İsteyene gelir isteyene ev

Konut ve kira fiyat artışlarını durduracak çalışmada sona gelindi. Bakan Şimşek, "Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi de olabilecek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.05.2024 13:55 GÜNCELLEME 27.05.2024 13:55 EKONOMİ
İsteyene gelir isteyene ev
İsteyene gelir isteyene ev

Gayrimenkul yatırım fonlarının konut projelerine yatırım yapmasının önünü açacak düzenlemede sona gelindi. Gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul projelerine yatırım yapabilecek. Böylece arz artacak, fiyatın yükselişi azalacak. Yatırımcı ister ev alacak, ister proje getirisinden gelir elde edecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak yeni modeli devreye sokacaklarını açıkladı. Buna göre, kısa süre içinde Sermaye Piyasa Kurulu'nun (SPK) Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemesi yayınlanacak.

Düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Bakan Şimşek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylelikle fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek. Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de çok değerli bir alternatif oluşturacak. Böylelikle, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek" dedi.

KISITLAMA KALKACAK

Gayrimenkul yatırım fonlarının, artık kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini aktaran Şimşek, şöyle konuştu: "Proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Düzenlemede ayrıntılı şekilde yer alacak şartları sağlayan bu yatırım fonları, unvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak." Konut arzının artmasıyla fiyatlarda yukarı yönlü baskının azalacağını, konuta her kesimin erişiminin kolaylaşacağını söyleyen Şimşek, fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretiminin güvenle hayata geçirilebileceğine dikkat çekti. Şimşek, "Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" açıklamasını yaptı.

YATIRIMCIYA ÇIKIŞ HAKKI

Şimşek'in verdiği bilgiye göre, SPK tarafından hayata geçirilecek projede, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılabilmesi amacıyla teminat mekanizması getiriliyor. Böylece fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan hakları da güvence altında tutuluyor. Düzenlemeyle fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirilecek. Böylece yatırımcı mağduriyetlerinin önüne de geçilecek. Yatırımcılar, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış da yaparak ev sahibi olabilecek.

KONUTTA PAZARLIK DÖNEMİ

Son aylarda konuta olan talep azalırken, konut satış fiyatları da reel olarak geriledi. Merkez Bankası'nın son açıkladığı veriye göre Konut Fiyat Endeksi, Mart 2024'te aylık yüzde 1.2 ve yıllık yüzde 52 arttı. Mart ayına ilişkin açıklanan enflasyon verisi ise aylık yüzde 3.16, yıllık yüzde 68.5 artış şeklindeydi. Buna göre, konut fiyatlarındaki artış enflasyon oranının 16.5 puan altında kaldı. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkulde krediye ulaşımın zorlaşması nedeniyle nakit gücünün hakim olduğu bir dönemden geçtiklerini belirterek, bu süreçte pazarlık paylarının önemli ölçüde arttığını söyledi. Öğüt, "Bu şekilde devam ederse, 2 yıl içinde sadece reel değil, nominal düşüşlerden de söz edebileceğimizi düşünüyoruz. Konutlardaki fiyat artışları devam ediyor ancak artış oranının enflasyonun altında kaldığı birçok bölge var" dedi. Öğüt, kiralık konut fiyatlarındaki son bir yıllık reel düşüşün de yüzde 8 olduğunu söyledi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da konut satış fiyatlarında reel düşüş yaşandığını ancak nominal artışın sürdüğünü söyledi. Akdoğan, "Nominal fiyatlardaki artış da eski hızında değil. Satış fiyatı üzerinden direkt indirim yapanların olduğunu da görüyoruz. Şu anda alıcının eli güçlü çünkü herkes satmak istiyor. Pazarlık süreçleri alıcı lehine değişti. Pazarlık fiyatında yüzde 10-15 marjlar olabiliyor" şeklinde konuştu. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan, konut maliyetlerinde artış sürse de satış fiyatlarındaki artış hızının azaldığını söyledi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • Sadık 2 hafta önce Şikayet Et
    Demir çelik ve çimentoda fiyat artışları ,2021ve 2022 de çok fazlaydı,inceleyebilirsiniz.Yani demek istediğim,artık tüm üreticiler,tabiki de bunları satanlar,haddinden fazla kar marjı koyuyorlar.Ticari ahlak yok oluyor.Dizginlenmesi lazım.
    Cevapla
  • net 2 hafta önce Şikayet Et
    faizin her türlüsü haramdır
    Cevapla
  • Ulufe Dağıtıyom 2 hafta önce Şikayet Et
    MaşaAllah... Türkiye'de para bhok gibi ama akıl yok gibi...
    Cevapla
  • Kompataro 2 hafta önce Şikayet Et
    Yalanın dibi yine..maksat yeidi besleyip yandan kendi de beslenmek
    Cevapla
  • Serhat 2 hafta önce Şikayet Et
    O fonlar birilerinin cebine akacak tüm kamu kurumları bedava birilerine satılmasını şimdi o iş adamları chp ye yaklaşıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR