Ev kiralamak isteyenler bu tuzağa düşmeyin: 'Kaptırdığınız parayı geri alamazsınız'

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun ev kiralamak isteyenler, internetteki sahte ilanlarda dolandırıcıların 'kapora' tuzağına düşmeye başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.06.2024 12:41 GÜNCELLEME 19.06.2024 12:58 EKONOMİ
Ev kiralamak isteyenler bu tuzağa düşmeyin: 'Kaptırdığınız parayı geri alamazsınız'
Ev kiralamak isteyenler bu tuzağa düşmeyin: 'Kaptırdığınız parayı geri alamazsınız'

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, gerçekte olmayan konutu internette uygun fiyata ilana koyup, kiralamaya ilişkin güven vermek amacıyla kapora talep eden dolandırıcılara karşı tüketicileri uyararak, "Kiralık konut arayanlar, evi görsün, tapu sahibiyle görüşsün ya da emlakçı kiraya veriyorsa vekalet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin. Bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın" dedi.

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun ev kiralamak isteyenler, internetteki sahte ilanlarda dolandırıcıların 'kapora' tuzağına düşmeye başladı. Gerçekte olmayan konuta dair bilgilerin yer aldığı ilanlarda, bağlantı kurdukları kişiyle telefon görüşmesi sonrası para talep eden dolandırıcılar, ucuza ev kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşattı. Havale yoluyla kapora ödenmesi sonrası ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan şikayet edenler, haklarını aramak için savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurdu.

İNTERNETTEKİ UCUZ İLANLARA DİKAT EDİN

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "İnternet ilanlarında ucuza araba, ev almak, konut kiralamak isteyenlerin çabası çoğu zaman pahalıya patlıyor. İnternette sahte emlak, otomobil ilanlarından dolayı tüketici sıkıntı yaşıyor. Tüketiciye ucuz fiyattan dolayı ilan cazip gelebilir.

Dolandırıcılar, ihtiyaçtan dolayı ucuza satış ve kiralama yaptıkları gibi bahanelerle kapora talep edebiliyor. Satın alacak kişiler mutlaka gayrimenkul ya da otomobili görsün, ekspertiz araştırması yapsın. Kapora olarak gönderilen parayı savcılığa şikayet de yapsanız karşınızda muhatap yoksa geri alamazsınız" diye konuştu.

ŞARTLAR MUTLAKA İNCELENMELİ!

Gündüz, ev kiralayacakların dolandırılmamak için yapması gerekenleri de şöyle anlattı:

"İlanı verenler, satın almak veya kiralamak isteyenden beğendiği gayrimenkulü ilan sayfasından kaldırmak için kapora istiyor. Vatandaş heyecanla para gönderiyor. Dolandırıcılar, ilan 1 gün kalsa da 10-15 kişiyi bu şekilde dolandırsa ciddi kazanç sağlıyor. Vatandaşlar almak istediği evi görsün, otomobilin şasi numarasını incelesin.

Para gönderilecekse ruhsat sahibine gönderilmeli, gayrimenkulle alım satım işlemlerinde ödeme banka aracılığıyla yapılsın. Kiralık konut arayanlar, evi görsün, tapu sahibiyle görüşsün ya da emlakçı kiraya veriyorsa vekalet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin. Bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın. Kapora veya depozito ödemesin."

KAYNAK : MİLLİYET
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Mert 1 hafta önce Şikayet Et
    Toplum ahlaken çökmüş.Istinasız,tek olay herkes gücü kadar zalim
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR