Vergi adaletsizliği için düğmeye basıldı! Paket meclise geliyor...

AK Parti, vergi adaletinin sağlanması için kapsamlı bir çalışma başlattı. Gelir ve kurumlar vergilerinde yapılacak değişiklikle vergilerin "tavana yayılması" hedefleniyor. Bu kapsamda yurt içi şirketler de yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2024 10:15 GÜNCELLEME 02.06.2024 10:16 EKONOMİ
Vergi adaletsizliği için düğmeye basıldı! Paket meclise geliyor...
Vergi adaletsizliği için düğmeye basıldı! Paket meclise geliyor...

Ekonomik program kapsamında vergi adaletinin sağlanması, dolaylı vergilerin payının azaltılması için bir çalışma başlatılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı ön çalışma AK Parti grubuna sunuldu.

Sabah'ın haberine göre AK Parti, taslak üzerinde kapsamlı bir çalışma başlattı. Pakete önümüzdeki günlerde son şekli verilerek TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Pakette öne çıkan düzenlemeler şöyle:

YÜZDE 15 VERGİ

Kurumlar vergisinde düzenlemeye gidilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden yüzde 15 kurumlar vergisi alınacağını açıklamıştı. Yasa teklifi yurt içi şirketlere de aynı verginin getirilmesini içeriyor.

Türkiye'nin 100 büyük şirketinin beyannameleri üzerinden yapılan çalışmada ödenen vergi ile istisna, muafiyet ve teşvikler suretiyle sağlanan kolaylıklar karşılaştırıldı. Net bazda şirketlerin kamuoyunun bildiğinin aksine ciddi oranda vergi ödemedikleri ortaya çıktı.

Bu nedenle şirketlerin her türlü teşvik ve indirimden sonra net bazda asgari yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyecek şekilde yeni bir düzenlemeye gidilmesi kararlaştırdı.

LÜKS ARAÇLARA BİNİP VERGİ KAÇIRILAMAYACAK

Gelir vergisine tabi doktor, mühendis, diş hekimi gibi serbest meslek erbabı lüks araçlara binip "zarar ettim" diyerek vergi kaçıramayacak

Bu kesimden, vergilerin peşin alınması, yıl sonunda mahsuplaşmaya gidilmesi formülü üzerinde duruluyor. AK Parti kaynakları, "Böyle bir uygulama vergi kaçakçılığının önüne geçecek. Hiç kimse vergi incelemesine tabi olmak istemez.

Beyannamede beyan edilen matrah daha düşük gösterilse, bilirler ki incelemeye tabi tutulacaklar. Beyan ile elde ettikleri gelir arasında uyumsuzluk ortaya çıkarsa daha büyük ceza ödemek istemezler. Vergi adaleti açısından önemli bir adım olarak görüyoruz" dediler.

KAMU İHALE KANUNU DEĞİŞİYOR

Vergilerin yanında önemli bir düzenlemede Kamu İhale Kanunu'nda yapılacak. Kamu tasarrufu açısından son derece önemli olan yasaya ilişkin değişiklik vergi ile birlikte ya da hemen sonra gündeme taşınacak.

Kurumlar, "acil" gerekçesiyle istisnalardan yararlanıyor ve doğrudan temin yöntemi ile ihale yapıyor. Teklif kapsamında bunun önüne geçilecek.

İstisnaların kapsamı daraltılıp, doğrudan alımlar sıkı kurallara bağlanacak. "Afet, olağanüstü hal, savaş" gibi durumlar dışında hiçbir kamu kurumu doğrudan temin yöntemine başvuramayacak.

PAZARLIK USULÜ DÜZENLENİYOR

Kamu İhale Kanunu'nda, pazarlık usulünün düzenlendiği madde yeniden ele alınacak. Maddenin, 'afet, salgın hastalık, can ve mal tehlikesi' gibi durumlarda pazarlık usulü ile ihale yapılmasına ilişkin bölümleri elden geçirilecek. Pazarlık usulü alımlara da sınırlama getirilecek.

KAYNAK : SABAH
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 205 TÜMÜ
  • Kenan EŞKİN 2 hafta önce Şikayet Et
    Bir kere spor kulüplerinin vergi borçlarının ertelenmesi ve kaldırılması gibi kararlara son verilmesi ile AF diye getirilip isteyenleri enayi durumuna düşürülmesine son verilmeli borcu bulunan büyük şirketlerden tahsilat yapılıp denetleme daha duyarlı yapılmalıdır.
    Cevapla
  • Sen Kimsin ki? 2 hafta önce Şikayet Et
    Boşversene sen... O saydıkların devletin sahipleri...
    Cevapla
  • Vatansever 2 hafta önce Şikayet Et
    Yıllardır aynı senoryoyu söyleyip. Bordro mahkumların yükleniyorlar.
    Cevapla
  • Garibanlar 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok para kazanan zaten zengin olan arazi sahiplerine teşvik adı altında para vermek çok saçmadır, bu yanlıştan dönün artık.
    Cevapla
  • Future 2023 2 hafta önce Şikayet Et
    Kuyumcuları unutmayın......Bir çeyrek bir tüm aldında hem alışta hem satışta iki kere para kazanırken kaç lira vergi veriyorlar...Alıştada satıştada fiş kessinler vergi ödesinler
    Cevapla
  • Akin 2 hafta önce Şikayet Et
    Geç kalmadınız mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR