiği bir etkinlik.

DENEYAP TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ

Türkiye’nin dört bir yanında Deneyap teknoloji atölyeleri kuruyoruz, 81 şehirde 100 Deneyap Atölyesi kurduk, 11 yaşından itibaren özel yetenekli öğrencileri tespit ediyoruz. Şehir-şehir, ilçe-ilçe, kasaba-kasaba, köy-köy, bu ülkede özel yetenekli öğrencileri tespit ediyor ve onları robotik, kodlama, siber güvenlik, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi başlıklarda ücretsiz teknoloji eğitimlerine dahil ediyoruz.

SEKTÖR KAMPÜSTE

Sektör Kampüste Programında 93 firmayla 84 üniversiteyi eşleşirdik, üniversite müfredatlarına doğrudan firmaların girmesini sağlıyoruz. Seçmeli derslerle doğrudan sektör profesyonellerinden üniversite öğrencilerinin ders almasının önünü açıyoruz, önümüzdeki dönemde bu alanı da büyütmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin dört bir yanında bilim merkezleri kuruyoruz, 19 bilim merkezimiz var hâlihazırda ve bugüne dek 11 milyondan fazla ziyaretçi ağırladık ve 20 bilim merkezinin kurulum çalışmalarını sürdürüyoruz. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına devam ediyoruz, dünyanın en nitelikli bilim insanlarını Türkiye’ye davet ediyoruz.

İSRAİL’İN SALDIRILARI

Dünya akademisinde hepimiz için hayal kırıklığı teşkil eden gelişmeleri de gözlemliyoruz, sizler de muhakkak takip ediyorsunuzdur. Amerika Birleşik Devletleri’nde en iyi üniversitelerin rektörleri bir-bir istifaya zorlanıyor.  UPenn Rektörü 3 hafta önce istifa etti, geçen hafta Harvard’ın rektörü istifaya zorlandı, şimdi MIT’nin rektörü istifaya zorlanıyor ve bu rektörlerin tek suçları, onları istifaya zorlayanlarca ifade edilen tek suçları, İsrail’in zulmünün kampüslerinde kınanmasına izin vermek. İsrail’in zulmüne karşı çıkanların şu anda Batı üniversitelerinin pek çoğunda antisemitizm etiketiyle yaftalanmaya çalışıldığına şahitlik ediyoruz. Sözüm ona demokrasinin, hür düşüncenin, özgürlüğün beşiği kabul edilen Batılı üniversitelerin hali ortada. Biz Türkiye’yi hem Türk bilim insanları için, hem de küresel düzeyde nitelikli lider bilim insanları için cazibe merkezi yapma çabası içindeyiz. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programıyla hem geçmiş yıllarda dünyanın farklı ülkelerine giden bilim insanlarımızı yeniden ülkemize kazanmaya, hem de diğer ülkelerin bilim insanlarının çalışmalarını Türkiye’de sürdürmelerini sağlamaya gayret ediyoruz.

81 İLDE 100 TEKNOFEST

81 ilde 100 TEKNOFEST atölyesi açacağız, bunların çoğu üniversite kampüslerinde olacak, böylelikle üniversitelerin proje geliştirme imkânlarını çoğaltacağız. Yenilikçi yazılım okulları kurmaya devam edeceğiz, yazılım geliştirme kapasitemizi arttırıyoruz. Yolunuz düşerse İstanbul’da ve Kocaeli’nde kurduğumuz 42 Yazılım Okullarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Öğretmensiz, tümüyle yaparak öğrenme ve birbirinden öğrenme esaslı, 7-24 açık yeni nesil yazılım okullarından bahsediyoruz. Mezunlarının tamamının iş bulduğu bir eğitim modelinden bahsediyoruz. Bu ve benzeri yenilikçi eğitim modellerini Türkiye’de çoğaltacağız.

KAYNAK : Haber7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR